Două paie la trei măgari

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 13 aprilie 2011

Cornel Codiţă

La urma urmei, trebuia să vină şi ziua asta! Ziua în care guvernarea să ne-o spună verde în faţă, ştii, colea... de la obraz! Păi, de unde atîta bunăstare, domnule; ce, guvernu-i Peştera lui Ali Baba? Nu mai e caşcaval, de unde să mai întindem şi pentru voi! Abia dacă ne mai putem face, noi, milioanele noastre, de unde să mai fie şi pentru salariile voastre amărîte, pentru pensii, ori pentru consultaţii medicale! În ciuda dificultăţii situaţiei, Guvernul a fost, însă, tare! Nu s-a speriat cu una, cu două, de dilema împărţirii întregi a două paie la trei măgari. Există o soluţie, una politică, radicală: dacă rezultatul dă prea multă vreme cu virgulă, omori un măgar! La nevoie, doi, trei, o sută, o mie, un milion. Nu contează cîţi, important este ca la sfîrşitul operaţiei, cînd împarţi două paie, să reiasă că nivelul de trai a crescut pînă la punctul de bunăstare culminant, în care fiecare măgar poate contempla cu satisfacţie în ieslea proprie cîte un pai, întreg! Păi nu e mai bine aşa! Ba da, e mult mai bine!

Reţeta aceasta a fost de curînd aplicată, cu deosebit succes, în aşa zisa reformă a sănătăţii. Nu, guvernul şi marii săi reformişti nu s-au străduit să producă mai multe servicii medicale, ori să crească calitatea celor oferite, ori să facă ceva pentru asigurarea unui acces mai echitabil, ori mai larg al diferitelor categorii de populaţie la actul medical de calitate! NU! Guvernarea a constatat, simplu, cu creionul în mînă, că nu are paie suficiente pentru cîţi măgari sunt în sistemul sanitar (spitale + medici + bolnavi) şi a hotărît că singura soluţie "raţională", care salvează România, este să taie din măgari! A redus spitalele; bolnavii au fost, frumuşel, împachetaţi şi trimişi acasă, cu perfuziile în venă şi recomandare către cel mai apropiat centru de servicii funerare; cît despre medici, cu ei e mai simplu că pleacă singuri, nu trebuie să mai stea cineva cu mătura după ei! Şi uite-aşa, reforma-i gata, cît ai bate din palme!

Întrucît scenariul este brevetat pentru întreaga arie de activităţi guvernamentale, titularul ministerial de la învăţămînt a hotărît că este cazul să ia şi el taurul de coarne şi să taie din măgari. Mai precis, să le taie oficial, prin lege, tot ceea ce pînă acum li s-a tăiat doar pe lîngă lege şi mai pe şest! Ce-i aia să fii profesor şi să poţi trăi decent din salariu?! Cum adică, să predai citire şi scriere la Copîrlaţi şi să poţi să-ţi cumperi o casă, fie şi într-o viaţă, să ai maşină şi, pe deasupra, să te poţi duce o dată la trei ani într-o excursie pînă în îndepărtata Bulgarie? Astea nu-s de nasul profesorilor! Ei să facă bine şi să mai lase meditaţiile alea care i-au trasferat pe 80% dintre profesoraşi în topul 500 al celor mai bogaţi oameni ai României şi să-şi mai vadă lungul nasului! Adică, poate un profesor, eventual tarat şi de vreun doctorat, să meargă cu aceeaşi maşină, ori să aibă aceeaşi casă cu Nelu, Gicu, ori Bercea Mondialu, care-i analfabet? Ori cu droaia de plotonieri (indiferent de grad!) ai Ministerului Păcii Sociale care, cu atîtea riscuri şi sacrificii personale, asigură servicii pentru traficanţii de droguri, de maşini, de persoane, de arme, de petrol, ori pentru naşii contractelor frauduloase cu case şi moşteniri etc.? Să nu exagerăm! Toate au o limită! Profesorii nu pot fi peste ceilalţi cetăţeni, cu activităţi mult mai productive, ai patriei noastre scumpe! Să facă şi ei ceva util pentru pletora de profitori şi parazi ai statului de drepţi şi atunci, cine ştie, poate se mai găseşte pe ici pe colo cîte ceva şi pentru ei! Mai la vară... altă vară, că asta nu-i ca iarna trecută şi nici viceverasa!

Odată găsită "soluţia magistrală" este de înţeles că actualii guvernanţi nu se gîndesc, exact aşa cum făceau şi cei dinaintea lor şi cum au făcut aproape toţi, cam de cînd se ştiu şi ne ştim cu toţii, decît la ţărişoara lor... la România... la fericirea ei... la progresul ei... la viitorul ei (Aplauze zgomotoase... Caragiale dixit!). Programul viitoarei guvernări e gata... tăiem în continuare din măgari şi totul o să fie bine! Măgarii angajaţi la stat, spre exemplu, şi aşa erau mulţi: dăm cinci de-ai lor afară şi angajăm unul-doi de-ai noştri... să vezi ce instituţii performante o să avem! Şi prin justiţie sunt cam mulţi măgari! Mai ales ăia care, după atîta reformă, încă n-au înţeles că autoritatea actului judecat, liberul arbitru şi obiecţia de conştiinţă se referă nu la ei, ci la "centrul unic de comandă" de la care atîrnă binele ţării, iar de acolo, binele lor! Ei, dacă n-au înţeles, să-şi caute de muncă în altă parte, nu în instituţiile statului, mai ales în cele cu atribuţii atît de subtile în funcţionarea celei mai importantei unelte a Puterii, Justiţia!

Şi mai încetaţi odată cu toate văicărelile, cîrcotelile şi răutăcismele voastre ! Da... da... la voi ăştia, puţini şi răi de gură, care-aţi mai rămas pe dinafara "Adevăratei Prese", mă refer! Luaţi aminte! Adevăr grăitu-s-a către voi, că nu paiele sunt prea puţine, ci măgarii prea mulţi!

Opinia Cititorului ( 7 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. .......Codita ajuns pacient, vva fi oare si el impachetat (nu-i dorim) si trimis acasa ? ce daca-i colonel ! se comara cu ditamai plotonerul !; o mai fi ramas oare vreun pai liber ?. 

    1. Domnule, toate au o limita ! magari e si in presa si in presa partizana e magari ! asa ca nu-i justificat sa se imparta paie la toti din presa.. 

      Tu esti deja pacient.....si te dai plotoner desi inca visezi sa devi macar soldat, dar si compararea ta cu un soldat il jigneste pe cel din urma, poate un excrement cu pai ti s-ar potrivi mai bine!

      Tu esti deja pacient.....si te dai plotoner desi inca visezi sa devi macar soldat, dar si compararea ta cu un soldat il jigneste pe cel din urma, poate un excrement cu pai ti s-ar potrivi mai bine!

      Dupa limbaj si balbaiala chiar pari a fi plotoner; era o vorba in armata: plotoneru-i plotoner- nici soldat, nici ofiter. Aferim bai. 

    Daca nici asa nu pot fi omorati magarii..vom da drumul la arma secreta a nesimtirii...sigur se vor imputina!

    Contrabanda este politica de stat in rominia oricare dintre comunisto-securisti se afla la putere ! Tapajul care se face pe marginea unor "mici gainarii" este destinat a caumfla uriasele cantitati aduse prin contrabanda de institutiile statului romin ! Tigarile astfel obtinute se trimit in Europa, o mica parte folosind consumului intern.

    Cumparati tigari, si alte marfuri, de contrabanda din piata principala a orasului Piatra Neamt, sectorul din piata organizat special in asemenea negot.... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb