• UPDATE ASF: "În faza actuală este prea devreme pentru a se pune problema suspendării procedurilor de lichidare/dizolvare a societăţii Carpatica Asig"
Procedura iniţiată pe dată de 28 iulie 2016, odată cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig, îşi urmează cursul, principalele etape fiind selectarea unei case de avocatură, depunerea cererii de faliment la instanţa şi judecarea cauzei de către instanţa, a transmis ASF, după ce DNA a adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o cerere pentru interzicerea timp de 60 de zile a iniţierii procedurilor de lichidare a societăţii Carpatica .
ASF a precizat: "În prezent, este în derulare selecţia avocaţilor care vor reprezenta ASF, conform procedurilor legale de achiziţie a serviciilor de asistenţă juridică, această etapă fiind prevăzută să se încheie vineri, 12 august.
Aşadar, în faza actuală este prea devreme pentru a se pune problema suspendării procedurilor de lichidare/dizolvare a societăţii Carpatica Asig, în condiţiile în care întregul proces se află de-abia în etapele pregătitoare şi doar instanţa de judecată este în măsură să dispună deschiderea propriu-zisă a procedurii de faliment.
De asemenea, experienţa din cazul societăţii Astra arată că întreagă procedura judiciară este de durată, depăşind sensibil termenul de 60 de zile prevăzut în solicitarea DNA".
....
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare privind SC Carpatica Asig SA sau, după caz, suspendarea procedurilor în situaţia în care acestea au fost deja iniţiate, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
Solicitarea a fost făcută în contextul în care SC Carpatica a fost trimisă în judecată pe 25 aprilie, ca persoană juridică, pentru infracţiuni de cumpărare de influenţă şi dare de mită, după finalizarea unei anchete complexe.
"Cererea procurorilor (...) a fost formulată pentru următoarele motive: prin sentinţa penală (...) din 08.03.2016 a Curţii de Apel Bucureşti s-a dispus condamnarea inculpatei SC Carpatica Asig SA la plata unei amenzi penale de 600.000 lei, precum şi difuzarea hotărârii de condamnare în mass-media. Împotriva sentinţei menţionate, inculpata a declarat apel, cauza aflându-se în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată în comunicat.
În aceste condiţii, la data de 27 iulie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, între altele, declanşarea procedurii de faliment şi lichidarea Societăţii Carpatica Asig SA prin procedura obişnuită de insolvenţă. ASF a hotărât, totodată, emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului Carpatica Asig, urmând să fie sesizat judecătorul sindic din cadrul tribunalului competent, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial pe data de 2 august.
"În cererea adresată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii arată că situaţia apărută în urma deciziei luate de ASF creează riscul lichidării şi radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât aceasta să nu mai poată fi trasă la răspundere penală. Prin urmare, consideră că măsura solicitată este necesară pentru buna desfăşurare a procesului penal", se mai arată în sursa citată.
1. Prea usor se intra in faliment
(mesaj trimis de Theraflu în data de 09.08.2016, 18:00)
Harinvest, ASTRA si acum Carpatica au in trat prea usor in faliment ! Unde este supravegherea !!!