Drepturile omului şi democraţia

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 13 decembrie 2021

Cristian Pîrvulescu

Anul acesta, ziua internaţională a drepturilor omului - 10 decembrie - a trecut aproape nebăgată în seamă în România. Câteva comunicate de presă oficiale şi nu foarte multe articole în presă, dar nimic care să marcheze spiritele. Să fie semnul timpului? Şi totuşi, exact în acelaşi moment se desfăşura - nu întâmplător - Summit-ul pentru Democraţie organizat de preşedintele SUA.

Preşedintele Joe Biden, care promisese încă din tipul campaniei pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut organizarea acestui eveniment, a dorit să transmită un semnal clar tuturor autocraţilor din lume. Iar summit-ul s-a încheiat, simbolic, chiar pe 10 decembrie. Au fost invitate 111 state, dar lista celor care n-au fost invitate este şi mai interesantă. Statele pivot ale iliberalismului precum Rusia, Turcia sau Ungaria, dar şi cele ce nu respectă drepturile omului, precum China, dar nici Afganistan, Belarus, Coreea de Nord, Iran, Siria, statele foste sovietice din Asia Centrală, Egipt, monarhiile petroliere din Golf sau Arabia Saudită.

Din Uniunea Europeană a lipsit o singură ţară: Ungaria. În schimb, a fost invitată Polonia. Ceea ce i-a făcut pe unii observatori să privească cu neîncredere criteriile de selecţie folosite de Administraţia Biden. În fond, Polonia în Europa, Brazilia în America Latină sau Filipine în Asia sunt state cu clare tendinţe iliberale în care drepturile omului au fost puse la grea încercare în ultimii ani. Şi totuşi, Polonia a fost invitată, poate pentru că acolo încă mai există unele elemente de echilibrare politică, cum este Senatul.

La primul Summit pentru Democraţie - pentru că acesta se doreşte nu atât un eveniment, ci un proces - preşedintele Joe Biden a pledat pentru necesitatea coordonării democraţiilor în confruntarea lor cu inamicii democraţiei. Dar pentru ca acest obiectiv să se realizeze ar fi nevoie de actori conştienţi, dispuşi să-şi asume şi să apere, pe plan intern şi extern, valorile democratice. Ori, în acelaşi timp, tot pe 10 decembrie - şi din nou nu întâmplător - Ambasada Rusiei la Bucureşti a organizat o întâlnire cu zeci de primari din România. Prin prezenţa lor - într-o acţiune organizată demonstrativ de Moscova, aici şi aiurea - aceşti primari nu doar că au legitimat demersul antidemocratic şi ostil drepturilor omului al Rusiei, ci au arătat cât de puţin iau în considerare drepturile omului şi democraţia. Atacul ambasadorului rus împotriva libertăţii de expresie din România - acesta a vorbit despre manipularea presei mainstream din România împotriva Rusiei -, dar şi a politicii externe româneşti, a rămas fără replică din partea aleşilor locali români. Este şi acesta un simptom al crizei democraţiei de la noi, dar şi a degringoladei ideologice din interiorul partidelor politice.

Pe plan mondial, momentul în care s-a desfăşurat Summit-ul pentru democraţie, este unul de criză. Chiar şi în America obiectivele democratice sunt serios puse la îndoială. Iar ceea ce se întâmplă în Europa Centrală arată că aici, democraţia liberală este în mare suferinţă. Exact cum prevăzuse acum trei decenii Samuel Huntington în Al treilea val, în această parte a Europei este vremea refluxului democratic. În faţa creşterii autoritarismului, nu este deloc sigur că o strategie utilitaristă de tipul construirii celei mai mari alianţe democratice posibile poate fi eficace. Nu doar din perspectivă etică, dar şi din punct de vedere politic, amalgamul între state cu democraţie liberală stabilă şi state cu democraţie iliberală în care drepturile omului sunt încălcate, transmite un mesaj confuz. S-ar putea ca pragmatismul abordării americane să nu fie cea mai bună cale de susţinere a democraţiei nici în America şi nici în restul lumii.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. România stat condus de uriașa bandă de idioti-nativ, cu grade militare, criminala clica securista!

    Autorul articolului, unul dintre trompetistii bandei! 

    1. O glumă proastă și tragică!

      Idiotii nativi de care scrii, sunt ocupantii la vedere a unor functii si care executa "intocmai si la timp" ce li ce ordona. Asta pentru ca s-au bagat singuri slugi nefiind in stare de altceva.

      #FreeAssange. Free Julian Assange now!

      asa este din pacate

      De acord!

    In situatii de criza sistemul democratic actioneaza lent si are o eficienta redusa. Prea multele drepturi si prea putinele obligatii erodeaza fundamental democratia, iar despre responsabilitate civica nici nu are rost sa mai vorbim.

    1. O analiza corecta.

      Ti s-a parut ca asta ar fi vreo analiza?!

      Ai trecut vreodata de Capra cu trei iezi? 

    drepturile omului ... o gluma buna

    1. din pacate

    Ce bancuri bune ne oferă ventrilocul d-lui Soroș.

    Îți dai seama în ce hal a ajuns lumea asta când într-o dictatura ca Rusia autocratul Putin are mai mult respect pentru dreptul individului de a alege (sau refuza) tratamentul experimental al vaccinului COVID.

    În timp ce în așa zisa lume "democrată", țări precum Franța, Italia, Canada, Austria, Germania și guvernul federal american sunt de ipocrizie crasă încât instituie obligativitatea administrării unui vaccin experimental, condiționând accesul cetățenilor inclusiv la dreptul de a munci și a-și întreține familia. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb