Dosarul FNI, la final

R.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2007

20 februarie - sentinţele de condamnare

Tribunalul Bucureşti a terminat ieri de judecat dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), urmând ca judecătorul Mihai Rotaru să dea sentinţele de condamnare pe 20 februarie. Şedinţa de judecată a început la ora 12,00 şi continua şi la închiderea ediţiei cu pledoariile finale ale avocaţilor. Reprezentantul Parchetului a solicitat instanţei schimbarea încadrării juridice a faptelor de care se fac vinovaţi foştii membri ai Consiliului de Administraţie al SOV Invest, Gavril Bătrân şi Ioan Diţă, din neglijenţă în serviciu în complicitate la înşelăciune. Procurorul de şedinţă a mai cerut judecătorului să anuleze contractul de fidejusiune-cauţiune încheiat, în 1999, între CEC şi SOV Invest, document prin care banca garanta FNI. Această solicitare a trezit nemulţumirea păgubiţilor prezenţi în sală, deoarece anularea acestui contract va exonera CEC de plata pagubelor către investitori.

De asemenea, procurorul a solicitat ca inculpaţii să plătească în solidar cu părţile responsabile civile despăgubiri către investitori, fiind de părere că inculpaţii ar trebui să primească pedepse maxime pentru infracţiunile comise. Avocaţii inculpaţilor au arătat că aceştia nu au comis faptele pe care le susţine Parchetul. La un moment dat, avocatul Octavian Ambrozie şi-a pus întrebarea unde sunt acum banii investitorilor. "I-a suflat Vântu", a venit răspunsul păgubiţilor, citaţi de Rompres.

Elena Constantinescu, avocată din oficiu pentru Ioana Maria Vlas, a declarat că nu se poate proba intenţia clientei sale în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals şi abuz în serviciu, aceasta dorind de fapt să salveze Fondul de la prăbuşire.

Tribunalul Bucureşti rejudecă dosarul FNI, după ce, pe 12 iunie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a casat sentinţele de condamnare date anterior de instanţa de fond. Pe 13 octombrie 2005, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 20 de ani închisoare pentru înşelăciune, fostul director executiv al societăţii Gelsor SA, Nicolae Popa, a primit 24 de ani, iar fostul director economic Mihaela Sima a luat cinci ani.

Foştii membri ai Consiliului de administraţie al societăţii Gavril Bătrân şi Ioan Diţă au primit câte şase ani. Tot atunci, instanţa a obligat inculpaţii să plătească despăgubiri, împreună cu părţile responsabile civilmente : SC Gelsor SA, SC Sov Invest SA, SC CEC Valori Mobiliare, CENTROCOOP, CNVM, şi AVAS, către 128 000 de părţi civile constituite în această calitate procesuală pe parcursul urmăririi penale, cât şi în faza cercetării judecătoreşti.

FNI a luat fiinţă la 17 august 1995, fiind administrat de firma SOV Invest. Prăbuşirea FNI, în mai 2000, a afectat aproape 300.000 de investitori, generând un scandal cu efecte sociale, economice şi politice în a cărui soluţionare au fost implicate, la diferite momente, Justiţia, Poliţia, Parchetul, instituţiile financiare sau comisiile de abuzuri din Parlament. În mai 2000, păgubiţii de la FNI au făcut o plângere penală împotriva persoanelor vinovate de falimentarea Fondului, cerând recuperarea sumelor pe care le-au investit, iar pe 31 mai 2000 s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva persoanelor ce au îndeplinit funcţii de administratori ai FNI.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Folosind denumirea de FNI, am fostpacaliti?Eu unul am crezut ca FNI, este o institutie de stat si am consirerat ca din micele mele economii,pentru o perioada de timp, pot ajuta statul roman pana la rascumparare actiunilor si inplicit si el pe mine.dupa prabusirea fondului mi-am dat seama ca expresia folosita"FNI"este o mare cacialma,si ca aceasta a fost folosita ca sa atraga cati mai multi investitor.Astept poate pot recupera macar partea investita fara crestere.

    1. detalii la pusa_dana@yahoo.com

      Buna ziua Dana,

      Am primit de la Inalta curte de casatie si justitie ,sector 2, sectia penala o 

      CITATIE in calitate de intimat parte civila in proces cu Vlas Ioana Maria in calitatede recurent. 

      Partea citata (adica eu)are dreptul la aparator cu care sa se prezinte la termenul fixat. 

      Partea citata(adica eu)poate sa consulte dosarul aflat in arhiva institutiei. 

      Sincer, astept de pe forum opinii care sa ma/ne ajute la recuperarea celor cca 2000 Euro(momentul caderii fondului); nu ma intereseaza procesul cu Ioana MARIA Vlas. 

      Presupunind ca toti care au primit CITATIA vor cistiga nu vad cum  

      ar putea recupera parte din sumele pe care le reclama(in cazul meu suma reclamata este de cca 2000Euro pomenita mai sus0 

      Sanatate si astept, 

      IG

      Va rog sa verificati existenta dosarului cu acte trimis de mine daca se regaseste in dosarul numarul 4 a listei cu pagubitii FNI.Va rog sami transmiteti raspunsul la adresa de e-mail roxy_blonda4u@yahoo.com.Semnat :Hategan Gheorghe.VA MULTUMESC .

      Va rog a binevoi sa verificati existenta dosarului cu actele FNI trimise de mine, daca se regaseste in dosarul numarul 4 a listei cu pagubity.Astept rasuns.Cu stima si respect:Hategan Gheorghe.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb