Domnul Dragnea faţă cu descentralizarea

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 30 martie 2018

Cornel Codiţă

Ca şi cînd nu ar fi avut destule supărări pe cap, nu de locuitor, ci personal! Marele Lider de respiraţie teleormăneano-dîmboviţeană a mai găsit unul: miniştrii dorm în cizme! Nu aşa, în general, de data aceasta foarte aplicat. Dorm, în loc să dea drumul descentralizării!!! Iar, cînd vine vorba despre descentralizare, domnul Dragnea nu glumeşte cu nimeni, cu atît mai puţin cu miniştri: cine nu dă drumul, pleacă...din Guvern, se înţelege. "Ăsta nu-i guvern alandala". Faptul că, fie şi numai pentru o aşchie de secundă, guvernul său, prin urmare şi al Partidului, iar pe cale de consecinţă şi al ţării ar putea să pară cuiva "alandala", ba chiar mai rău, să-i pară astfel chiar celui care l-a făcut, născut şi îl ţine în viaţă, este desigur un motiv de gravă îngrijorare. "Creatorul nu se mai recunoaşte în rezultatul creaţiei sale, odată ce a încredinţat-o maşinăriei neiertătoare a istoriei!" Iată semnul paradigmatic al implacabilei crize. Dar, despre asta, altădată. Ceea ce ne interesează, acum, este subiectul nemulţumirii olimpiene a domnului Dragnea, descentralizarea şi frînarii ei guvernamentali.

Desigur, prima întrebare de bun simţ ar fi despre care descentralizare vorbeşte împricinatul. Dacă te uiţi în "textul fundamental", întemeietor, cartea de căpătîi, ce mai, "cărticia roşie" a guvernării actuale PSD-Alde, "Programul de guvernare 2017-2020", chestiunea nu numai că nu se clarifică, din contră, devine ceţoasă, grav de tot. În expunerea generală, "viziune" apare doar sintagma "politici de dezvoltare regionale", de unde se înţelege clar că doar politicile sunt regionale, nu şi dezvoltarea care, probabil, rămîne tot "generală". Singura indicaţie cu privire la aceste politici este faptul că ele ar urma o abordare de tip policentric şi ar fi bazate pe dezvoltarea polilor de creştere economică. OK, care sunt însă obiectivele măsurabile ale acestor misterioase politici şi cum ar urma ele să fie realizate rămîne doar la nivelul punctelor de suspensie. Poate, la capitolul cu pricina, aflăm despre ce este vorba, ne-am zis: "Capitolul Administraţie publică. Politici regionale". Nici aici nu sunt precizate obiective, nici soluţii, schiţe de acţiune pentru realizarea politicilor respective. Cît despre aşa zisele "măsuri" ele sunt simple deziderate cu "cîrlig electoral", de tip şcoli, grădiniţe, creşe, apă-canalizare, energie termică, electrică, iluminat public, plus nişte "ţinte de cincinal" gen: creşterea cu 100% a şcolilor cu autorizaţie de funcţionare pînă în 2020, creşterea procentului de racordare la serviciile de canalizare cu 60% şi alte asemenea obiective mobilizatoare. Nicăieri în cursul acestui capitol nu apare cuvînt descentralizare!!! Şi atunci, despre ce este vorba în propoziţiile amarnic supărate ale domnului Dragnea?

Acum ştim sigur, cu siguranţă, nu despre descentralizare în sensul unei ample reforme administrative care să reaşeze raporturile de decizie, alocare şi gestiune a resurselor, respectiv a răspunderii pentru gestiunea treburilor publice arzătoare, cum sunt mai toate, de la cele privind învăţămîntul şi sănătatea, la cele privind condiţiile de infrastructură şi investiţiile pentru dezvoltare. Este adevărat, în cursul capitolului cu pricina apare tema, formulată ca un fel de problemă care ar trebui rezolvată, fără să ni se spună în ce constă efectiv problema, anume: "clarificarea sferei administraţiei publice centrale de specialitate...". De altfel, un asemenea proiect ar trebui să includă obligatoriu un nou sistem administrativ-teritorial, dar o asemenea idee năstruşnică nu îşi are locul în programul unui partid serios cum este PSD-ul, cu atît mai puţin în programul de guvernare al coaliţiei PSD-Alde! Şi atunci, despre ce vorbeşte domnul Dragnea?

Lăsaţi cărţile Agathei Cristie şi altă literatură poliţistă relevantă, nu e cazul să vă bateţi capul prea mult. Ceea ce doreşte oligarhia locală a PSD, reprezentată la cel mai înalt nivel politic de domnul Dragnea, sunt bani, bani şi iar bani, jos, acolo unde "baronii" pot să facă cu ei ceea ce ştiu ei mai bine să facă, şi nu să tot stea cu mîna întinsă pe la nu ştiu care ministru care, imediat după ce i s-a uscat semnătura prezidenţială pe decret, uită că se afă acolo, pe jilţul ministerial, din mila Partidului şi prin bunăvoinţa Marelui Lider, iar nu pentru meritele lui, ori pentru cine ştie ce competenţe (ptiu...piei drace!), ci pentru ca să satisfacă nevoile şi trebuinţele adevăraţilor stîlpi ai guvernării şi ai partidului...EI!

Băi, miniştrilor, marş la treabă!

Opinia Cititorului ( 5 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. daca vor bani si isi cumpere tiparnite la nivel regional si sa ii tipareasca pentru dezvoltare regionala!..sau moneda virtuala pentru dezvotare regionala!

    1. Asta da, ar fi o solutie pentru dezvoltarea regionala!

      dezvoltare

    Conul Codita fata cu reactiunea. 

    Ca-i asa o dovedeste emisiunea Jocuri de putere, din 23.03.2018. Asta sa fie Dragnea?!!!

    Neasteptata asta lipsa de comentarii la un editorial care pune in discutie doar una din ispravile actualului conducator al Romaniei.

    Vreti descentralizare? Las' ca v-o face Andrusca! Dac-o face el, Dragnea si Vilcov, sigur veti vedea ce n-ati mai vazut si nici nu doriti sa fii vazut vreodata! 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb