"Dreapta" şi "stânga" sunt ameninţate de noi mişcări politice

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie 2015

"Dreapta" şi "stânga" sunt ameninţate de noi mişcări politice

Scena politică se aglomerează la începutul acestui an. Săptămânal apar noi proiecte. Monica Macovei a lansat Asociaţia M10, iar Mircea Geoană este hotărât să-şi facă propriul partid, o "alternativă la actualul PSD", după cum declară. Dacă asociaţia şi-a propus să strângă noi adepţi cu ajutorul mijloacelor de comunicare electronice, în care reţelele de socializare sunt la mare cinste, noul partid se foloseşte de mijloacele clasice pentru a racola membri, Marian Vanghelie jucând un rol foarte important în acest demers. Iniţiativa fostului preşedinte al PSD a fost întâmpinată cu o uşoară ironie de foştii colegi, care propun şi iniţialele partidului: G13, care au legătură cu numele preşedintelui, cu ghinionul acestuia din alegerile prezidenţiale, dar şi cu ziua în care a ieşit să-şi anunţe intenţiile politice.

Dincolo de aprecierile foştilor sau viitorilor colegi, Mircea Geoană este convins că va reuşi să "rupă" o parte importantă din actualul partid aflat la guvernare, dacă nu chiar tot partidul mai puţin actuala conducere, anunţându-şi în direct la TV intenţiile: "Un nou PSD este singurul răspuns pe care noi, oamenii de stânga, putem să-l dăm azi pentru a evita ca vechiul PSD, la modul cum este condus actual, să nu devină o formă irelevantă în politică. Sau noul PSD se construieşte printr-o refondare din temelii a actualului partid sau, dacă oamenii sunt atât de miopi şi de sinucigaşi...asta e problema...creăm ceva nou, un nou PSD. În oricare dintre cele două formule, eu sunt alternativa la Victor Ponta. Vom lansa în maximum două săptămâni un grup de iniţiativă pentru crearea acestui nou PSD, cu principii fondatoare extrem de clare, chemând alături de noi colegii din partid".

Mircea Geoană a deschis şi o portiţă de conlucrare cu noul PNL, portiţă care poate permite răsturnarea actualului cabinet printr-o moţiune de cenzură care să treacă în Parlament: "Va exista o majoritate care va face ca vechiul PSD, cu actuala conducere, să meargă în opoziţie. Şi dacă este nefrecventabil şi merge în opoziţie, va sta zece ani în opoziţie. Acest lucru poate fi modificat dacă avem curajul să facem acest nou PSD, să începem o regulă a jocului şi să propunem noului preşedinte al ţării, care sunt convins că e deschis, o discuţie de o mare majoritate de tip german, o coaliţie de tip german. (...) Ambiţia noastră e un mare pact naţional între noul PSD şi noul PNL. E singura şansă ca PSD să rămână la guvernare în următorii ani. Orice partid politic, în urma unui eşec catastrofal - cum a fost cel de la prezidenţiale - îşi face propriile analize, identifică responsabilităţi şi decide măsuri de redresare. Decizia conducerii PSD de amânarea sine die a Congresului - cel mai înalt for al partidului care poate face o analiza obiectivă a pierderii alegerilor - e profund greşită şi va conduce la adâncirea crizei în care se află partidul. Victor Ponta nu trebuie să uite că în 2010 a preluat de la mine funcţia de preşedinte al partidului în urma unor alegeri interne la care mi-am susţinut în mod onorabil candidatura. Îi întreb pe foştii mei colegi, acum: ce s-ar fi întâmplat în 2010 dacă şi eu aş fi procedat similar, blocând organizarea unui Congres de analiză şi alegeri? Şi, mai mult, ce s-ar fi întâmplat dacă aş fi exclus din partid contracandidaţii?". În PSD se vorbeşte că Marian Vanghelie înceracă în aceste zile să-i convingă pe mai mulţi deputaţi şi senatori să se alăture proiectului lansat de Mircea Geoană.

Şi pe partea dreaptă a scenei politice au loc mişcări. Continuând proiectul lansat în campania electorală pentru prezidenţiale, Monica Macovei a lansat Asociaţia M10, care are o activitate intensă pe internet, în primele două zile 2000 de persoane alăturându-se proiectului. Intenţiile acestei asociaţii au fost publicate pe site-ul oficial: " Asociaţia noastră - M10 - este vocea tuturor celor care doresc o Românie decentă, modernă şi prosperă. O Românie curată, cinstită, fără corupţie, fără furăciuni din banii publici. O Românie în care să vrei să trăieşti şi din care să nu vrei să pleci. Ce ne-am propus să facem? 1.Ne-am propus o democraţie participativă, să învăţăm oamenii cum să controleze politicul. Să controlăm împreună cu oamenii administraţia publică. Acesta este unul din proiecte: toată lumea pe plan local va controla administraţia publică, ce face cu banii, cum cheltuie banii noştri, pe ce îi cheltuie, ce fel de contracte - cu licitaţie sau fără licitaţie. 2.Ne-am propus un alt proiect foarte bun pentru oameni: ghişeul unic. Orice interacţiune a cetăţeanului cu administraţia să se facă o singură dată, printr-un singur ghişeu. Să nu i se mai ceară niciun act care provine de la alte instituţii ale statului. 3.Votul electronic şi prin corespondenţă atât pentru românii din ţară, cât şi pentru cei din străinătate. Este un proiect pe care îl susţin demult, l-am susţinut şi în campanie (...) Efortul iniţial va consta în crearea nucleelor judeţene, înfiinţarea filialelor cu personalitate juridică la nivel regional, găsirea unor sedii". Dincolo de doctrine şi intenţii politice devine interesant de urmărit modul în care aceste proiecte iau naştere şi se dezvoltă, unul mizând pe calea clasică, bătătorită în ultimii 25 de ani, altul mizând totul pe noile modalităţi de comunicare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Eu sunt alternativa..... la Geoana! 

    propusa de "omul de stanga"Geoana este o vanzare a pielei ursului din padure.

    Prostu' satului, Geoana asta, n-are urma de bun simt, urma de simt al ridicolului. Este instare de orice, numai ca sa fie sef, el!: "În oricare dintre cele două formule, eu sunt alternativa la Victor Ponta."

    '' Cu prostul nescolarizat te lupti un pic si ai scapat, dar duci o lupta colosala cu prostul care are scoala '' 

    Monica, la rindul ei, n-a precupetit nimic pentru a ajunge printre mincinosii fruntasi ai natiunii. Du-te Monico, la culcare... cu Geoana. A tunat si i-a adunat!

    Solutia necesara pentru problemele romanilor este ca Justitia sa faca curatenie in toate partidele existente. Sa salte si sa-i duca la belit pe toti porcii care au jefuit tara sau au favorizat aceast lucru. 

    1. Sa-i traga-n teapa! 

    Sa stiti ca are dreptate, cat o fi el de "destept"; in politica noastra nu prea stie stanga ce face dreapta. Si viceversa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb