DOSARUL "LUPII GALBENI" Primarul din Ploieşti, reţinut pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Alexandru Costea
Anticorupţie / 3 martie 2015

Bădescu: "Nu am făcut nimic greşit, am fost denunţat de unul dintre finanţatorii de la Petrolul Ploieşti"

-------------

Actualizare 20:42 Bădescu, la spital după ce i s-a făcut rău

Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu (PSD), a ajuns la spital, marţi seară, la scurt timp după ce a fost reţinut, iniţial el fiind dus la spitalul din Câmpina şi ulterior transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, în condiţiile în care este diabetic şi dependent de insulină.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 17:09

Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, a fost reţinut, în urmă cu puţin timp, de DNA, după circa şapte ore de audieri, pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale), potrivit comunicatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, edilul social-democrat (fost membru PDL până în 2010) a negat orice implicare în dosar şi toate acuzaţiile legate de o presupusă mită pe care ar fi luat-o din banii alocaţi echipei Petrolul Ploieşti.

În acelaşi dosar, DNA le-a pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe Oana Cristina Iacob (secretar al municipiului Ploieşti) şi Iulia Alina Alexandru (director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic-contencios, achiziţii publice, contracte din Primăria Ploieşti), acuzate de abuz în serviciu.

Potrivit comunicatului procurorilor, Iulian Bădescu a semnat, pe 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" din localitate, iar pe 28 iunie 2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, "în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare". Totodată, primarul ar fi dispus plata a 8 milioane lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.

"Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menţionată, precum şi obţinerea de către Asociaţia Comunitară «Lupii Galbeni 2012» Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare. Prin semnarea contractului şi a regulamentului sus menţionate, inculpatul Bădescu Iulian şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale şi a încălcat dispoziţiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale", menţionează DNA.

Tot Bădescu i-ar fi pretins 300.000 euro unui reprezentant al "Lupilor Galbeni", în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor către asociaţie. Cei 300.000 euro reprezentau un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urma să fie acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la două hoteluri din Turcia unde Iulian Bădescu a însoţit echipa în cantonament.

La rândul ei, Oana Iacob ar fi avizat ilegal Hotărârile Consiliului Local (CL) Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului.

Rapoartele de specialitate prin care a propus Consiliului Local Ploieşti, spre aprobare, contractul şi regulamentul de aplicare sus menţionate au fost semnate de Iulia Alexandru, "deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege", acuză anchetatorii.

Iulian Bădescu va fi prezentat mâine Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(V.B.)

-------------

Actualizare 10:53 Primarul Bădescu: "Am fost denunţat de unul dintre finanţatorii de la Petrolul Ploieşti"

Primarul din Ploieşti, Iulian Bădescu, a declarat, în urmă cu puţin timp, că este posibil să fi fost denunţat la DNA de Dan Capră, unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti.

Edilul a afirmat: "Probabil că domnul Capră, de acolo, din arest, a fost obligat să facă un denunţ împotriva mea. E un zvon în acest sens de foarte mult timp. Toată această poveste a început de la această doamnă directoare economică din Primărie. Interesant este că acest dosar este de mai bine de un an şi jumătate în instrumentare la DNA".

(V.B.)

---

Actualizare 10:47 Primarul din Ploieşti: "Nu am făcut nimic greşit"

Iulian Bădescu, primarul municipiului Ploieşti, a declarat astăzi, la un post TV, că are calitatea de suspect în dosarul DNA, adăugând, pe de altă parte, că nu a făcut nimic greşit, iar finanţarea asociaţiei de fotbal "Lupii Galbeni" a fost legală.

Ediul a explicat: "Este vorba despre contractul de asociere dintre primărie şi asociaţia «Lupii Galbeni». Prin acest contract, am premiat jucătorii care au adus Cupa României la Ploieşti. Ancheta e începută cu mai bine de un an în urmă. Acest contract a fost verificat de Direcţia de Finanţe, de toată lumea. Sunt în calitate de suspect în acest dosar. Nu am făcut nimic greşit. Acest lucru a fost demonstrat de toate instituţiile de control din ţară. Legalitatea acestei finanţări a fost controlată".

Într-o intervenţie la altă televiziune, Bădescu a recunoscut că îi cunoaşte pe fraţii Capră, oamenii de afaceri care controlează echipa de fotbal Petrolul Ploieşti.

Acţionarii Daniel şi Nicolae Capră, precum şi directorul general al clubului sportiv, Marius Bucuroiu, au fost trimişi în judecată în decembrie 2014, acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 15 milioane euro. În prezent, cei trei se află în arest la domiciliu, după ce, iniţial, fuseseră arestaţi preventiv.

(Valentin Busuioc)

---

La această oră, procurorii DNA fac percheziţii la Primăria din Ploieşti în dosarul "Lupii galbeni", în care este vizat şi primarul Iulian Bădescu pentru finanţarea ilegală a clubului de fotbal "Petrolul Ploieşti", potrivit unor surse judiciare.

"Nu am finanţat echipa, am finanţat doar performanţa", a declarat Bădescu la un post de televiziune. Acesta a confirmat că au loc percheziţii la primărie şi la domiciliul său.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2013-2014, arată DNA într-un comunicat.

"În cursul zilei de 03 martie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 2 locaţii, situate în municipiul Ploieşti, dintre care una este sediul unei instituţii publice", potrivit comunicatului.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb