DNA extinde umărirea penală faţă de Udrea pentru spălare de bani

E.D.
Anticorupţie / 8 aprilie 2015

Actualizare 17:20

Procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Elena Udrea şi Tudor Breazu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, arată un comunicat emis de DNA.

Procurorii notează: "În perioada 2010 - 2011, Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naţionale de Investiţii (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

Astfel, după ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societăţii dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăţi, în valoare totală de 335.486 lei.

La rândul său, Lungu Ştefan dădea banii primiţi lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât şi de Topoliceanu Ana Maria.

Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei.

O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferenţa a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria.

În cursul anului 2011, Udrea Elena Gabriela a cerut şi a primit de la inculpatul Gardean Adrian, pentru sine şi pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Urmare acestei solicitări, în data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăţi menţionate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeaşi zi ministrului Udrea Elena Gabriela.

Din probele administrate până în prezent, a rezultat că o parte din suma obţinută prin săvârşirea infracţiunilor de corupţie descrise anterior a fost transferată de către Breazu Tudor Liberiu şi Udrea Elena Gabriela în patrimoniul organizaţiei Bucureşti a partidului din care făcea parte aceasta din urmă, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.

Astfel, în perioada 19 iulie 2011 - 18 iulie 2012 în contabilitatea organizaţiei au fost înregistrate 21 de contracte de donaţie cu o valoare totală de 1.537.200 lei".

(Alexandru Costea)

--------------

Actualizare 13:30 Avocatul Marius Striblea: "Udrea va demonta definitiv toate acuzaţiile"

Elena Udrea a fost adusă la DNA în urma unei cereri proprii să fie audiată şi, prin declaraţia pe care o va da astăzi, va demonta definitiv acuzaţiile care îi sunt aduse, a afirmat Marius Striblea, unul dintre avocaţii fostului ministru.

Apărătorul a explicat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA): "Doamna Udrea a fost citată pentru audiere. Este vorba de cererea pe care ea ea a făcut-o mai demult şi pe care procurorii au acceptat-o. Ea doreşte să facă anumite precizări. Este vorba de toate precizările pe care noi le-am anunţat, în sensul de a demonta definitiv acuzaţiile".

Întrebat dacă este posibil să existe o confruntare între Elena Udrea şi Tudor Breazu (adus şi el la DNA din arest), avocatul a răspuns că, din câte ştie, Udrea a fost citată doar pentru audiere.

"Confruntarea are loc, de regulă, atunci când există neconcordanţă în declaraţiile a două persoane. Nu văd de ce i-ar confrunta, dar nu exclud", a comentat Striblea.

Tudor Breazu, arestat preventiv tot în dosarul "Gala Bute", a fost adus astăzi la DNA, la scurt timp după sosirea Elenei Udrea.

În timpul audierii fostului ministru, în sediul DNA se află, de asemenea, Dorin şi Alin Cocoş, ambii trimişi în judecată în dosarul "Bica 2".

Şi fostul ministru Gabriel Sandu a fost audiat, azi, la DNA, în speţa "Microsoft".

(Valentin Busuioc)

---

Elena Udrea a fost adusă, miercuri, din Arestul Poliţiei Capitalei la DNA, pentru a face noi declaraţii în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 10.50, fiind însoţită de poliţiştii care au adus-o din Arestul Poliţiei Capitalei.

Potrivit unor surse judiciare, Elena Udrea a fost adusă la DNA pentru a face noi declaraţii în dosarul "Gala Bute".

În acelaşi dosar, luni a fost audiată la DNA, în calitate de martor, fosta consilieră a Elenei Udrea, Luminiţa Kohalmi, ea declarând la ieşire că nu ştie nimic despre posibilele ilegalităţi pe care le-ar fi comis fostul ministru al Dezvoltării.

Întrebată dacă i s-au cerut de către anchetatori lămuriri privind pretinsa primire de către Udrea a unei genţi cu 900.000 de euro, Kohalmi a spus că nu are cunoştinţe despre aşa ceva. "Am fost purtător de cuvânt, nu aveam acces la informaţii confidenţiale. Am avut cu doamna Udrea o relaţie foarte bună şi corectă de serviciu", a arătat Kohalmi.

Fostul ministru Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul "Gala Bute", în care este urmărită penal pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Udrea este acuzată, printre altele, că ar fi primit mită un comision de 10% din contractele atribuite către firmele Termogaz Company şi Kranz Eurocenter, în cadrul programului "Schi în Carpaţi". Adrian Gărdean, reprezentantul Termogaz Company, i-ar fi adus la minister 900.000 de euro, într-o geantă, pe care i-ar fi înmânat-o secretarului general Gheorghe Nastasia, care i-ar fi dat-o apoi fostului ministru.

Echipa de comunicare a Elenei Udrea anunţa recent, într-un mesaj postat pe Facebook, că avocaţii fostului ministru au depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care sesizează nereguli comise de procurorii care derulează ancheta în dosarul "Gala Bute".

Elena Udrea susţine că "toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi şi noi dosare penale, fără să se ţină cont de probe sau de faptul că "toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune".

În 19 martie, Elena Udrea a fost dusă din arest la DNA, pentru a fi confruntată, la cererea ei, cu denunţătorii Ştefan Lungu, fostul ei consilier de la Ministerul Dezvoltării, cu Ana Maria Topoliceanu, cu fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării şi Turismului Gheorghe Nastasia şi cu omul de afaceri Adrian Gărdean.

Anterior, Elena Udrea a transmis pe Facebook, prin echipa de comunicare, că denunţurile împotriva sa în dosarul "Gala Bute" au fost făcute după ce Ana Maria Topoliceanu şi Gheorghe Nastasia au fost puşi sub acuzare.

Statusul postat pe Facebook transmite: "Circuitul denunţurilor: Adrian Gărdean depune denunţ împotriva lui Ştefan Lungu şi a lui Gheorghe Nastasia. După ce a fost acuzat, Lungu o denunţă pe Ana Maria Topoliceanu şi îl pomeneşte şi pe Tudor Breazu. Acuzată de Lungu, Ana Maria Topoliceanu face denunţ împotriva Elenei Udrea şi îl presează pe Tudor Breazu să declare, la rândul său, împotriva lui Udrea. Breazu neagă afirmaţiile lui Topoliceanu şi demonstrează cu probe presiunile la care a fost supus. După denunţul lui Gărdean, Nastasia neagă, iniţial, acuzaţiile, pentru ca, apoi, să depună un denunţ împotriva Elenei Udrea. Concluzie: denunţurile împotriva lui Udrea au venit abia după ce Topoliceanu şi Nastasia au fost puşi sub acuzare. În realitate, odată prinşi, aceştia au vrut, în mod fraudulos, să plaseze vina mai departe".

Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul "Microsoft", cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul "Gala Bute".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb