DNA: Doi directori ai APDRP, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

Simona Grigorescu
Anticorupţie / 31 august 2015

Prejudiciul este în cuantum de 17,2 milioane lei

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Mihai-Gavril Vădan şi Doru Gafencu, directori în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, pentru săvârşirea faptelor de abuz în serviciu şi conflict de interese, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, "în cursul lunii mai 2009, inculpatul Doru Gafencu, în calitate de director delegat al Direcţiei Selectare Contractare din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu - cu ocazia reevaluării unor cereri de finanţare depuse de comunele Brăneşti şi Răscăeţi, judeţul Dâmboviţa - prin majorarea punctajelor acordate pentru criteriile de selecţie S2 şi S9 care priveau «localităţi rurale din regiunile cu grad de sărăcie ridicat» respectiv «proiecte de investiţii în infrastructura socială»".

În urma acestui demers coroborat cu încălcarea dispoziţiilor procedurale în forma aprobată prin Ordinul M.A.P.D.R. nr. 664/30.10.2008, a avut ca finalitate selectarea proiectelor, încheierea a două contracte de finanţare, în valoare totală de 17.208.101 lei (8.037.218 lei pentru comuna Brăneşti şi 9.170.883 lei pentru comuna Răscăeţi) şi obţinerea de către beneficiari, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (sumă ce reprezintă prejudiciul cauzat APDRP şi - totodată - folosul necuvenit realizat de cele două unităţi administrativ teritoriale).

Conform DNA, în aceeaşi perioadă, inculpatul Mihai-Gavril Vădan, în calitate de director general al APDRP, cunoscând că proiectele depuse în numele unităţilor administrativ teritoriale Brăneşti şi Răscăeţi nu îndeplineau condiţiile pentru a beneficia de finanţare, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu ocazia emiterii deciziei de aprobare a Rapoartelor de evaluare aferente sesiunilor noiembrie - decembrie 2008 şi iunie - iulie 2009, în urma cărora proiectele mai sus menţionate au fost finanţate pe nedrept din fonduri nerambursabile.

De asemenea, au fost selectate pentru finanţare şi proiectele depuse în numele altor două comune din acelaşi judeţ.

"În acelaşi context, în perioada 2008-2009, firma administrată de inculpatul Mihai-Gavril Vădan a încheiat cu primăriile comunelor respective mai multe contracte de consultanţă / proiectare în valoare totală de 964.670 lei, bani asiguraţi de APDRP prin contractele de finanţare nerambursabilă, în vederea implementării proiectelor selectate", se mai arată în comunicatul DNA.

Prejudiciul cauzat Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este în cuantum de 17.208.101 lei. În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil aparţinând inculpatului Mihai-Gavril Vădan.

Dosarul a fost trimis spre judecare în Tribunalul Dâmboviţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb