Dolarul nu se opreşte din declin

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2013

Investitorii anticipează că Fed îşi va reduce programul de stimulente

Moneda americană a continuat şi ieri să scadă pe pieţele externe, raportat la euro, în condiţiile în care banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) se pregătea să înceapă reuniunea de două zile în care îşi va stabili viitoarea politică monetară. Potrivit aşteptărilor analiştilor, Fed ar putea decide reducerea cu 10 miliarde de dolari a programului său de achiziţii de obligaţiuni, care în prezent se ridică la 85 de miliarde dolari lunar. Programul aplicat de Fed a urmărit reducerea costurilor împrumuturilor.

Dolarul a coborât cu 0,1% ieri, la ora 10.14, la New York, ajungând la 1,3343 unităţi/euro. În ziua precedentă, însă, moneda americană s-a depreciat până la 1,3386 unităţi/euro - cel mai redus curs consemnat după data de 28 august.

Amintim că, în intervalul 9-13 septembrie, moneda SUA a înregistrat primul declin din ultimele cinci săptămâni (-0,7%), faţă de euro, în condiţiile în care publicarea unor date sub aşteptări privind economia SUA a determinat investitorii să-şi reducă pariurile pe o tăiere agresivă a stimulentelor monetare de către Fed, în reuniunea de săptămâna aceasta.

Scăderea dolarului a continuat la începutul săptămânii curente, după ce, duminică, fostul secretar american al Trezoreriei SUA, Larry Summers, şi-a retras candidatura pentru şefia Fed. În aceste condiţii, calea rămâne deschisă pentru Janet Yellen, despre care investitorii spun că va favoriza o reducere lentă a programului de stimulente economice.

Ieri, în aşteptarea reuniunii Fed, randamentul titlurilor de stat americane cu maturitatea la zece ani s-a apropiat de nivelul minim al lunii. La ora locală 10.16, acesta era de 2,86%, faţă de 2,78% în ziua anterioară. Nivelul de luni a fost cel mai redus de după 30 august.

Anul acesta, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a menţionat pe Larry Summers şi pe vicepreşedintele Fed Janet Yellen drept candidaţi la preşedinţia Fed, după ce mandatul lui Ben S. Bernanke se va încheia în 31 ianuarie 2014. Până la data de 15 septembrie, Summers a fost candidatul favorit al preşedintelui american, însă ex-secretarul Trezoreriei SUA a decis să-şi retragă candidatura. Summers i-a trimis preşedintelui Obama o scrisoare în care şi-a motivat decizia de retragere prin riscul unui proces de confirmare "răutăcios" în Congresul de la Washington, în cazul în care ar fi fost nominalizat.

Recent, mai mulţi democraţi din Senatul SUA au făcut cunoscut faptul că se opun nominalizării lui Summers la conducerea Fed. În luna iulie, 21 de senatori americani au semnat o scrisoare prin care şi-au exprimat susţinerea lui Yellen la şefia Fed.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Alina,.... in utima fraza, incorrect spus

    randamentul a scazut,....... nu, pretul la care se poate cumpara a scazut si drept urmare ,randamentul a crescut 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb