Actualizare 19:00 Udrea susţine că nu are nicio implicare în dosar, care îl vizează şi pe Dorin Cocoş
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Elena Udrea, a scris azi pe pagina sa de Facebook că nu are nicio implicare în dosarul retrocedărilor supraevaluate care îl vizează pe fostul său soţ Dorin Cocoş şi pe procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica.
Omul de afaceri Dorin Cocoş ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în legătură cu despăgubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren în Capitală, reiese din referatul DNA la dosarul în care este cercetată şi procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, pentru fapte de corupţie.
"Nu ştiu nimic despre cazul retrocedărilor supraevaluate în care ar fi implicaţi Alina Bica şi fostul meu soţ, Dorin Cocoş. Nu am nicio legătură cu acest subiect şi niciun fel de implicare în acest caz. Relaţia de prietenie pe care o am cu Alina Bica este de notorietate publică, nu am ţinut-o niciodată ascunsă şi a început ca urmare a colaborării în Guvernul din care amândouă am făcut parte. Văzând că s-a speculat pe ideea nominalizării sale în comisia de la ANRP fac precizarea că Alina Bica a reprezentat acolo Ministerul Justiţiei ca efect al legii", precizează Udrea.
Ea mai susţine că nu a discutat cu Alina Bica despre activitatea ei la ANRP nici când era acolo, nici după ce a plecat din respectiva comisie.
"Mai mult, până la suspendarea activităţii Agenţiei nu am ştiut măcar că ea este cea care reprezintă Ministerul Justiţiei (MJ) în restituirea proprietăţilor, nefiind un aspect care să fie de interes pentru activitatea mea în Guvern. Am apreciat întotdeauna profesionalismul doamnei Alina Bica recunoscut prin participarea sa la elaborarea celor două noi Coduri Penale şi la menţinerea legalităţii actelor adoptate de Guvern pe care chiar ea le aviza, de regulă, din partea MJ", a menţionat Udrea.
Liderul PMP a mai scris că speră că Alina Bica îşi va putea dovedi nevinovăţia în faţa legii.
--------------
Actualizare 11:00 Alina Bica, arestată pentru 30 de zile
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis azi ca Alina Bica, procuror şef al DIICOT, să fie arestată preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzată de DNA de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, potrivit surselor din presă.
Mandate de arestare preventivă au primit şi Emil Nuţiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
Decizia instanţei nu este definitivă, însă executorie.
Alina Bica s-a predat în această dimineaţă la arestul Poliţiei Capitalei.
Alina Bica a fost adusă ieri, în jurul orei 14:30, la sediul instanţei supreme cu o dubă a Poliţiei şi a părăsit sala de judecată în această dimineaţă, la ora 3:00, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere şi judecătorii au rămas în pronunţare.
-----------
Procurorii anticorupţie arată, în referatul cu propunerea de arestare a Alinei Bica şi a altor trei persoane, că despăgubirile pe care le-au acordat în dosarul terenului supraevaluat sunt mai mari decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, transmite Mediafax.
"Consecinţa deosebit de gravă a acestei activităţi infracţionale abuzive a inculpaţilor, în calitate de membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despăgubirilor, rezultă din faptul că suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civie plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei (a se vedea raportul de Control al Curţii de Conturi din 2013)", notează procurorii anticorupţie în referatul cu propunere de arestare preventivă a şefului DIICOT, Alina Bica.
Mai mult, anchetatorii susţin, în acelaşi document, că cei care au fost despăgubiţi "au realizat profit exorbitant, în timp ce ANRP s-a găsit în situaţia de a lăsa nesoluţionate alte mii de dosare de reconstituire".
"Activitatea infracţională a fost desfăşurată de inculpaţi şi a constat într-un cumul infracţional prin care bugetul public a fost irosit şi practic furat în interesul unei singure persoane beneficiare şi favorite, consecinţa fiind nedreptăţirea altor titulari de drepturi ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluţionate şi care nu puteau spera la aşa supraevaluări dacă nu cunoşteau filiera", conform documentului citat.
Mai mult, potrivit sursei menţionate, Alina Bica, dar şi ceilalţi membri ai comisiei şi-au "încălcat, negat şi nesocotit" obligaţia de a analiza şi a dezbate asupra raportului de evaluare.
"Raportul a fost unul eronat grosolan supraevaluat în scopul îmbogăţirii fără drept şi în scopul asigurării unor rezerve pentru mituirea unor membrii care au ajutat - sub acest aspect cercetările fiind în curs - iar efectele se răsfrâng asupra unei colectivităţi de persoane îndreptăţite la despăgubiri, care la rândul său a formulat cereri de despăgubire, dar care a fost tratată doar formal, prin înregistrarea dosarului,deşi are drepturi ce a-r fi trebuit susţinute şi respectate de aceşti inculpaţi", subliniază procurorii anticorupţie.
Şefa DIICOT este prezentată, vineri, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.
În faţa instanţei au ajuns, cu aceeaşi propunere, şi alte persoane reţinute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, dar şi expertul evaluator Emil Nuţiu, acuzat de abuz în serviciu.
Tot în acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu, iar vineri după-amiază, procurorul şef al DNA a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării acestuia
De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.
Omul de afaceri Gheorghe Stelian, cercetat sub control judiciar, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.
Potrivit unui document obţinut de Mediafax, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuţiu.
Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, fost vicepreşedinte al ANRP.
Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat", se arată în documentul obţinut de Mediafax.
Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.
Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.
Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.
Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.
• CSM s-a răzgândit şi a încuviinţat arestarea preventivă a Alinei Bica
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat, vineri, arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce joi seară dăduse undă verde doar pentru reţinere şi arest la domiciliu în cazul şefei DIICOT.
Procurorii din CSM s-au întrunit din nou, vineri dimineaţă, la mai puţin de 12 ore după ce încuviinţaseră reţinerea şi arestul la domiciliu pentru Alina Bica.
La ieşirea din sediul CSM, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, a declarat că în baza probelor şi indiciilor nou apărute în dosar, s-a făcut o nouă propunere Secţiei de procurori, care a fost aprobată.
Întrebată cum comentează decizia de joi seară a Secţiei de procurori a CSM, Kovesi a spus că nu are nimic de spus, adăugând însă că DNA a venit ulterior cu noi probe şi indicii care să susţină cererea de încuviinţare a arestării preventive.
• DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila
Procurorii DNA cer aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea deputatului UDMR Marko Attlia, acuzat de abuz în serviciu, în acelaşi dosar cu şefa DIICOT Alina Bica, după ce a făcut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despăgubire în 2011.
Conform unui comunicat de presă remis Mediafax, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de anchetatori, pentru a fi sesizat ministrul Justiţiei. Acesta din urmă ar urma să ceară preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului, suspectat de abuz în serviciu.
Procurorii anticorupţie susţin că, în 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), care era compusă la acea vreme din Attila Marko, Alina Mihaela Bica, Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Ionuţ Diacomatu şi alte persoane, a aprobat un raport de evaluare, încălcând prevederilor legale privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Astfel, conform DNA, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.
"Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, de către membrii sus menţionaţi ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare", arată procurorii anticorupţie.
Attila-Gabor Marko este suspectat că, împreună cu ceilalţi membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a aprobat, în mod abuziv, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Acest lucru adus statului un prejudiciu de 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.
"Din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia", conform DNA.
În acelaşi dosar, şefa DIICOT a fost prezetată, vineri, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă. În faţa instanţei au ajuns, cu aceeaşi propunere, şi alte persoane reţinute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, dar şi expertul evaluator Emil Nuţiu.
Omul de afaceri Gheorghe Stelian şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1 sunt cercetaţi sub control judiciar, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.
Potrivit unui document obţinut de Mediafax, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuţiu.
Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, fost vicepreşedinte al ANRP.
Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro spre a a urgenta dosare de restituire de proprietate.
Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat", se arată în documentul obţinut de Mediafax.
Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.
Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.
Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.
Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.
• Marko Attila (UDMR) despre anchetarea sa: Singura mea vină e că am făcut parte dintr-o comisie
Deputatul UDMR de Covasna Marko Attila, cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu în dosarul despăgubirilor acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), susţine că singura lui vină e că "a făcut parte dintr-o comisie".
Marko Attila a declarat vineri, pentru Agerpres, că a fost audiat în cursul serii zilei de joi de către procurorii DNA, în calitate de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, care i-au adus la cunoştinţă învinuirile, însă nu cunoaşte conţinutul dosarului, prin urmare nu poate face declaraţii pe marginea acestuia.
"Singura mea vină, dacă se poate spune aşa, este că am făcut parte dintr-o comisie. Nu am dat declaraţii nici procurorilor DNA pentru că nu cunosc dosarul, ştiu doar ce am văzut din comunicate şi ce s-a spus despre procurorul Alina Bica (...) Nu cunosc cazul Bica şi nu am avut legătură", a declarat Marko Attila.
• Kovesi: Dosarul Bica nu a fost deschis ca urmare a unui conflict personal sau instituţional
Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, despre dosarul în care a fost reţinută şefa DIICOT, Alina Bica, că acesta nu este rezultatul unui conflict personal sau instituţional, ea subliniind că DNA nu este în competiţie cu nici o altă instituţie a statului.
"Având în vedere că în spaţiul public au apărut anumite specualţii aş vrea să fac o precizare foarte clară şi foarte fermă: Direcţia Naţională Anticorupţie are în investigare infracţiuni de corupţie care se comit de către magistraţi, este o competenţă exclusivă. Acest dosar nu a fost deschis ca urmare a unui conflict personal sau instituţional, DNA nu este în conflict cu niciuna dintre instituţiile statului. Dimpotrivă, avem o colaborare instituţională foarte bună atât cu DIICOT, cât şi cu celelalte structuri ale Ministerului Public", a spus Kovesi, la ieşirea din sediul Consiliului Superior Magistraturii (CSM), după şedinţa Secţiei de procurori în care s-a încuviinţat arestarea preventivă a Alinei Bica.
Codruţa Kovesi a subliniat faptul că DNA şi DIICOT nu sunt "în competiţie", iar în cazul în care un magistrat este suspectat într-un dosar, nu trebuie aruncată o "culpă instituţională asupra întregului colectiv".
"Nu suntem structuri în competiţie, suntem structuri care colaborăm foarte bine instituţional. Aş vrea să spun că atunci când sunt incidente de acest gen, când colegi magistraţi sunt suspectaţi că au comis diverse fapte, nu înseamnă că trebuie să aruncăm cu culpă instituţională asupra întregului colectiv. Atât în cadrul DNA, cât şi în DIICOT am avut situaţii de acest gen. Pot să vă spun că DNA a avut cazuri de procurori care au fost suspectaţi şi au fost arestaţi prevenitv pentru fapte de corupţie şi acest lucru nu înseamnă că toată instituţia este de vină. Nici DNA, nici DIICOT nu înseamnă un om. Sunt două instituţii. Faptul că un procuror din DIICOT este suspectat de fapte de corupţie nu înseamnă că toată lumea din DIICOT a comis aceste fapte", a conchis şef DNA.
Secţia pentru procurori a CSM a încuviinţat, vineri, arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce joi seară dăduse undă verde doar pentru reţinere şi arest la domiciliu în cazul şefei DIICOT.
1. Prejudiciul
(mesaj trimis de Theraflu în data de 22.11.2014, 08:14)
Prejudiciul este mai mult decat dublu pentru ca despagubirile sau dat in actiuni FP la pretul mediu .
Pe atunci FT se lupta cu sfaraiala nu cu discountu iar in loc de rascumparari accelerate cumpara cu "lingurita" !
Oare au fost infractiuni si manipulari pe piata de capital cu acele actiuni FP ?