DOSARELE LUI ADRIAN NĂSTASE, UN LUNG ŞIR DE TURNĂTORII ŞI ŞANTAJE Dosarul Zambaccian, o fumigenă pentru UE

Eduard Ohanesian
Ziarul BURSA #Politică / 11 iunie 2007

Dosarul Zambaccian, o fumigenă pentru UE

Snobismul şi dorinţa de parvenire i-au adus lui Adrian Năstase multe necazuri. Fostul premier s-a ales cu un proces în cazul "Mătuşa Tamara". "Dosarul Zambaccian" este doar praf în ochi pentru Uniunea Europeană. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a trimis în judecată pe Năstase cu ajutorul unor securişti, masoni sau interlopi dubioşi. O gloată de "copii de suflet", pe care Năstase i-a crescut, i-a promovat, i-a primit în casă. Toţi l-au trădat imediat ce s-a schimbat puterea.

Ristea Priboi, Octavian Creţu, Ioan Păun sau Genică Boerică sunt câţiva dintre ei. Dosarele instrumentate de procurorii DNA sunt o lungă înşiruire de turnătorii ale apropiaţilor premierului. Containerele cu "chinezării" ale fostului premier au avut verde de la SIE.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată familia Năs­tase în dosarul "Zambaccian". Adrian Năstase, fost premier şi fost preşedinte al PSD, era judecat pentru luare de mită în formă continuată, şantaj şi trafic de influenţă. Soţia sa, Dana Năs­tase, inculpată pentru complicitate la luare de mită. Irina Jianu, fost şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Cristian Mihail Vasile, administrator Eurografica, inculpaţi pentru dare de mită în acelaşi scandal.

Procurorii anticorupţie afirmă că, în perioada 2001-2006, folosind influenţa funcţiilor politice şi administrative ocupate în stat, Năstase ar fi săvârşit mai multe infracţiuni de corupţie, antrenând şi alte persoane. Este vorba de luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite, infracţiuni de pe urma cărora inculpatul ar fi obţinut, în total, suma de 48 miliarde lei vechi, adică 1,3 milioane de euro.

Păun şi Creţu, denunţătorii familiei Năstase

Iniţial, în dosar a fost învinuit şi Ioan Păun, fost consul general al României la Shanghai, un apropiat al familiei Năstase.

Din informaţiile noastre, Păun i-a trimis fostului premier containerele cu "chinezării", fără taxe vamale, prin valiză diplomatică. Surse din spionaj spun că fostul consul general este ofiţer sub acoperire al Serviciului de Informaţii Externe şi a avut acceptul aces­tei instituţii pentru tot ceea ce a făcut.

Ioan Păun s-a autodenunţat şi a dat mai multe declaraţii procurorilor DNA, în legătură cu familia Năstase. El le-a spus procurorilor că valoarea totală a bunurilor aduse din China de cuplul Năstase s-ar fi ridicat la 611.000 dolari. Fostul consul general a acceptat să meargă în China pentru a le aduce procurorilor dovezi referitoare la transporturile speciale ale soţilor Năstase.

După ce l-a turnat pe Năstase, procurorii DNA l-au scos de sub urmărire penală pe Ioan Păun, considerat "martorul-cheie" din dosarul Zambaccian.

Un alt martor important din dosar este Octavian Creţu, administrator al societăţii comerciale "Romaqua Group" SA Borsec şi fost vicepreşedinte al Partidului Conservator. Creţu este prieten la toartă cu Ioan Păun şi apropiat al familiei Năstase.

Presa a relatat pe larg episodul în care procurorii DNA au pus tehnică de înregistrare pe Octavian Creţu, la o întâlnire pe care acesta a avut-o cu Adrian Năstase.

Tăcerea lui Năstase proteja un ofiţer sub acoperire

În mod curios, Adrian Năstase l-a protejat multă vreme pe denunţătorul său, Ioan Păun. Presa a vehiculat ideea că acesta din urmă ar fi ofiţer SIE. Un "diplomat" sub acoperire nu putea fi deconspirat, chiar vinovat fiind de mai multe infracţiuni. Ioan Păun a fost consul general al României până în 2005, apoi a fost detaşat la MEC, consilier economic.

Surse din contraspionajul extern susţin faptul că Ioan Păun este cel care s-a ocupat de faimoasele containere cu "chinezării" ale fostului premier Adrian Năstase. Peste 20 de containere cu marfă au fost trimise în România, prin valiză diplomatică, fără taxe vamale, cu acceptul Centralei Serviciului de Informaţii Externe.

Ioan Păun l-ar fi servit pe Năstase din recunoştinţă. Fostul premier l-a promovat şi susţinut pe Ioan Păun în SIE, la recomandarea generalilor Constantin Rotaru şi Gabriel Dumitrescu, doi grei ai securităţii pesediste.

Ioan Păun şi Octavian Creţu erau foarte buni prieteni şi oameni de casă ai familiei Năstase. Colegii din SIE ai fostului consul general spun că Păun l-a dus pe Octavian Creţu în China pentru a-l trata de diabet.

Păun era foarte bun prieten cu un alt ofiţer greu SIE - Mihai Berinde.

Afacerea containerelor, muşamalizată de SIE

Ofiţerii de contraspionaj extern au raportat încă din 2004 în Centrală despre afacerile familiei Năstase de la Consulatul României la Shanghai. Când a izbucnit scandalul, toată vina a fost aruncată asupra consulului general Ioan Păun. Acesta nu a fost de acord să iasă drept ţap ispăşitor în această afacere şi l-a ameninţat pe primadjunctul SIE, generalul Silviu Predoiu, că dă totul în vileag. Martorii la discuţie povestesc că cei doi spioni s-au ameninţat reciproc şi au fost pe punctul să se bată.

Ofiţerii SIE care au raportat despre caz au fost îndepărtaţi. Rapoartele contraspionajului extern au fost blocate.

În cele din urmă, Păun a decis să-l toarne pe prietenul său Adrian Năstase, iar procurorii DNA l-au scos de sub urmărirea penală.

Ofiţerul a fost retras de la post din China şi scos la pensie din SIE. Se pare că lucrează la grupul de firme "Romaqua" (unde lucrează şi fostul general DIE-SIE Constantin Rotaru), şef la unul din depozitele din Deva.

Octavian Creţu l-a înregistrat pe Năstase într-o întâlnire privată

Presa centrală a scris despre surprinderea fostului premier Adrian Năstase, când a aflat că în ancheta din dosarele Zambaccian şi Eurografica, procurorii DNA s-au folosit de înregistrarea întâlnirii private pe care politicianul a avut-o în cursul lunii aprilie 2006 cu Octavian Creţu, preşedintele "Romaqua Grup".

Deţinătorul mărcii "Borsec" şi vicepreşedinte al Partidului Conservator la acea dată, Octavian Creţu a fost bun prieten cu Năstase, dar şi cu Ioan Păun, fostul consul general al României la Shanghai. Năstase a aflat că Octavian Creţu fusese contactat de DNA şi că acesta a acceptat să poarte pe el tehnică de înregistrare.

Surse din Serviciul de Informaţii Externe spun despre Creţu că a colaborat cu această instituţie prin intermediul angajaţilor "Romaqua", Emil Ivan şi Constantin Rotaru. Ofiţerii SIE l-au convins pe Creţu să colaboreze cu procurorii pentru a-l salva pe Ioan Păun.

Despre patronul "Romaqua" se spune că este mason de rang înalt. În urmă cu un an s-a căsătorit cu fata unui diplomat chinez. La nunta organizată la Mogoşoaia a participat şi familia Năstase.

Omul de afaceri Octavian Creţu

Octavian Creţu a fost vicepreşedinte al Partidului Conservator. El s-a lansat în afaceri în anul 1993, preluând de la FPS pachetul majoritar de acţiuni de la "Comchim" SA. Societatea comercială s-a transformat, prin schimbarea numelui, în "Romaqua Holdings" SA.

Firma are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor chimice. "Romaqua Holdings" a preluat, la începutul lui 1998, fabrica de îmbuteliere a apei minerale Borsec. Imediat după preluare, societatea şi-a schimbat numele în "Romaqua Group" SA şi a beneficiat de o investiţie de peste 25 de milioane de mărci.

În calitate de preşedinte al patronatului Producătorilor de Ape Minerale Naturale -APEMIN din România, Octavian Creţu, membru UGIR-1903, a fost acuzat în 2004, de "trafic de influenţă împotriva intereselor confederaţiei". A fost exclus din confederaţia patronală, împreună cu Nicolae Chirilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb