DNA face contestaţie în anulare la decizia instanţei din Alba referitoare la abuzul în serviciu

S.A.
Anticorupţie / 16 februarie 2017

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

Decizia Curţii de Apel Alba-Iulia privind anularea unei pedepse pentru abuz în serviciu este una izolată în astfel de dosare, iar această soluţie va fi atacată de DNA cu contestaţie în anulare, a declarat astăzi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, după ce a participat la prezentarea bilanţului DIICOT.

Kovesi a spus că abuzul în serviciu nu a fost dezincriminat prin decizia din 2016 a Curţii Constituţionale, precizând că dacă vor mai fi decizii similare celei de la Alba-Iulia, va fi sesizat procurorul general, pentru formularea unui recurs în interesul legii.

Kovesi a afirmat, citată de News.ro: "Acea soluţie de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care dă o soluţie cu privire la o contestaţie la executare, nu o pot comenta. Pot să va spun că, după apariţia acelei decizii, noi am analizat motivarea, am decis împreună cu colegii care au participat la şedinţa de judecată să atacăm cu contestaţie în anulare".

Şefa DNA a precizat că decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia este una izolată.

"Am studiat practică judiciară cu privire la contestaţiile la executare soluţionate exact pentru aceleaşi motive de către alte instanţe, inclusiv decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi este o soluţie izolată", a spus Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a subliniat că abuzul în serviciu nu a fost dezincriminat prin decizia din 2016 a Curţii Constituţionale. Ea a precizat că, în cursul anului trecut, după decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, au fost mai multe soluţii de condamnare pe această infracţiune.

Kovesi a explicat: "Sunt peste 70 de persoane condamnate pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Deci, acestă infracţiune nu a fost dezincriminată, Curtea Constituţională nu a dezincriminat infracţiunea de abuz în serviciu. Vă rog să va uitaţi la punctul 2 al deciziei, în care scrie «respinge excepţia de neconstituţionalitate pentru infracţiunea prevăzută de articolul 13 indice 2 din Legea 78», care este infractiunea de abuz în serviciu dată în competenţa DNA. Deci, nu avem de-a face cu o dezincriminare, este o soluţie izolată, noi o să o atacăm cu contestaţie în anulare".

Ea a adăugat că DNA va verifica dacă mai sunt şi alte astfel de decizii, iar în cazul în care acestea vor fi găsite, va fi sesizat procurorul general pentru formularea unui recurs în interesul legii.

"Practica judiciară după decizia Curţii Constituţionale din 2016 a fost constantă. Dacă am avut o încălcare a legii prevăzută de legislaţia primară, persoanele respective au fost condamnate", a mai spus Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a mai arătat că, după decizia Curţii Constituţionale, toate dosarele de la DNA cu abuz în serviciu care au fost trimise în judecată au fost făcute în conformitate cu hotărârea CCR privind încălcarea legislaţiei primare.

Curtea de Apel Alba Iulia a emis pe 9 februarie prima decizie în care constată dezincriminarea unor prevederi ale infracţiunii de abuz în serviciu şi a stabilit încetarea executării pedepsei de trei ani de închisoare cu suspendare dată în cazul fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara Dan Daniel, acuzat că a intervenit într-un concurs organizat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

În 15 iunie 2016, Curtea Constituţională a stabilit că dispoziţiile articolului 297 alineatul 1 din Codul penal privind abuzul în serviciu sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma "îndeplineşte în mod defectuos" din cuprinsul acestora se înţelege "îndeplineşte prin încălcarea legii".

Curtea de Apel Alba-Iulia a motivat anularea condamnării prin faptul că o decizie din 2016 a Curţii Constituţionale a dezincriminat parţial abuzul în serviciu, arătând că inculpatul fusese condamnat pentru că a încălcat o hotărâre de guvern, nu o lege, o ordonanţă sau o ordonantă de urgenţă.

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că, urmare a deciziei de neconstituţionalitate din vara anului trecut, practic, "a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale acestei infracţiuni, sub aspectul laturii obiective, fiind limitat domeniul de aplicare al acestei infracţiuni prin excluderea tuturor cazurilor în care norma a cărei încălcare este imputată subiectului activ al infracţiunii nu este o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă".

În plus, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că, prin pronunţarea deciziei nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale, a intervenit o dezincriminare parţială a infracţiunii de abuz în serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb