Dosarul lui Traian Băsescu, trimis la Judecătoria Sectorului 5

Elena Deacu
Anticorupţie / 6 august 2015

Actualizare 18:45

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi că nu are competenţa de a judeca dosarul în care Parchetul General solicită confirmarea redeschiderii urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu în legătură cu răpirea jurnaliştilor români în Irak.

Curtea supremă a admis o excepţie de necompetenţă materială ridicată de reprezentantul Parchetului şi a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5, instanţă care a fost sesizată iniţial de către procurori.

---

Actualizare 10:40 Băsescu: "Dosarul jurnaliştilor răpiţi nu se va putea judeca decât declasificat"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat joi, după plecarea de la Înalta Curte, că nu are nicio îngrijorare în ceea ce priveşte redeschiderea dosarului jurnaliştilor răpiţi în Irak, însă a opinat că acest dosar nu se va putea judeca decât declasificat.

"S-a considerat că eu având imunitate procurorii nu au putut să desfăşoare ancheta, deşi eu nu am fost informat că se desfăşoară o asemenea anchetă. În cazul dlui Vasile Blaga (care s-a prezentat şi el joi la ÎCCJ - n.r.) s-a considerat că nu avea imunitate, deci rămâne dosarul închis şi s-a trimis la sectorul 5 să aprecieze dacă trebuie redeschis dosarul în cazul meu", a declarat Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la B1 tv.

Întrebat dacă aşteaptă o decizie în acest caz în zilele care vin, Băsescu a spus că se aşteaptă "la o decizie în sensul hotărârii Înaltei Curţi, adică să se judece la sectorul 5".

"Ce vor decide instanţele asta se va face. În ceea ce mă priveşte, nu am nicio îngrijorare pentru redeschiderea acestui dosar. Mă uitam că în ziua de azi este vremea delatorilor. Un delator de teapa lui Vadim Tudor poate să te târâie prin toate instanţele", a spus fostul preşedinte, care a anunţat că, dacă aceste acuzaţii se vor dovedi nefondate, îl va acţiona în instanţă pe Corneliu Vadim Tudor. "Categoric. Întâi aştept să se pronunţe justiţia şi pe urmă voi acţiona eu în instanţă pe acest Vadim Tudor", a completat Băsescu.

El l-a criticat şi pe procurorul general Tiberiu Niţu care ar "redeschide orice dosar în care apare numele Traian Băsescu".

"Observ pasiunea revoluţionarului Niţu de a redeschide orice dosar în care apare numele Traian Băsescu. Tiberiu Niţu asta poate. E un proces de hărţuire a unui fost preşedinte în mod categoric şi explicaţii nu am. Am să mă apăr. În orice caz nu am teamă de faptele mele, aşa că... Probabil e mult mai bine cum se întâmplă acum - este Iulian Gherguţ răpit din ianuarie şi statul român stă şi aşteaptă să vadă când va fi executat probabil, în timp ce, dacă statul român şi-a făcut datoria faţă de cetăţenii români răpiţi în Irak, trebuie pedepsit pentru asta", a declarat Băsescu.

Fostul preşedinte a opinat că dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak în 2005 "nu se poate judeca decât declasificat".

"Eu aş vrea să fie redeschis, dacă vreţi să fiu foarte sincer şi puse toate documentele pe masă şi veţi vedea o operaţiune strălucită a unui stat care şi-a apărat cetăţenii, iar porcăria cu banii însuşiţi este o minciună ordinară. (...) Aducerea lui Omar Hayssam în ţară este un lucru care a deranjat foarte mulţi oameni. (...) Probabil că este poliţa care mi se plăteşte că mi-am făcut onest datoria de şef de stat", a mai spus Traian Băsescu.

---

Actualizare 09:23 Blaga: "Nu am nicio calitate în acest dosar"

După numai 20 de minute de audieri, Vasile Blaga a părăsit sediul ÎCCJ, declarând că, în ceea ce îl priveşte, s-au încheiat lucrurile şi nu are nicio calitate în acest dosar.

"Pe domnul Băsescu o să îl citeze altă dată pentru că dânsul avea imunitate în 2010. Judecătorul a fost de acord cu concluzia procurorului. În ceea ce mă priveşte, lucrurile s-au încheiat azi", a spus Vasile Blaga.

Reprezentantul PNL a menţionat că s-a judecat cazul său în 2010 fără ca el să fie informat.

Pentru Traian Băsescu, procesul va continua la Judecătoria Sectorului 5, a precizat Blaga.

---

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi copreşedintele PNL Vasile Blaga sunt audiaţi în această dimineaţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde au fost citaţi în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak.

Corneliu Vadim Tudor depusese o plângere la Parchetul de pe lângă ICCJ, potrivit căreia Băsescu şi Blaga ar fi oprit o parte din banii destinaţi răscumpărării celor trei jurnalişti români răpiţi. Suma vehiculată este patru milioane de dolari.

"Nu am nicio emoţie!" a spus fostul preşedinte, la intrarea la ÎCCJ.

Iar Vasile Blaga, fost şef al PDL, la acea vreme, care a făcut parte din celula de criză constituită după anunţul răpirii jurnaliştilor, a răspuns jurnaliştilor printr-o întrebare: "De un de ştiţi că a fost plătită o sumă pentru acestă răscumpărare?".

"Daca vor sa aprofundeze cazul, e dreptul lor", a declarat Vasile Blaga.

Dosarul deschis ca urmare a plângerii a primit, iniţial, decizia de neîncepere a urmăririi penale, ca urmare a imunităţii de care beneficia Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pot sa declare toti cetatenii romaniei ca au dus bani la PDL, cu date, ore, serii de bacnote ca Blaga si Basescu nu au nici o emotie. La plangerea unui idiot ca Corneliu Tudor cu ata mai putin. (cacofonia este cautata)

    1. Clantaul de Valium Tudor, doar atata poate; perdant pe toate fronturile, isi mai gaseste si el cate un subiect. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb