DOSARUL ALINEI BICA Dorin Cocoş ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni la ANRP

Anticorupţie / 23 noiembrie 2014

Dorin Cocoş ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni la ANRP

Actualizare 10:47 Bica, arestată preventiv, a demisionat de la şefia DIICOT

Alina Bica şi-a depus demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT, după ce a fost arestată preventiv ieri, pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzată de DNA de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea unui teren în Capitală, potrivit Agerpres.

Conducerea Parchetului General a confirmat pentru agenţia naţională de presă că Alina Bica i-a înaintat procurorului general Tiberiu Niţu demisia din funcţia de procuror al DIICOT şi de şef al structurii DIICOT.

Până la numirea unui nou procuror şef al DIICOT, conducerea acestei structuri din Ministerul Public va fi asigurată de Elena Georgiana Hosu, procuror şef adjunct.

De altfel, Tiberiu Niţu a declarat vineri că, dacă Alina Bica nu va demisiona din funcţie, atunci va propune să fie revocată din funcţie, iar conducerea DIICOT va fi asigurată de el şi procurorul şef adjunct.

Alina Bica a fost numită în fruntea DIICOT în mai 2013, ea fiind propusă de premierul Victor Ponta, care îndeplinea atunci şi funcţia de ministrul interimar al Justiţiei, primind şi aviz favorabil din partea CSM. Anterior, ea a ocupat mai multe funcţii, atât în cadrul mai multor parchete, dar şi la Ministerul Justiţiei.

Din 1996, în calitate de procuror a activat în: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu-Gheorghe (1996 - 1999); Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov (1999 - 2002); Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (2002 - 2003); Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (2003 - ianuarie 2004); Serviciul Independent de Combatere a Marii Criminalităţi Economico - Financiare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ianuarie 2004 - martie 2004); procuror şef birou în cadrul DIICOT (septembrie 2004 - octombrie 2006); procuror şef serviciu la DIICOT (octombrie 2006 - ianuarie 2009).

De asemenea, Alina Bica a îndeplinit funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei (21 ianuarie 2009 - 7 mai 2012), pe timpul mandatului ministrului Cătălin Predoiu, iar în perioada mai 2012 - mai 2013 a ocupat funcţia de consilier al şefului DIICOT, Codruţ Olaru.

------------

Omul de afaceri Dorin Cocoş ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în legătură cu despăgubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren în Capitală, reiese din referatul DNA la dosarul în care este cercetată şi procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, potrivit Agerpres.

"În cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian - n.r.) a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine (...) După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (...) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (...) valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei şi Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului (...) Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro (...)", se arată în documentul respectiv, conform probelor administrate de procurori.

Potrivit DNA, procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând Ministerul Justiţiei, unde ocupa funcţia de secretar de stat.

Pe 15 martie 2011, membrii Comisiei au acceptat plata sumei de 377.282.300 lei către omul de afaceri Stelian Gheorghe, reprezentând despăgubiri pentru terenul din zona Plumbuita.

DNA susţine că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)", susţine DNA.

În şedinţa comisiei din 15 martie 2011, arată procurorii, citând unul dintre inculpaţi, Alina Bica "a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată".

"La şedinţa din 15.03.2011 a fost prezent şi evaluatorul care a întocmit raportul de evaluare. În cadrul acestei şedinţe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată. Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoş, deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble. (...) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoş, cu care eram în relaţii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al familiei Cocoş. (...)", se mai arată în referatul procurorilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri ca Alina Bica să fie arestată preventiv pentru 30 de zile în acest dosar, ea fiind acuzată de DNA de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Mandate de arestare preventivă au primit şi Emil Nuţiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Decizia instanţei nu este definitivă, însă executorie.

Alina Bica s-a predat ieri dimineaţă la arestul Poliţiei Capitalei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se vede din satelit ca sunt grupuri de criminalitate organizata, de la Bercea la Bica de sifonarea banilor publici si privati!!!!Axa Udrea-Cocos are un tatuc-BASESCU Traian!Sa inceapa show-ul!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb