DNA: Trei reţineri într-un nou dosar Carpatica

L.B.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 26 septembrie 2016

Trei reţineri într-un nou dosar Carpatica

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Secţia de combatere a corupţiei, au dispus astăzi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor Angela Toncescu, Dan Hosu şi Ion Sorin Tatu, în dosarul Carpatica Asig S.A. Sibiu, potrivit unui comunicat al DNA remis redacţiei.

Conform sursei citate, procurorii o acuză pe Angela Toncescu, la data faptelor membru şi ulterior preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, de săvârşirea a 3 infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Dan Hosu, la data faptelor administrator de fapt la unei societăţi comerciale, este acuzat de trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată şi dare de mită.

Ion-Sorin Tatu, la data faptelor administrator de fapt al unei societăţi comerciale, este acuzat de trafic de influenţă.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 26 septembrie 2016, faţă de Cătălin Marian Cataramă, comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată şi luare de mită.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. Începând cu 30 martie 2015, inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator - membru în Consiliul de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A., a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări.

Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig S.A., cât şi pentru ca A.S.F. să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări S.C Carpatica Asig S.A.

Printre persoanele care au acţionat în vederea favorizării/susţinerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpaţii Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan şi o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor.

Astfel, în perioada 30 martie 2015 - 14 martie 2016, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea A.S.F., persoanele susmenţionate au pretins şi primit foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la S.C. Carpatica Asig SA.

Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.

Concret, acţiunile celor inculpaţilor Tatu Ion-Sorin şi Hosu Dan au vizat influenţarea voturilor exprimate la data de 04 august 2015 în cadrul Consiliului A.S.F., astfel încât:

- să fie demarată procedura de avizare a inculpatei Toncescu Angela, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig SA,

- să nu fie sancţionată aceeaşi inculpată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară,

- să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).

2. În data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi, din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. - Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

În baza acestor informaţii, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înţelegeri patrimoniale cu urmaşii persoanelor decedate cu scopul obţinerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societăţile de asigurări responsabile civilmente.

În data de 26 august 2016, pentru "ajutorul" acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Cataramă Cătălin Marian trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi.

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei.

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi.

d) să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare.

e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

În caz contrar, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Angela Toncescu, Hosu Dan şi Tatu Ion-Sorin urmează să fie prezentaţi, la data de 27 septembrie 2016, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane, precizează DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb