DOSARUL BĂNCII INTERNAŢIONALE A RELIGIILOR  Dinel Staicu, 7 ani de închisoare pentru prejudicierea băncii

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 aprilie 2011

Dinel Staicu, 7 ani de închisoare pentru prejudicierea băncii

Fostul director Ion Popescu, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat ieri decizia definitivă în dosarul privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Instanţa a admis recursurile celor patru persoane inculpate şi a hotărât că omul de afaceri Dinel Staicu va executa şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Ion Popescu, fostul director al BIR, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, iar fostul funcţionar Radian Răceală a primit cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce fosta funcţionară Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de nouă ani.

Dinel Staicu a fost trimis în judecată în urmă cu cinci ani, în 2006, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Procurorii DNA au descoperit că în perioada iulie 1999-februarie 2000, BIR a cesionat creanţe de 106 miliarde lei vechi unui grup de 11 firme din municipiul Craiova şi le-a acordat credite pe termen scurt în valoare de 80 de miliarde lei vechi, cu încălcarea normelor interne de creditare.

Potrivit procurorilor DNA, Dinel Staicu a fost beneficiarul direct al încălcării de către funcţionarii bancari a normelor de creditare, fostul şef al SIF "Oltenia" fiind asociat şi/sau administrator la cele 11 firme. Ulterior, în presă, au apărut informaţii că Dinel Staicu ar fi folosit o parte dintre aceşti bani ca să cumpere acţiuni SIF5.

Procurorii DNA au descoperit că textul convenţiei de cesiune dintre BIR şi cele 11 firme controlate de Dinel Staicu a fost discutat de preşedintele BIR, Ion Popescu, şi de Radian Răceală, directorul Direcţiei de Creditare a BIR, cu Dinel Staicu, unii oficiali ai băncii deplasându-se personal la Craiova ca să negocieze cesionarea creanţelor.

Potrivit rechizitoriului, unele dintre firmele de sub influenţa lui Dinel Staicu au condiţionat preluarea creanţelor de la BIR de acordarea de către bancă a unor linii de credit care aveau, însă, ca scop finanţarea activităţii curente şi nu erau destinate plăţii creanţelor cesionate, deşi acesta era scopul vizat de politica BIR.

De fapt, se arată în rechizitoriu, aprobarea acordării creditelor de Comitetul de Direcţie al băncii a făcut ca documentaţia de credit întocmită ulterior să devină o simplă formalitate.

Ulterior, în martie 2000, BIR a fost sancţionată de BNR care i-a interzis în totalitate acordarea de credite, după ce a instituit şi o Comisie de Supraveghere a băncii.

Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a decis, în vara anului trecut, condamnarea lui Dinel Staicu şi a lui Ion Popescu la patru ani de închisoare, şi la plata a câteva zeci de mii de lei cheltuieli judiciare către stat. Ulterior, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut apel la decizia Judecătoriei Sector 4, susţinând că pedepsele primite de inculpaţi sunt prea mici în raport de gradul de pericol social al infracţiunii săvârşite. Apelul a fost judecat, la finele anului trecut, de către Tribunalul Bucureşti, care l-a condamnat pe Staicu la 12 ani de închisoare, majorându-i sentinţa iniţială.

Dinel Staicu şi-a anunţat, ulterior, demisia din fruntea SIF "Oltenia", însă a anunţat că nu va părăsi piaţa de capital autohtonă, unde este prezent ca investitor.

Mihai Bogza, fost viceguvernator BNR: BIR a fost fraudată cu sprijin din interiorul ei

Mihai Bogza, viceguvernator al BNR la momentul declanşării falimentului BIR şi cel care a semnat cererea de declanşare a falimentului Băncii, consideră că banca a fost fraudată din exterior, cu sprijinul unora dintre cei care aveau funcţii de conducere la BIR. Domnia sa a declarat: "Cazul BIR s-a înscris până la un punct, în tiparul tuturor băncilor care s-au prăbuşit în anii 1995-2000, respectiv banca a fost fraudată din exterior cu sprijinul direct al unora dintre conducătorii şi persoanele cu funcţii de răspundere din interior. Ceea ce individualizează, totuşi, situaţia BIR este că după prăbuşirea băncii o parte din administratorii acesteia au acuzat o conspiraţie largă, incluzând şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, care chipurile ar fi urmărit şi chiar provocat prăbuşirea băncii. Cu alte cuvinte, în buna tradiţie românească, hoţii au strigat "Prindeţi hoţii!", lucru care s-a mai văzut şi în alte cazuri celebre, cum ar fi FNI, de exemplu. Mai mult decât atât, acţionari ai băncii au deschis chiar un proces contra României la Strasbourg pretinzând despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de dolari, de zeci de ori mai mult decât a valorat vreodată banca, în loc să urmărească în justiţie pe cei care au distrus-o. De altfel, este semnificativ faptul că aceşti acţionari nu s-au constituit parte civilă în procesul penal. Mă bucur că, în sfârşit, Justiţia pare să facă dreptate în acest caz, din păcate au fost prea multe astfel de situaţii în trecut în care dosarele au fost tergiversate la nesfârşit şi în final am avut furturi fără autori şi bănci prăbuşite fără vinovaţi. Şi după cum se vede, în ultimii zece ani, după asanarea sistemului bancar şi scoaterea din profesia bancară a unor personaje de teapa fostului preşedinte al BIR, convulsiile din sectorul bancar au dispărut cu desăvârşire".

Investitorii BIR şi-au recuperat doar 40%

În zece ani de la intrarea în faliment a Băncii Internaţionale a Religiilor, lichidatorul BIR, RVA Insolvency, a reuşit să distribuie creditorilor 40% din cele 235 de milioane de lei pe care aceştia le revendică. Mihail Iovu, reprezentantul "RVA Insolvency Specialists", care se ocupă, încă din vara anului 2000, de lichidarea activelor BIR, spune că există slabe şanse ca procentul recuperat să crească semnificativ şi se aşteaptă ca procesul de lichidare a activelor băncii să se încheie în circa un an şi jumătate.

Între timp, lichidatorii băncii încearcă să vândă ultimele două clădiri care au mai rămas din bunurile proprii ale BIR, una fiind situată în Piaţa Victoriei şi alta într-un sat uitat de lume de pe lângă Târgovişte.

Mihail Iovu, lichidatorul BIR, ne-a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA:

"Scopul nostru este să transformăm tot activul în bani pe care să îi distribuim creditorilor. Clădirea din Piaţa Victoriei are 480 de metri pătraţi utili, încercăm să o vindem şi vom reuşi, motiv pentru care nu ne facem griji în privinţa ei. Până acum, am cerut în jur de 650.000 de euro pentru ea. Probleme o să fie, însă, cu Centrul de Perfecţionare a Personalului de lângă Târgovişte, estimez că ne va fi mai dificil să îl valorificăm pentru că se află într-o zonă cu puţine perspective economice. În niciun caz, nu vom putea recupera toată suma. De obicei, se recuperează până în 30%. La BIR, în primii doi ani am recuperat foarte mult pentru că în această perioadă unii debitori chiar şi-au plătit datoriile, mai ales cei din agricultură.

După aceea am avut o perioadă bună în care am lichidat bunurile proprii ale Băncii, sediile ei".

Cea mai mare sumă pe care lichidatorii BIR o mai au de recuperat este de 46 de milioane de lei de la o societate numită "Reconversia" Podari, constituită din preluarea activelor şi pasivelor de la BDJ Craiova, companie rezultată, la rândul ei, din preluarea activelor şi pasivelor de la 11 societăţi din aceeaşi zonă, din sfera de influenţă a omului de afaceri Dinel Staicu, cărora BIR le acordase credite şi le cesionase creanţe.

Lichidatorii BIR au cerut declararea falimentului "Reconversia" în 2003 şi au acţionat în instanţă împotriva fostei conduceri a BIR şi a lui Dinel Staicu.

"Instanţa a obligat învinuiţii la plata în solidar a 8 milioane de lei, la care se adaugă şi dobânda până când va fi recuperată toată suma, şi la plata a încă 10 milioane de lei sume, reprezentând cesiunile de creanţe pe care BIR le-a făcut acelor 11 societăţi", ne-a spus domnul Iovu.

După "Reconversia", următorul debitor al Băncii este "Vinalcool", o societate care a intrat în faliment în 2001. Lichidatorul BIR are de recuperat circa 12 milioane de lei de la "Vinalcool", operaţiune destul de dificilă, dat fiind că BIR este creditor garantat în procesul falimentului "Vinalcool", garanţia constând în circa un milion de sticle de vin de colecţie.

"Trebuie să recuperăm banii, însă treaba merge destul de greu pentru că vorbim despre vin de colecţie", ne-a mai spus domnul Iovu.

Procurorii care au anchetat cazul BIR au constatat că cesiunile de creanţă către firmele unde era prezent şi Dinel Staicu au fost efectuate cu încălcarea prevederilor în vigoare atunci, care obligau conducerea Băncii să ia măsuri pentru administrarea adecvată a resurselor operaţionale şi care impuneau o serie de condiţii pentru aceste operaţiuni. Procurorii DNA au susţinut că la efectuarea cesiunilor de creanţă, BIR nu a analizat bonitatea societăţilor cesionare, ajungând să cesioneze creanţe şi să acorde credite unor societăţi nou înfiinţate, fără activitate comercială. În rechizitoriu, se arată că societăţile cărora le-au fost cesionate creanţele au fost avantajate, fiind obligate să plătească un avans de 10% din volumul creanţelor, diferenţa urmând să fie achitată în rate lunare eşalonate pe cinci ani, în timp ce prevederile în vigoare stabileau atunci că societăţile cărora le sunt cesionate creanţe trebuie să plătească un avans de 15-30%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb