Fumatul reprezintă un risc pentru sănătatea populaţiei, drept pentru care este foarte importantă renunţarea la produsele cu fum, respectiv încurajarea trecerii la alternative mai puţin nocive, susţine dr. Mikael Franzon, Senior Global Scientific Advisor în cadrul Philip Morris International.
Domnia sa a declarat astăzi, în cadrul unui webinar: "Cu toţii ştim că fumatul este dăunător. Creează dependenţă, iar riscul fumatului asupra sănătăţii este bine stabilit. Conform Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite, tutunul conţine mii de chimicale. Mixul de chimicale, nu nicotina în principal, cauzează boli grave şi decese în rândul fumătorilor. Printre maladiile fatale cauzate de fumat se numără boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) şi cancerul".
Potrivit domniei sale, cu cât o persoană fumează mai mult, cu atât se expune la mixul de chimicale din ţigări, care produce modificări la nivelul celulelor şi ţesuturilor, iar acumularea chimicalelor, în timp, duce la dezvoltarea de boli.
"Cu cât se îmbolnăvesc mai multe persoane de astfel de maladii, impactul asupra sănătăţii populaţiei creşte tot mai mult", atrage atenţia dr. Mikael Franzon, adăugând: "Din moment ce ţigările nu sunt un produs interzis de lege, modul prin care putem îmbunătăţii sănătatea populaţiei este reducerea numărului persoanelor care utilizează produse din tutun. Dacă nu fumaţi, nu vă apucaţi de fumat, iar dar dacă fumaţi, renunţaţi! Un număr tot mai mare de fumători renunţă cu succes la ţigări, ceea ce a făcut ca în ultimele trei decenii, răspândirea fumatului să scadă la nivel global. În acest context, este foarte importantă renunţarea la produsele cu tutun. Încurajarea trecerii fumătorilor la produse mai puţin vătămătoare va îmbunătăţi sănătatea individuală şi, implicit, pe cea publică".
Conform reprezentantului Philip Morris International, trebuie promovată trecerea la aceste alternative, la produse care au un nivel scăzut de toxicitate, ceea ce presupune renunţarea la ţigaretele clasice din tutun, a căror combustie generează emisii toxice, expunerea plămânilor la boli, respectiv vătămarea populaţiei.
"Produsele fără tutun pot ajuta sănătatea populaţiei, de aceea trebuie să continuăm să dezvoltăm produse care reduc expunerea la consecinţe dăunătoare", conchide dr. Mikael Franzon.