DORU LIONĂCHESCU: "Fondurile de hedging au început să cumpere credite neperformante de la noi"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 iunie 2014

"Fondurile de hedging au început să cumpere credite neperformante de la noi"

"Anul acesta vom vedea recapitalizări, exit-uri, vânzări de portofolii şi fuziuni care să repoziţioneze sistemul bancar"

"Volksbank a vândut credite imobiliare neperformante de jumătate de miliard de euro şi cred că este doar începutul"

"Dacă băncile nu încep creditarea, nu vom avea o creştere consistentă a economiei"

"Sunt surprins de faptul că încă există profit în sistemul bancar - înseamnă că băncile continuă să descarce costurile crizei pe clienţii buni"

Fondurile străine de hedging au început să cumpere credite neperformante de pe piaţa noastră, după cum ne-a spus Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners.

Domnia sa susţine că una dintre principalele ameninţări pentru bănci vine din sectorul creditelor neperformante, care nu se stabilizează. Doru Lionăchescu ne-a explicat: "Când unu din cinci euro nu se întorc de la clienţi, băncile au problemă mare şi trebuie rezolvată - fie prin recapitalizare, fie prin fuziune. Sunt sigur că anul acesta vom vedea astfel de mişcări care să repoziţioneze sistemul bancar. Vor fi fuziuni, retrageri de pe piaţă, recapitalizări consistente, vânzări de portofolii de credite. Problema trebuia rezolvată de acum cinci ani dacă exista voinţa necesară. Fondurile străine de hedging deja se uită către România, pentru a cumpăra credite neperformante. Ele cunosc această meserie, multe sunt specializate pe acest segment, ştiu să gestioneze creditele neperformante, să facă bani din aceste tranzacţii".

În opinia domnului Lionăchescu, creditele neperformante sunt vândute la un preţ de sub sub 10% din valoarea lor reală: "Aceasta este miza - să cumpere la un preţ corespunzător, încât prin executare sau prin negociere cu fiecare client să poată obţine o marjă de profit".

În contextul în care majoritatea creditelor neperformante sunt garantate cu ipotecă, preşedintele Capital Partners ne-a spus că deja sunt semne de dezgheţ pe piaţa imobiliară.

Doru Lionăchescu ne-a mai spus: "Este o conjunctură favorabilă. Eu văd mişcări în această piaţă. Volksbank a vândut credite imobiliare neperformante de jumătate de miliard de euro. Cred că este doar începutul şi că vom mai vedea astfel de tranzacţii. Acest lucru va contribui la stabilizarea sistemului şi la capacitatea băncilor de a reîncepe creditarea, pentru că acest lucru se urmăreşte. Dacă băncile nu încep creditarea, nu vom avea o creştere consistentă a economiei".

Domnia sa se arată surprins de faptul că "încă există profit în sistemul bancar", cu un asemenea procent de neperformante: "Într-un fel nu este un semn bun. Citirea imediată este «sistemul bancar este sănătos», citirea mea ulterioară, în linia a doua, este că dacă băncile continuă să facă profit, înseamnă că acestea continuă să descarce costurile crizei pe clienţii buni. Dacă stau cu costurile şi cu dobânzile mari pe clienţii buni platnici nu am făcut nimic, pentru că până la urmă îi va sufoca. Ar fi de preferat un sistem bancar la limita profitabilităţii, dar care creditează, în locul unui sistem care face profit de dragul profitului".

Domnul Lionăchescu este de părere că avem prea multe bănci şi că "reglementatorul nu face nimic în acest sens". În opinia domniei sale, în primul rând ar trebui să fie impuse condiţii mai dificile de operare pe piaţa bancară.

În luna martie 2014, rata creditelor neperformante era de 22,26%, potrivit datelor de pe site-ul Băncii Naţionale a României.

Avocatul Gheorghe Piperea, doctor în drept, ne-a spus că o treime din împrumutaţii la bănci sunt faliţi. Domnia sa ne-a precizat că, dacă în anul 2010, erau în jur de 5,5 milioane de persoane cu credite la bănci, din care circa 750.000 nu-şi puteau plăti creditele, acum, mai mult de 1 milion de împrumutaţi se află în imposibilitate de plată, din aproximativ 3,2 milioane de debitori bancari.

În acest condiţii, parlamentarii au început dezbaterea proiectului de lege care ar urma să reglementeze falimentul personal, o decizie referitoare la respectiva iniţiativă urmând să fie luată, cel mai probabil, în toamnă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. domnul lionachescu pare a fi fata mare, dupa cum se exprima. nu stie cum de-or raporta bancile profit, vrea reglementari mai drastice -- de parca domnia sa s-ar fi ocupat cu bauturile carbogazoase inainte de credit crunch.

    Acest domn, mentorul gruparii infractionale Bilteanu & Co, da sfaturi, ca business nu mai face de mult.

    Veniturile "bancii sale de investitii" a scazut de la 18 milioane lei in 2008, la 2.8 milioane lei in 2013, cu rezultat financiar corespunzator, adica de la profituri de 6 milioane lei, la pierderi in 2012 si profit de 740 mii lei in 2013. 

    De aia domnul acesta, impreuna cu specialistii lui au pus la cale preluarea SIF-urilor ca sa nu cade in mana bancilor cu creditele lor neperformante, vezi Romenergo, TCI, Diverta, etc.  

    Domnule Lionachescu nu-i asa ca dv l-ati cnsiliat pe Bilteanu sa inceapa cumpararea creditelor neperformante pe banii actionarilor de la SIF-uri?  

    Domnule Lionachescu nu-i asa ca este tot o idee de-a dv de a constitui SPV-uri cu activitati de creditare, neautorizate de BNR, cu care sa le fortati mana firmelor mici din portofoliul SIF-urilor sa cumpere actiunile acestora, ca doar constituie o noua oportunitate de business.

    Prin implementarea gastii dv cu strategii cu tot, in business-ul societatilor de investitii din Romania, ati adus BOALA in sistem. Tare sunteti dle Lionachescu, si mare caracter de tot (...) 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb