Doar 19,5% din dosarele aprobate de FNGCIMM pentru "Prima Casă" vizează locuinţele noi

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 august 2009

Aurel Şaramet: Dacă ritmul de înregistrare a dosarelor se va păstra, fondul de un miliard de euro pus la dispoziţie se va epuiza în circa 10 luni.

Aurel Şaramet: Dacă ritmul de înregistrare a dosarelor se va păstra, fondul de un miliard de euro pus la dispoziţie se va epuiza în circa 10 luni.

Doar 19,5% din dosarele aprobate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru achiziţionarea de locuinţe prin Programul "Prima Casă" sunt pentru apartamentele construite după 2008, a declarat, ieri, preşedintele instituţiei, Aurel Şaramet, citat de NewsIn.

"Aseară (luni - n.r.) la ora 20.00 erau 1.213 dosare aprobate de la opt bănci. Cele mai multe sunt de la BRD, BCR, Banca Transilvania şi Alpha Bank. 19,5% din acestea sunt pentru locuinţele construite după 2008", a spus Aurel Şaramet.

Domnia sa a precizat că în ultimele trei zile, FNGCIMM a primit aproximativ 160 de noi dosare, iar dacă acest ritm va continua, fondul de un miliard de euro pus la dispoziţie se va epuiza în circa 10 luni.

Din cele peste 1.200 de dosare, 147 au fost pentru garsoniere, 629 pentru apartamentele cu două camere, 319 pentru trei camere, iar restul pentru apartamente cu patru camere şi case.

Reprezentanţii constructorilor, nemulţumiţi de program

Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă că au fost deja cumpărate 1.000 de locuinţe prin Programul "Prima Casă", adăugând că se creează premizele deblocării sectorului construcţiilor.

Reprezentanţii constructorilor se declară, însă, nemulţumiţi de actualul program şi reproşează Guvernului că banii nu au fost direcţionaţi exclusiv pentru construirea de locuinţe noi, lucru care ar fi impulsionat cu adevărat revenirea sectorului.

"Din punctul de vedere al indus­triei, acest program nu ne mulţumeşte, deoarece majoritatea locuinţelor achiziţionate sunt vechi. Ne aşteptam ca banii injectaţi de Guvern să fie destinaţi proiectelor noi care să dinamizeze sectorul construcţiilor. Noi am solicitat în nenumărate rânduri ca programul "Prima Casă" să fie destinat aproape în exclusivitate construcţiei de locuinţe, şi nu achiziţionării de locuinţe mai vechi sau mai noi sau aflate în diverse stadii de execuţie", a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Ploşceanu.

"Prima Casă" a condus la apariţia unui altfel de turism, şi anume "turismul imobiliar"

Reprezentanţii mai multor agenţii imobiliare au declarat că, deşi vizionările de apartamente au crescut cu peste 50% de la lansarea acestui program, contractele încheiate pentru "Prima Casă" sunt foarte puţine sau deloc, în principal, spun ei, din cauza condiţiilor "dificile" impuse de bănci.

"Vizionări au fost, însă nu am încheiat niciun contract deoarece legislaţia legată de acordarea creditelor de către bănci încă nu este pusă la punct. De la începutul programului, vizionările au crescut cu 50%. Cei care vizionează locuinţele sunt mai mult interesaţi de apartamentele cu două camere şi garsoniere", a declarat directorul general al Imobiliar Expert Grop, Ştefan Bartha.

De asemenea, brokerul imobiliar al Premium Imobiliare, Gheorghe Chiru, a precizat că s-a înregistrat o creştere de 50 - 60 de procente la vizionări, însă contractele încheiate sunt puţine. "Avem vreo două contracte pentru care băncile şi-au dat acordul, dar pentru restul încă mai aşteptăm. Termenul în care primim răspunsul de la bănci se apropie de o lună. Sistemul încă nu este bine pus la punct, iar băncile nu au înţeles foarte bine normele de aplicare. Acelaşi lucru se întâmplă şi pe la birourile notariale", a spus acesta.

O altă problemă ridicată de agenţiile imobiliare este aceea că numărul de acte solicitate de bănci şi de FNGCIMM este prea mare. "Numărul vizionărilor a crescut cu aproape 100%, iar aproape 10% dintre potenţialii clienţi şi-au exprimat intenţia de a cumpăra, însă până acum nu am încheiat niciun contract, în principal din cauza băncilor, cât şi a Fondului de Garantare, care cer prea multe acte", a declarat directorul general al Rasing Group, Daniel Raoceanu.

64% dintre românii care prospectează piaţa imobiliară au decis să îşi cumpere un imobil, motivaţi de avantajele programului "Prima Casă"

Potrivit unui studiu realizat de TopEstate.ro în perioada 1-31 iulie, pe un eşantion de 1.000 de persoane, aproximativ 64% dintre românii care prospectează piaţa imobiliară au decis să îşi cumpere un imobil, motivaţi de avantajele programului "Prima Casă", însă 27% dintre respondenţi au fost sceptici în legătură cu şansele de aplicabilitate ale acestuia, în timp ce 9% au precizat că ar opta pentru această modalitate de finanţare, însă nu se încadrează în condiţiile de eligibilitate impuse.

În plus, datele studiului arată că 15% dintre românii care au nevoie de o casă intenţionează să îşi achiziţioneze imobilul în următoarele şase luni, în timp ce doar 2% au amânat această decizie pentru anul 2010.

În ceea ce priveşte valoarea maximă pe care românii intervievaţi sunt dispuşi să o aloce pentru o locuinţă, aceasta variază în funcţie de tipul imobilului. Astfel, pentru o garsonieră, aceştia nu sunt dispuşi să plătească mai mult de 42.000 de euro, în timp ce pentru un apartament cu două camere suma alocată nu depăşeşte, în medie, 58.000 de euro. Totodată, pentru o casă nouă, respondenţii au declarat că sunt dispuşi să aloce suma de 100.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb