Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar penal in rem în legătură cu cele două incidente aviatice din Dobrogea - prăbuşirea unui avion MiG-21 LanceR şi a unui elicopter IAR-330 Puma, soldate cu moartea a opt persoane, informează Agerpres.
Potrivit unor oficiali din Parchetul Militar, dosarul are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Miercuri seara, o aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20,03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.
Au fost declanşate de urgenţă operaţiunile de căutare - salvare, iar un elicopter IAR-330 Puma a decolat spre zona posibilului impact.
Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20,44 şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom.
În urma accidentelor, au murit cele opt persoane aflate la bordul aeronavelor - pilotul de pe MiG-21 LanceR şi şapte militari aflaţi în elicopter.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Nik în data de 03.03.2022, 12:44)
Asta este armata care ne apara?
Se autodistruge. O gramada de fiare vechi pe care se risipesc banii natiunii
Sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi ca suntem victime sigure.
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 03.03.2022, 14:17)
Deschideti dosar penal rusilor. Sa ii chemati la DNA : )) poate au cazut din cauza coruptiei din armata, sau a unui sabotaj rusesc.
Important e ca avem deja 8 "eroi" sau cum le spuneti voi, arogantilor din uniforme cu salariile platite la timp.
3. fără titlu
(mesaj trimis de ozn în data de 03.03.2022, 14:19)
Nah ... pierderea /întreruperea unei legături radio nu este un motiv de prăbușire, simultană aproape, pentru cele două aeronave.
Explozia lor prealabilă în aer sau vulnerabilitatea echipamentului la EMP (electromagnetic pulse) cu pierderea controlului de zbor e altceva.
Conjunctura strategico-politică nu ar permite recunoașterea oficială a unei asemenea situații, chiar dacă ar fi reală.