Dolarul american a coborât la minimul ultimelor trei luni

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 noiembrie 2022

Dolarul american a coborât la minimul ultimelor trei luni

Jameel Ahmad, Alpari: "Aşteptările privind scăderea inflaţiei în Statele Unite adaugă combustibil suplimentar slăbiciunii dolarului" Fiona Cincotta, City Index: "Piaţa vede lumina de la capătul tunelului în ceea ce priveşte creşterea dobânzilor"

Dolarul american a coborât recent la minimul ultimelor trei luni, după ce ultimele date privind inflaţia au alimentat speranţele că Rezerva Federală va avea o abordare mai relaxată în ceea ce priveşte mărimea creşterilor ratelor de dobândă, conform Business Insider.

Indicele Preţurilor de Producător (PPI) din Statele Unite a avut în octombrie o creştere anuală de 8%, conform datelor Biroului de Statistică a Muncii, sub estimarea de 8,3% a economiştilor chestionaţi de Bloomberg, precum şi sub nivelul de 8,4% din septembrie. Potrivit companiei de servicii financiare Comerica, ultimul raport PPI este o dovadă suplimentară că afacerile încep să-şi piardă puterea de transmitere a creşterii costurilor în preţul final, într-o economie care se temperează.

Jameel Ahmad, strateg şef la Alpari, a spus la Business Insider: "Aşteptările privind scăderea inflaţiei în Statele Unite adaugă combustibil suplimentar slăbiciunii dolarului, fapt ce a fost binevenit pentru monedele globale săptămâna trecută. Acum există noi elemente care să susţină dinamica în această săptămână de tranzacţionare".

Ieri, în jurul orei 13:00 a României, Indicele Dolarului American (US Dollar Index-DXY) se tranzacţiona la circa 106 puncte, după ce cu o zi în urmă atinsese un minim de 105,34. La finele lunii septembrie, DXY urcase la maximul ultimilor 20 de ani, de circa 115 puncte, conform datelor investing.com. US Dollar Index este o măsură a valorii dolarului american în comparaţie cu un coş format din alte şase monede: euro, yenul japonez, lira sterlină, dolarul canadian, coroana suedeză şi francul elveţian.

Fiona Cincotta, analist senior al pieţelor financiare la City Index, a scris într-o notă, potrivit Bloomberg: "Indicele Preţurilor de Producător este adesea considerat un indicator de tip leading (n.r. care dă informaţii în avans) pentru Indicele Preţurilor de Consum (IPC). Astfel, datele sugerează că IPC este pe cale să-şi continue scăderea. Iar asta creşte aşteptările că Fed va tempera ritmul creşterii ratelor".

În octombrie, Indicele Preţurilor de Consum din Statele Unite a fost de 7,7% în dinamică anuală, atât sub anticipaţiile analiştilor cât şi sub nivelul din septembrie.

De asemenea, investitorii sunt tot mai optimişti că Fed va avea o abordare mai relaxată la întâlnirea sa de politică monetară din decembrie. Conform CME FedWatch, marţi exista o probabilitate de 85,4% pentru o majorare cu 50 de puncte de bază a dobânzii-cheie, mai mare decât cea de 80,6% din ziua anterioară, conform Business Insider.

"Chiar dacă oficiali ai Fed precum Lael Brainard au sugerat că se apropie momentul pentru majorări mai puţin agresive ale dobânzilor, ei au subliniat că mai este de lucru pentru a reduce inflaţia", a spus Cincotta. "Cu toate acestea, piaţa vede lumina de la capătul tunelului în ceea ce priveşte creşterea ratelor, chiar dacă în 2023. Iar asta îmbunătăţeşte sentimentul şi creşte cererea pentru acţiuni. Între timp dolarul scade, pe măsură ce o abordare mai relaxată a Fed este tot mai probabilă".

Banca centrală a Statelor Unite a majorat rata dobânzii de referinţă de la 0% la intervalul 3,75%-4% în acest an, inclusiv prin creşteri de 75 de puncte de bază la ultimele patru şedinţe.

"Este prea devreme să credem că aceste date privind inflaţia vor duce la o pivotare a poziţiei Rezervei Federale (n.r. în sensul reducerii ratelor dobânzilor). În schimb, aş privi aceste date ca pe un motiv pentru încetinirea ritmului de creştere a ratelor dobânzilor din SUA, deoarece aşteptările inflaţioniste sunt încă la un nivel ridicat", a spus Jameel Ahmad conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Oricum era umflat...

    Era umflat ptr. alegerile din USA,

    ca mita comunista sa prosteasca lumea 

    E semn ca unii se muta de pe cash pe alte active, printre care si actiuni.

    Pretul la pompa cand scade? A scazut dolarul, scade petrolul, pretul la pompa doar in sus?!

    1. Ca si'n perioada covidiana, acum e vremea speculei si'a profiturilor mari si rapide.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb