Noua strategie de restructurare a sectorului de producţie din domeniul energetic vizează înfiinţarea a două companii energetice naţionale, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban. Potrivit Agerpres, domnia sa a precizat: "La nivel naţional, vor fi înfiinţate două companii energetice şi nu trei. În prezent lucrăm la noua strategie de restructurare a sectorului de producţie din domeniul energetic. Aceasta urmează să fie finalizată la sfârşitul lunii aprilie". Deputaţii au dezbătut, luni, ordonanţa de urgenţă a Cabinetului Tăriceanu privind înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale, prin preluarea de către Electrica a unor pachete de acţiuni ale Hidroelectrica, Complexului Energetic Turceni şi Complexului Energetic Rovinari. Această ordonanţă de urgenţă emisă de fostul Guvern a fost respinsă de Senat, prima Cameră sesizată, în luna februarie a acestui an. De asemenea, ordonanţa a primit raport de respingere din partea Comisiei economice a Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Două companii energetice naţionale?
A.G.R:
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 aprilie 2009
1. aceeasi Marie...
(mesaj trimis de x în data de 01.04.2009, 21:05)
...cu alta palarie ! un pic de istorie : in ultimul an de mandat psd, cu iulian iancu secretar de stat la energie si dan ioan popescu ministru, lanseaza ideea de amestec a unor parti din termoelectrica cu parti din hidroelectrica si cu unele mine(teoretic pentru salvarea termocentralelor) formand astfel 4 holding-uri; in ultimul an de mandat pnl, cu complicitate psd(vezi amemnintare desarta cu motiune de cenzura) lanseaza ideea marii companii nationale, tot cu amestec de termo-hidro; acum vin altii, ce-i drept mai devreme si de aceea mai periculos, care au negociat cu psd 2 sau 3 companii, pornind de la studiile de pe vremea psd-ului. De fapt, marele D.I.P., ministru sub obladuirea caruia au fost semnate primele contracte dubioase ale hidroelectrica, conduce in continuare jocul, acel joc in care nu mai conteaza culoarea politica ci doar culoarea banului. Nu se doreste decat ascunderea praduirilor de pana acum si perpetuarea lor sub alta forma, care sa ia ochii opiniei publice prin promovarea "interesului national", scaderea pretului la consumator si alte povesti de adormit copiii. Nu s-a facut aproape nimic pentru rezolvarea problemei noxelor la termocentrale, mult trambitata privatizare a celor 3 complexe energetice a ramas o vorba aruncata parca la betie, pe CET-urile date la primarii canta cucuveaua, separarea serviciilor n-a dus decat la cresterea costurilor de productie (inclusiv prin sifonari de bani catre clienti politici), vrem sa punem in functiune mii de MW pe eolian fara sa avem contra-masura (care nu poate fi decat hidro, pt ca doar o centrala hidro porneste la fel de repede precum se opresc morile de vant, care se opresc cam toate deodata in caz de avarie...) DAR VREM SA SPARGEM SAU SA COMBINAM AIUREA H.I.D.R.O.E.L.E.C.T.R.I.C.A. . De ce ? ca sa nu mai stie nimeni cat costa real kilowat-ul si sa poata fura in continuare, ca sa poata unii cumpara pe nimic hidrocentralele deja amortizate si construite de poporul roman cu sange si sudoare, PENTRU BANI SI PUTERE. mesaj pentru badia Traian : o sa faci tot ce-ti cer actualii si mai vechii banditi si la sfarsit o sa fii sacrficat, aruncat la gunoi, fiindca astia n-au caracter. Asa ca mai gandeste-te putin pana unde mergi...
2. Mai stie cineva vreo alta societate comerciala de
(mesaj trimis de hidroilescu turbineanu în data de 04.04.2009, 10:22)
Mai stie cineva vreo alta societate comerciala de stat sau institutie publica, in afara de SC Hidroelectrica-SA, condusa de de o gasca inculpata pentru prejudicierea acelei firme sau institutii cu cca 1.800.000 de euro(dosarul Siemens) si invinuita de pagubirea aceleiasi firme cu fabuloasa suma de o jumatate de miliard de dolari(euro-nici nu mai conteaza la valoarea asta) in dosarul energie pentru ''baietii destepti si retehnologizarea Portilor de Fier 1''. Probabil va tacea chitic schimband subiectul fiindca suntem informati ca PD-L a pus si el botul! Ce garantie pot avea contribuabilii acestei tari ca persoanele invinuite si inculpate care conduc acum SC Hidroelectrica-SA(Directorul General Oprea Traian, Directorul Directiei Furnizare si loctiitorul Directorului Diviziei Tehnice Asan Livius, Seful Serviciului Furnizare Opris Niculae(reincadrat de doua saptamani ca Sef de Serviciu dupa ce a fost Presedintele ANRE), Directorul Economic Iosif Georgeta isi exercita mandatul in favoarea intereselor statului in conditiile in care aceste persoane sunt invinuite si inculpate exact pentru prejudicierea intereselor SC Hidroelectrica-SA, companie aflata in proprietatea statului? De ce domnul Mantog(invinuit si inculpat) de la Complexul Rovinari si domnul Cornel Serban(invinuit) de la DGIPI, au demisionat deindata ce a devenit public faptul ca sunt invinuiti si/sau inculpati, desi sunt invinuiti si/sau inculpati pentru savarsirea unor fapte a caror incadrare penala e mult mai blanda decat in cazul persoanelor cu functii de conducere de la SC Hidroelectrica-SA care sunt invinuiti pentru constituirea si participarea la un COMPLOT indreptat impotriva intereselor statului? Referinte: http://www.gardianul.ro/index. php?pag=nw&id=93019 http://www.gardianul.ro/index. php?pag=nw&id=93091 http://www.tmb.ro/dosare_ecris .php?id_dosar=300000000122981 http://www.cronicaromana.ro/pr ezumtia-de-nevinovatie-pentru- sie-.html http://www.cronicaromana.ro/su bminarea-economiei-nationale-i i-quo-vadis-energetica-.html http://www.cronicaromana.ro/su bminarea-economiei-nationale-. html http://www.cronicaromana.ro/ni hil-sine-sie-.html
http://www.cronicaromana.ro/ marionete-cu-epoleti-.html?sir c=marionete%20cu%20epoleti
' 'Qvot erat demonstrandum'' in privinta ispravilor ilegale, ce nu contenesc sa curga pe fluxurile de stiri, ale gastii penale de la conducerea SC Hidroelectrica-SA, tinuta-n brate de Videanu si Tudor Serban, reprezentanti marcanti ai PD-L.
http://www.cotidianul.r o/guvernul_cerceteaza_achiziti ile_de_masini_ale_hidroelectri ca-78641.html
ART. 29 din Legea Energiei in vigoare prevede urmatoarele:
''Functionarea pietei concurentiale de energie electrica
(1) Piata concurentiala de energie electrica functioneaza pe baza reglementarilor emise de autoritatea competenta.
(2) In piata concurentiala, tranzactiile cu energie electrica se fac angro sau cu amanuntul.
(3) Piata concurentiala angro functioneaza pe baza de:
a) contracte bilaterale incheiate in urma desfasurarii licitatiilor pe piata centralizata;
b) contracte bilaterale negociate ale furnizorilor de energie electrica cu producatorii;
c) contracte de import si de export al energiei electrice;
d) tranzactii prin licitatie pe piata spot;
e) tranzactii de servicii specifice.
(4) Pe piata concurentiala cu amanuntul, furnizorii vand energie electrica clientilor eligibili prin contracte bilaterale la preturi negociate sau prin oferte-tip.''
Se observa ca celebrele contracte cu ''baietii destepti'' au acoperire in aliniatul (3) literele b) si c) se lauda invinuitii din dosarul cu pricina.
Numai ca citind cu atentie, aflam cum legiuitorul nu obliga, dar nici nu exclude, posibilitatea incheierii acestor contracte, prin licitatie organizata, nu neaparat pe piata centralizata, ci pur si simplu organizata de producator, la sediul sau, ori, asa cum a si procedat SC Hidroelectrica-SA in cazul anumitor achizitii, recurgand la serviciile Bursei de Marfuri Bucuresti.
Daca in anul 2003-2004 SC Hidroelectrica-SA ar fi realizat profit, cel mult s-ar fi putut ridica obiectiunea potrivit careia nu s-a obtinut un pret in jurul celui practicat pe piata libera.