DOSARUL BICA 2 Alina Bica şi Dorin Cocoş trec în arest la domiciliu

Elena Deacu
Anticorupţie / 21 aprilie 2015

Alina Bica şi Dorin Cocoş trec în arest la domiciliu

Dorin Cocoş a părăsit Arestul central al Capitalei

Alina Bica, după ieşirea din arest: "Sunt o femeie de succes"

Actualizare 21:52 Traian Băsescu: "Trei oameni din echipa mea, Kovesi, Stanciu şi Coldea, i-au arestat pe ceilalţi trei - Bica, Georgescu şi Udrea"

Fostul preşedinte: "Am o dorinţă uriaşă s-o vizitez pe Alina Bica acasă"

Traian Băsescu a afirmat, marţi, că nu crede că Alina Bica, Horia Georgescu sau Elena Udrea au luat mită şi a spus că aceştia, împreună cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şefa Înaltei Curţi, Livia Stanciu, şi adjunctul şefului SRI, generalul Florian Coldea, au format echipa sa cu care a "modernizat statul".

Totodată, fostul preşedinte a menţionat că are "o dorinţă uriaşă" să o viziteze pe Alina Bica, dacă este de acord şi soţul şi dacă nu are restricţii.

"M-aş bucura enorm dacă doamna Bica ar fi de acord să-i fac o vizită pentru că vreau să vorbesc cu dânsa. Eu o cunosc pe femeia asta de când era secretar de stat, am avut câteva discuţii cu dânsa, inclusiv marea problemă Rompetrol am discutat-o cu dânsa, şi, în opinia mea, este un profesionist desăvârşit şi un om care are o anume statură morală. Aş vrea să vorbesc cu dânsa pentru că pentru mine doamna Bica, Georgescu de la ANI, Elena Udrea, alături de Kovesi, Stanciu, Coldea au fost din echipa mea, echipa în care eu am crezut şi cu care am transformat instituţii", a declarat, marţi seara, la B1 Tv, fostul preşedinte Traian Băsescu.

Acesta a ţinut să precizeze că nu vrea să influenţeze pe nimeni şi nu face declaraţii politice, ci doar îşi spune opinia, "ce simte un preşedinte care a numit oameni, pe care i-a girat cu încredere şi nu-i vine să creadă nici acum şi nu crede că aceşti oameni au fost parte la furt".

Întrebat ce va face dacă se va dovedi că sunt vinovaţi, Băsescu a spus: "Mă voi înclina în faţa oricărui judecător care spune «vinovat», dar deocamdată nu i-a declarat nimeni vinovaţi".

"Mă uit aşa, e ca o întâmplare: trei oameni din echipa mea arestaţi de alţi trei oameni tot din echipa mea. Şi nu-mi place deloc. Au fost echipa mea cu care am modernizat statul. E greu pentru un preşedinte să vadă că trei arestează pe alţi trei", a mai spus fostul preşedinte, adăugând că nu ştie de ce li se întâmplă ce li se întâmplă.

Fostul şef al statului a reiterat faptul că nu poate să creadă că Alina Bica sau Horia Georgescu au luat şpagă, sau că "în birou la Elena Udrea a ajuns o geantă cu 900.000 de euro".

"Dacă aş avea acum o dorinţă uriaşă, ar fi să discut cu doamna Bica şi, dacă n-are restricţii să se întâlnească cu mine, o voi vizita acasă, în măsura în care este de acord dânsa, şi soţul", a afirmat Traian Băsescu.

---

Actualizare 19:43 Dorin Cocoş a părăsit Arestul central al Capitalei

Dorin Cocoş a părăsit, marţi seară, Arestul central al Poliţiei Capitalei, fără a face declaraţii, după ce instanţa supremă a decis ca acesta să fie judecat în continuare în arest la domiciliu în dosarul "Bica 2".

---

Actualizare 18:59 Alina Bica, după ieşirea din arest: "Sunt o femeie de succes"

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a părăsit, marţi, Penitenciarul de Femei Târgşor, declarând, la ieşire, că este, în continuare, o femeie de succes şi nu va face denunţuri.

"Nu a fost bine! Aş dori să mulţumesc oamenilor care mi-au acordat prezumţia de nevinovăţie. Ne vedem în sala de judecată şi poate, cineva, o să mă audă şi pe mine. De vreme ce poţi să ieşi din puşcărie fără să faci denunţuri, eu am încredere în sistemul de justiţie", a spus Bica în hohote de râs.

---

Fostul şef DIICOT, Alina Bica, şi Dorin Cocoş vor fi eliberaţi, Curtea Supremă hotărând astăzi ca cei doi să fie puşi în arest la domiciliu. Decizia instanţei este definitivă.

Bica şi Cocoş vor părăsi Arestul central al Poliţiei Capitalei, unde se află din 22 noiembrie şi respectiv din 29 octombrie.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis în parte, la începutul lunii aprilie, excepţiile formulate de avocaţii Alinei Bica şi au constatat neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului din dosarul "Bica 2", cu privire la infracţiunea de luare de mită, acuzaţie legată de dosarul lui Ovidiu Tender, din 2006, de la Tribunalul Bucureşti.

Procurorul DNA care a instrumentat dosarul "Bica 2" a trebuit să precizeze, în răspunsul solicitat de instanţă, dacă a disjuns cauza pentru această infracţiune, atât în forma autoratului, cât şi a complicităţii, precum şi dacă a disjuns cauza doar pentru folosul necuvenit constând în cedarea acţiunilor pe care Ovidiu Tender le deţinea la SC UPRUC SA Făgăraş, judeţul Braşov.

Tot atunci, judecătorii au constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în acest dosar şi au dispus transmiterea la DNA a încheierii motivate, pentru ca, în termen de cinci zile de la comunicare, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine trimiterea în judecată a Alinei Bica pentru două infracţiuni de luare de mită, urmând să coreleze aceste dispoziţii cu cele privind infracţiunile de complicitate la luare de mită, cu care a fost sesizată instanţa în privinţa inculpatului Ionuţ Mihăilescu.

Omul de afaceri Dorin Cocoş mai are emis pe numele lui un mandat de arestare la domiciliu, în dosarul "Microsoft". De asemenea, şi Alina Bica mai este arestată la domiciliu într-un alt dosar, respectiv în "Bica 1".

În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată în 25 februarie. În prezent, Alin Cocoş este arestat la domiciliu.

Alina Bica este judecată pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat, dar şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu.

Procurorii o acuză pe Alina Bica, la data faptelor secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), ulterior procuror şef al DIICOT, de câte două fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte), şi pe Adriean Videanu, la data faptelor acţionar la o societate comercială, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul "Bica 2" a fost disjuns din cel în care fosta şefă a DIICOT fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb