Pentru ca piaţa de capital din România să treacă, de la statutul de piaţă de frontieră, la cel de piaţă emergentă, este esenţială continuarea procesului de listare a companiilor private la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), demarat în luna decembrie a anului 2016, prin intrarea în piaţă a titlurilor societăţii MedLife (M), a precizat Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Domnia sa a declarat: "Pentru a trece la statutul de piaţă emergentă, trebuie să ne bazăm mai mult pe listarea companiilor private, ce a început odată cu listarea MedLife, decât pe privatizările societăţilor de stat. Câteva companii şi-au finanţat planurile de investiţii prin piaţa de capital. Poveştile de succes se vor multiplica".
Scenariul trecerii României în categoria pieţelor emergente este, în opinia mea, mai bine legat de faptul că vom creşte numărul de IPO-uri, de la 5, câte am avut în ultima vreme, la 10, apoi la 15 şi chiar 20, a spus domnul Neacşu, adăugând: "Trebuie să ne bazăm pe ceea ce dezvoltăm noi ca mecanisme de alocare a resurselor, decât pe ceea ce ni se dă cu milă guvernamentală odată la nu ştiu câţi ani".
Totodată, preşedintele Erste Asset Management şi-a exprimat speranţa ca, în acest an, la BVB să apară, din mediul privat, cel puţin atâtea listări şi de aceeaşi valoare ca cele de anul trecut, indiferent de ce se întâmplă la nivel guvernamental.
"Acestea sunt elementele de bază pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă, indiferent de politicile publice greşite. Sectorul privat trebuie să-şi vadă de drum, să se dezvolte în continuare şi să capete cât mai multă forţă pentru a putea avea un mai mare impact în modul în care se fac politicile guvernamentale", a precizat Dragoş Neacşu.
Pe de altă parte, preşedintele Erste Asset Management a punctat că este necesar ca Hidroelectrica să îşi plaseze un pachet de 25% din acţiuni la listare.
Domnul Neacşu a spus: "La Hidroelectrica mă aştept ca, dacă tot s-a amânat atât de mult (n.r listarea), atunci când se va face, să se facă cu 25%, nu cu 5% sau 10%, procente care tot s-au vehiculat. Trebuie să ai 25% listat pentru a include emitentul într-un indice, pentru a facilita accesul unor investitori instituţionali din toate zonele geografice şi să poţi cu adevărat să arăţi că faci lucruri cum trebuie, chiar dacă îţi ia mult timp".
De asemenea, oficialul Erste Asset Management a avansat anul 2020 pentru accederea pieţei de capital locale în categoria celor emergente.
• "În prezent, românii finanţează deficitul bugetar, apărut ca urmare a unor politici publice păguboase", potrivit domnului Neacşu
În momentul de faţă, banii românilor merg spre finanţarea deficitului bugetar, construit prin nişte politici publice păguboase, a precizat Dragoş Neacşu, explicând: "Nu s-au făcut investiţii în educaţie pentru a deveni cu adevărat un pol de creativitate, ceea ce am putea să facem pentru că există inteligenţă pe care o exportăm încă foarte mult, nu s-a construit o reţea de infrastructuri pentru a dezvolta servicii (...). Noi finanţăm aceste politici păguboase, cu asistenţă socială, cu o sărăcie care este menţinută în anumite zone, cu dependenţă faţă de redistribuirea de la centru."
Cele 36.000 de fonduri de investiţii de toate tipurile din Europa deţin o dată şi jumătate PIB-ul Uniunii Europene, în timp ce, în România, ponderea acestora este de doar 3% - 5% din PIB, a spus domnul Neacşu.
Domnia sa a adăugat că, dacă s-ar trece de la acest procent la 10% - 15% sau chiar mai mult, la nivelul societăţii, fondurile de pensii ar deveni o forţă care împing lucrurile înainte, indiferent de ceea ce face decidendul politic.
Miza este de a crea mecanisme de piaţă prin care să se aloce în mod eficient şi profesionist resursele celor care investesc în fondurile de investiţii şi care să lucreze cu adevărat în beneficiul lor.