DNA: Directorul Ape Mureş, trimis în judecată pentru foloase necuvenite

V.B.
Anticorupţie / 12 noiembrie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu-Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Mariei Pătraşcu, la data faptei director economic al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, acuzată de primire de foloase necuvenite în formă continuată (două acte materiale).

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată, tot în stare de libertate, Laurenţiu Manuel Huja (director al SC Laurenţiu H SRL Negreşti-Oaş), învinuit de participaţia improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată (un act material).

În aceeaşi cauză, procurorii DNA au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Gheorghe Tohănean, administrator al unei societăţi comerciale, acesta fiind de acord cu pedeapsa, cuantumul acesteia şi modul de executare, respectiv 3 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 3 luni, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie-decembrie 2011, Maria Pătraşcu, "după ce anterior şi-a îndeplinit anumite atribuţii de serviciu la care era obligată în virtutea funcţiei sale de director economic la A.B.A. Mureş, respectiv semnarea, alături de directorul general, a actelor necesare pentru întocmirea contractelor de lucrări hidrotehnice şi apoi a celor pentru plata acestor lucrări, efectuate de către SC Laurenţiu H SRL Negreşti-Oaş jud. Satu-Mare, a primit de la inculpatul Huja Laurenţiu, în două rânduri, foloase la care nu era îndreptăţită.

Astfel, în două perioade diferite, respectiv lunile iunie-iulie 2011 şi octombrie - noiembrie 2011, pentru amenajarea unui teren, proprietate personală situat în Tg Mureş (terasamente, săpături de fundaţie şi transport pământ), Pătraşcu Maria a apelat la inculpatul Huja Laurenţiu care i-a trimis un buldoexcavator şi o autobasculantă, aparţinând firmei administrate de soţia inculpatului Tohănean Gheorghe".

"Ulterior, inculpatul Huja Laurenţiu a achitat suma de 15.128 lei, în două tranşe, reprezentând toate lucrările efectuate de către această societate comercială în beneficiul inculpatei Pătraşcu Maria. În continuare, pentru a masca originea respectivelor plăţi nejustificate, efectuate în beneficiul inculpatei Pătraşcu Maria şi pentru a le da o formă legală, inculpatul Huja Laurenţiu l-a determinat, la data de 21 februarie 2012, pe un angajat al lui, să redacteze şi să semneze, în numele său, un contract de prestări servicii. Acest înscris avea ca obiect "lucrări cu buldoexcavatorul şi transport de material cu autobasculanta", era antedatat, şi trebuia să creeze o aparenţă de valabilitate pentru perioada 01 ianuarie - 31 decembrie 2011. Acest document, a fost semnat şi ştampilat, la poziţia «administrator», prin contrafacerea subscrierii, de către inculpatul Tohănean Gheorghe", mai relatează anchetatorii.

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor Mariei Pătraşcu, până la concurenţa sumei de 15.128 lei.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureş, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

La 13 septembrie 2013, Maria Pătraşcu şi Laurenţiu Manuel Huja au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA, în alt dosar, suspectaţi de fapte de corupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb