Două firme româneşti ar fi exportat 5.500 t de produse bio necorespunzătoare în Germania

A.C.
Companii #Agro-alimentar / 4 decembrie 2014

Firmele şi autorităţile ar fi ştiut de calitatea produselor

Două firme din România au exportat aproximativ 5.500 de tone de cereale (grîu, porumb ş.a.) convenţionale şi seminţe uleioase (floarea soarelui, rapiţă, soia ş.a.) în Germania şi alte ţări europene, declarîndu-le drept marfă bio, transmite site-ul RFI România, care citează ziarul berlinez "Die Tagezeitung".

Site-ul românesc al Radio France Internationale (RFI) realtează că este vorba despre firmele Grains Trading şi JustOrganic. Potrivit ziarului german citat de RFI, atît autorităţile române competente, cît şi firmele de achiziţionare ştiau că produsele agricole livrate nu corespund standardelor bio declarate. Ziarul citat vorbeşte despre unul din cele mai mari scandaluri de înşelăciune descoperită pe piaţa europeană a produselor bio.

Din România s-au importat produse "bio" în valoare de cel puţin 411.000 de euro.

În pofida unor încercări de a clarifica situaţia, ministerul agriculturii de la Bucureşti, a dat ziarului răspunsuri evazive, potrivit sursei citate. S-a precizat doar că ar fi fost constatate anumite nereguli şi că nu s-a putut stabili, în baza unor documente, provenienţa mărfurilor exportate. "Abaterile" ar fi atît de grave, încît cele două firme şi-au întrerupt afacerile cu mărfuri bio.

Deşi autorităţile de control din România erau la curent cu afacerile dubioase ale firmei JustOrganic, din judeţul Tulcea, ele nu au intervenit. Firma respectivă este implicată într-un scandal similar descoperit în Italia, unde procuratura a deschis o anchetă. Investitorul italian Gianpaolo Romani a fost arestat la domiciliu, iar directorului, Daniel Ciubotaru, i s-a interzis temporar orice activitate comercială, mai notează RFI.

Ziarul "Die Tageszeitung" ajunge la concluzia că toată această operaţiune de înşelăciune în stil mare s-a putut realiza doar cu complicitatea unor funcţionari români, relatează RFI. Firmele germane care ştiau de afacerile de la compania "JustOrganic" poartă şi ele o vină pentru că nu au renunţat să importe alimente despre care ştiau că nu corespund standardelor, mai notează site-ul Radio France Internationale din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb