Actualizare 15:00 Adrian Videanu: "Filialele cu rezultate bune în campanie erau recompensate cu funcţii în companiile de stat"
Fostul lider al PDL Adriean Videanu a explicat, astăzi, la Tribunalul Bucureşti, în procesul privind finanţarea ilegală a campaniei electorale a PDL, că în partid exista o structură instituţională potrivit căreia filialele partidului care aveau cele mai bune rezultate în alegeri erau recompensate prin dreptul de a propune oamenii pentru aceste posturi.
Adrian Videanu a precizat: "Aveam o structură instituţională foarte bine pusă la punct în PDL. Decizia Biroului Permanent a fost aceea de a recompensa organizaţiile performanţe ale partidului, motiv pentru care s-a stabilit ca primele zece organizaţii să propună oameni care să obţină diverse funcţii. Eram în coaliţia de guvernare PDL-PSD. (...) Veneau şi propuneau profesionişti în domeniu, iar CV-urile se analizau la nivelul ministerului".
În legătură cu numirea în funcţiile de conducere ale companiilor de stat, Videanu a spus că în perioada în care a ocupat funcţia de ministru al Economiei (decembrie 2008 - septembrie 2010) a urmat procedura de recompensare a organizaţiilor de partid cu rezultate foarte bune în alegerile precedente.
"La vremea respectivă, în coaliţia se guvernământ PSD-PDL exista o convenţie de repartizare a acestor funcţii de conducere între partide, după care fiecare partid se ocupa de numiri. (...) Era o procedura birocratică de depunere a CV-ului. Le depuneau la organizaţiile de partid şi de acolo erau înaintate secretariatelor ministerelor. În cazul numirii secretarilor de stat, procedura era puţin diferită - ele se duceau la premier, de acolo fiind trimise CV-urile persoanelor care urmau să meargă spre ministere. Se convenea relativ repede. Eu, ca ministru, trebuia să văd dacă se îndeplinesc criterii legale şi făceam o analiză a competenţelor. De exemplu, nu puteam accepta că la Transelectrica să meargă un medic. Nu mă puteam opune decât dacă nu se îndeplineau criteriile profesionale legale", a susţinut Videanu.
El a mai susţinut că la momentul la care l-a numit pe Horia Hăhăianu la conducerea Teletrans nu îl cunoştea, dar "îndeplinea procedura pe linie politică" şi "avea un CV impresionant" - lucrase la Siemens şi fusese doctorand în SUA.
"El îndeplinea procedura pe linie politică, adică era propus de organizaţia de partid care trebuia să îl propună. În legătură cu ocuparea fucţiei de conducere la SC Teletrans SA, în primăvara anului 2009, arăt că s-a făcut pe baza unui singur CV, al lui Hăhăianu. Despre el am obţinut referinţe de la conducerea SC Transelectrica SA, de care SC Teletrans aparţinea. Această numire a fost făcută explicit de organizaţia PDL Piatra Neamţ, condusă de Gheorghe Ştefan. Cu Gheorghe Ştefan am discutat doar despre directorul Transelectrica. Teletrans nu era o companie importantă. Eu aveam în subordine peste 80 de companii naţionale. Eu mă întâlneam doar cu directorii de companii mari naţionale. În week-end îmi făceam timp şi mă întâlneam cu aceşti directori pentru că ne aflam în plină criză economică", a mai spus fostul ministru.
(G.F.)
--------
Actualizare 14:50 Emil Boc: "Niciodată la numirea într-o funcţie de către partid nu i s-a condiţionat cuiva plata unei sume de bani"
Actualul primar al Clujului, Emil Boc, a spus, astăzi, la Tribunalul Bucureşti, că donaţiile la partid, în timpul campaniei electorale, se făceau la caserie şi că niciodată nu i s-a condiţionat cuiva numirea într-o funcţie de plata unei sume de bani.
Emil Boc a relatat la Tribunalul Bucureşti, unde a fost audiat în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale a PDL următoarele: "Organizaţiile judeţene puteau face recomandări pentru miniştri, secretari de stat şi alte funcţii, însă PDL filtra aceste propuneri prin comisiile de specialitate în funcţie de profesionalism. Pentru propunerile în funcţiile de conducere în companiile naţionale, ultimul cuvânt îl aveau miniştrii de resort, care puteau să accepte sau să refuze. Au fost situaţii când au fost mai multe propuneri, dar şi nemulţumiri din partea unora sau altora pentru o funcţie, însă ele au fost lăsate la decizia comisiilor de specialitate din partid şi a miniştrilor. Nu exista ca cineva să vină şi să spună: nu mă interesează ce vreţi voi, eu vreau să fie numit X"
El a mai spus, răspunzând unei întrebări a judecătorului, că atunci când a ajuns la PDL exista o regulă - donaţiile se făceau exclusiv la casieria partidului din sediul aflat pe Aleea Modrogan nr 1 şi erau eliberate chitanţe, menţionate în rapoartele finale ale partidului pentru controalele Curţii de Conturi.
"Finanţarea se făcea din două surse: din cotizaţiile membrilor şi din donaţii. Această era regulă generală. Niciodată la numirea într-o funcţie politică de către partid nu i s-a condiţionat nimănui plata unei sume de bani. Deci, nu s-a condiţionat: eşti numit în funcţia X dacă plăteşti o sumă de bani. Aşa ceva nu a existat sau eu nu ştiu să fi existat în PDL (...) Dacă au venit firme şi au dat bani la partid, asta este altceva. Donaţiile puteau fi făcute de orice persoană", a mai afirmat Boc, potrivit news.ro.
Fostul lider PDL a mai susţinut că nu a auzit în viaţa lui de Horaţiu Berdilă, iar de Horia Hăhăianu a aflat din documentele oficiale ajunse la guvern şi că nu s-a întâlnit niciodată cu el.
Întrebat de judecător despre declaraţiile lui Gheorghe Ştefan, potrivit cărora în PDL ajungeau bani de la firmele care câştigau contracte cu companiile naţionale şi că el a predat personal bani la partid, Boc a spus că nu are cunoştinţă despre aşa ceva şi că fostul primar din Piatra Neamţ avea propuneri pentru mai multe funcţii, dar nu întotdeauna erau acceptate de partid.
"Nu am cunoştinţă de astfel de sume de bani. Gheorghe Ştefan era un om care a avut performanţă politică, dar nu îmi face plăcere să spun mai multe lucruri. Organizaţia PDL din Neamţ era în primele cinci organizaţii ca performanţă în alegeri, iar el era membru în BPN şi vicepreşedinte al PDL. Era preocupat şi de alte activităţi colaterale politicii, de fotbal, de exemplu. El avea propuneri pentru mai multe funcţii, dar nu întotdeauna acceptate de partid", a mai spus Boc la Tribunalul Bucureşti.
(G.F.)
----------
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cer condamnarea la închisoare a fostului preşedinte al PDL, Vasile Blaga, şi confiscarea sumei de 700.000 de euro în dosarul în care acesta este acuzat de trafic de influenţă.
Tribunalul Bucureşti a terminat astăzi de judecat dosarul lui Vasile Blaga, urmând ca instanţa să anunţe data când va da sentinţa în acest caz.
Procurorul de şedinţă a cerut condamnarea lui Blaga la închisoare în baza vechiului Cod penal, confiscarea sumei de 700.000 de euro şi menţinerea sechestrului asigurător.
"La aplicarea pedepsei, vă rugăm să aveţi în vedere poziţia nesinceră a inculpatului şi gravitatea faptei. De asemenea, vă rugăm să-i interziceţi inculpatului dreptul de a mai avea calitatea de membru în formaţiuni politice, în Parlament şi să ocupe demnităţi publice", a mai solicitat procurorul, potrivit Digi24.
Tot astăzi au fost audiaţi de instanţă şi foştii lideri PDL Adriean Videanu şi Emil Boc.
Videanu a explicat magistraţilor cum funcţiona "structura instituţională" a partidului şi cum se făceau numirile în funcţiile de conducere de la companiile de stat.
"Aveam o structură instituţională foarte bine pusă la punct în PDL. Decizia Biroului Permanent a fost aceea de a recompensa organizaţiile performante ale partidului, motiv pentru care s-a stabilit ca primele zece organizaţii să propună oameni care să obţină diverse funcţii. Eram în coaliţia de guvernare PDL-PSD. (...) Veneau şi propuneau profesionişti în domeniu, iar CV-urile se analizau la nivelul ministerului", le-a spus fostul ministru magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti.
În legătură cu numirea în funcţiile de conducere ale companiilor de stat, Videanu a spus că în perioada în care a ocupat funcţia de ministru al Economiei (decembrie 2008 - septembrie 2010) a urmat procedura de recompensare a organizaţiilor de partid cu rezultate foarte bune în alegerile precedente.
Adriean Videanu a mai susţinut că la momentul la care l-a numit pe Horia Hăhăianu la conducerea Teletrans nu îl cunoştea, dar "îndeplinea procedura pe linie politică" şi "avea un CV impresionant".
Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.