Dreptul la ingerinţă ecologică

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 2 septembrie 2019

Cristian Pîrvulescu

Încă o vară fierbinte şi secetoasă cu alte recorduri de temperatură depăşite. Sigur, nu la noi, ci în alte ţări. Dar acest fapt nu are cum să nu ne afecteze şi pe noi, aici, acum şi în continuare: nu doar moral ori politic, ci chiar supravieţuirea noastră pare periclitată. O hartă satelitară a incendiilor publicată de NASA acum câteva zile arată că nu doar America Latină, ci şi Africa este mis-tuită de incendii. Şi acestea ne afectează viaţa de cu zi cu zi pentru o perioadă indeterminată de timp. Ba chiar incendiile din Africa sunt mult mai numeroase: imaginea colorată publicată de NASA arată un continuum de foc de la Oceanul Indian la cel Atlantic. Diferenţa ar fi că în Africa, spre deosebire de America Latină, nu arde pădurea, ci savana. Dacă efectele pe termen lung asupra mediului ar putea să nu fie la fel de catastrofale ca în cazul Amazoniei, căci "plămânul verde" al Africii nu este încă afectat, efectul asupra încălzirii globale nu poate fi minimizat. În România, unde ecologismul este echivalat cu un fel de "politică corectă", niciodată promovată, dar din principiu respinsă, subiectul pare un fapt divers. Fără să facă parte din temele campaniei electorale de anul acesta, încălzirea globală şi consecinţele ei ne fac deja viaţa din ce în ce mai grea. Dar, nu-i aşa, ce-am putea face? În fond, zonele afectate de incendii din America Latină sau Africa sunt la zece mii de kilometri distanţă!

În vreme ce opinia publică românească rămâne absorbită de aşa zise priorităţi de politică internă, atât de dragi suveraniştilor, astăzi nimic nu mai poate fi doar naţional: nici statul de drept, nici criminalitatea, nici economia, şi cu atât mai puţin mediul. Efectele dezastrului ecologic nu se opresc la frontierele statelor. Oamenii izgoniţi de criza ecologică globală din ţările lor afectate de incendii pot fi opriţi la frontiera Europei, dar norii nu cunosc graniţele. Absurdul naţionalismului apare în întreaga sa enormitate în faţă acestei situaţii. Poate din acest motiv Donald Trump, cel care nu pare să poată înţelege încălzirea globală, a preferat să nu asiste la aceea parte a întâlnirii G7 de la Biarritz.

În urmă cu trei decenii, pe fondul dispariţiei bipolarismului, dreptul la ingerinţă umanitară devenea o practică politică. Sus-ţinătorii dreptului la intervenţie umanitară considerau că este o obligaţie morală să se intervină în zonele în care drepturile omului la viaţă era pus în pericol. Probabil ultima intervenţie spectaculoasă realizată în acest sens a fost cea care a împiedicat în februarie 2011 armata lui Khadaffi să înăbuşe în sânge revolta de la Benghazi. După aceea, era intervenţiei umanitare părea să fi apus.

Acest tip de intervenţie militară care trece dincolo de aşa numita suveranitate naţională se bazează pe Declaraţia universală a drepturilor omului din 1948. În acest sens, o intervenţie umanitară este legitimă doar atunci când este motivată de o încălcare masivă a drepturilor omului şi numai dacă este încadrată de un organism supranaţional, cum este Organizaţia Naţiunilor Unite. Dar acest tip de intervenţie a fost în mare parte compromis de intervenţiile contra-teroriste. Acum însă, când pădurea amazoniană arde şi efectul asupra mediului este catas-trofal, ideea revine sub o altă formă şi cu o altă justificare: dreptul la intervenţie ecologică.

Ceea ce presa a simplificat până la caricatură, conflictul dintre preşedintele francez Emmanuel Macron şi cel brazilian Jair Bolsanaro privind incendiile din Amazonia, pune, de fapt, în evidenţă urgenţa cu care ar trebui intervenit acum dincolo de aşa zisa suveranitate naţională. Efectul politicii lui Bolsanaro nu este dezastros doar pentru Brazilia, ci pentru întreaga lume. De aceea, proiectul intervenţiei umanitare revine astăzi cu o forţă şi cu o justificare şi mai mare decât acum trei decenii. Suveranitatea naţională nu poate fi o pavăză în spatele căreia drepturile omului să fie încălcate, iar dreptul internaţional poate oferi soluţii pentru a facilita o intervenţie internaţională fără de care viitorul umanităţii este pus în primejdie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Desi mai toata lumea e constienta de impactul tot mai sever asupra vietii noastre al schimbarilor climatice, nimeni nu face mai nimic. In Romania tema ecologica nu este pe ordinea de zi nici macar in campania elecorala. In capitalismul democratic goana dupa profit si aparenta bunastare "calca in picioare" sanatatea si viitorul planetei si implicit, a noastra a tuturor.

    Dreptul la ingerință ecologică există. Vezi ingerință ecologică a firmei austriece de la Sebeș in codrii României.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb