DOSARUL "2 MAI - ZIUA TINERETULUI" ÎCCJ urmează să ia o decizie definitivă în dosarul Monicăi Ridzi în 16 februarie

Alexandru Costea
Anticorupţie / 9 februarie 2015

Aceasta a primit 5 ani cu executare în primă instanţă

ACTULIZARE 21:55

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit să ia o decizie finală în dosarul Monicăi Iacob Ridzi în 16 februarie, după ce luni a ascultat pledoariile finale ale acuzării şi apărării şi ultimul cuvânt al inculpaţilor.

Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a finalizat luni dezbaterile în dosarul în care Monica Iacob Ridzi este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului, când aceasta era ministru al Tineretului şi Sportului.

Avocaţii au arătat, în principal, că clienţii lor au respectat întocmai procedura legislativă în cadrul organizării evenimentelor de la 2 Mai şi că aceştia ar trebui achitaţi.

În replică, procurorul de şedinţă a cerut respingerea apelurilor făcute de cei condamnaţi în primă instanţă în acest dosar şi a susţinut apelul propriu făcut împotriva inculpatei Daniela Popa, consilier în cadrul Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne din Ministerul Tineretului la data faptelor, care a primit o pedeapsă cu suspendare în primă instanţă. Procurorul DNA a cerut ca Popa să execute pedeapsa în regim de detenţie, în virtutea funcţiei deţinute, pluralităţii infracţiunilor de care este acuzată şi a gradului ridicat de periculozitate a unora dintre fapte.

La final, în ultimul cuvânt, Monica Iacob Ridzi le-a cerut judecătorilor să-i ofere posibilitatea de a-şi creşte cei doi copii, între care unul mai mic de un an şi jumătate, şi a susţinut că totul i se trage de la faptul că a fost "credulă".

"Am plătit politic şi personal pentru că am fost credulă în oameni. Problemele mele de sănătate s-au acutizat. Săptămâna trecută eram internată pentru investigaţii, iar recent m-am externat pentru a fi aici. Din cauza stresului din ultimii cinci ani de zile şi copiii mei s-au născut cu probleme. De cinci ani de zile am trăit momente de umilinţă profundă şi uneori am simţit, efetiv, că mor cu dreptatea în mână. Viaţa mea şi a copiilor mei este la acest moment în mâinile dumneavoastră", a declarat Ridzi.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să dea decizia definitivă în 16 februarie.

---

Completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va da azi sentinţa finală în cazul fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi.

Ridzi a fost condamnată, săptămâna trecută, de ÎCCJ la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în dosarul "2 Mai - Ziua Tineretului". Sentinţa a fost atacată apoi la Completul de 5 judecători.

Ministru al Tineretului şi Sporturilor în perioada decembrie 2008 - iulie 2009, aceasta este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului (2 Mai 2009). Evenimentul a avut un buget de circa 600.000 de euro, bani încredinţaţi fără licitaţie unor companii private.

Monica Iacob Ridzi a mai primit şi alte pedepse în acelaşi dosar, de trei ani, un an şi şase luni, patru ani, respectiv trei ani pentru alte infracţiuni. Pedepsele au fost contopite, urmând ca fostul ministru să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv cinci ani de închisoare cu executare. În plus, Monicăi Iacob Ridzi îi sunt interzise unele drepturi civile pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei.

De asemenea, apartamentul din Petroşani şi un teren intravilan ale Monicăi Iacob Ridzi, precum şi jumătate dintr-o casă pe care o deţine în coparticipaţie, au fost menţinute sub sechestru de judecătorii ÎCCJ care l-au condamnat pe fostul ministru la cinci ani de închisoare cu executare.

Altă condamnare în acest dosar a primit Ioana Elena Vârstă, fosta consilieră a lui Ridzi, condamnată la cinci ani cu executare. De asemenea, Paul Diaconu, director general al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane a MTS (martie - septembrie 2009), a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb