Drepturile şi libertăţile, un simplu capriciu?

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 26 iunie 2017

Cristian Pîrvulescu

Asaltul împotriva drepturilor omului şi a libertăţilor cetăţeneşti este în plină desfăşurare în estul Europei, şi, prin contagiune, din ce în ce mai evident, şi în România. Pentru cei ce promovează politicile antiliberale, drepturile şi libertăţile ar fi rezultatul unui capriciu trecător, o extravaganţă occidentalizată preluată mimetic în epoca tranziţiei care trebuie obligatoriu neutralizată, căci pune în primejdie suveranitatea naţională şi funcţionarea statului. Acestea, în condiţiile în care statul sunt chiar ei! Pentru promotorii iliberalismului contra-ofensiva este cu atât mai importantă, cu cât în prima jumătate a acestui an, cel puţin în occident, valorile liberale păreau să reziste destul de bine cruciadei iliberale.

În estul european iliberalii se grăbesc să îşi consolideze poziţiile de putere pentru a rezista unor eventuale riposte vestice. Dacă până acum mecanismele prevăzute de tratatele europene nu au putut fi folosite, folosirea altor modalităţi devine din ce în ce mai probabilă. Un exemplu, ar putea fi chiar mult criticata Europa în mai multe viteze, care ar putea presupune implementarea unui mecanism care să împiedice derivele iliberale la care asistăm astăzi în multe din fostele state comuniste. Nu întâmplător, majoritatea liderilor est-europeni s-au simţit ofensaţi - şi se pare că au ţinut să îşi prezinte punctul de vedere la Consiliul european de la Bruxelles de săptămâna trecută - de o afirmaţie a lui Emmanuel Macron. Într-un interviu dat pe 20 iunie în comun pentru opt cotidiene din opt ţări - Le Figaro, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, The Guardian, Corriere Della Serra, El Pais, Gazeta Wiborcza şi Le Temps - Macron a spus: "Europa nu este un supermarket. Europa este un destin comun" (L'Europe n'est pas un supermarche. L'Europe est un destin commun). Ori, fără să-i fi numit, liderii iliberali est-europeni s-au simţit vizaţi. Mai puţin Klaus Iohannis, căci România nu este - încă, şi depinde de preşedinte să nu devină cât de curând - un stat cu iliberalism afişat. Probabil că prim ministra poloneză Beata Szyd³o, care pare să fi fost cea mai vehementă, a fost vexată şi de faptul că preşedintele francez s-a referit elogios la Bronis³aw Geremek, istoric, om politic liberal şi cunoscut disident, care a fost până la moartea sa, într-un accident de maşină în 2008, un adversar categoric al lui Jaros³aw Kaczyñski. Ori, Emmanuel Macron spunea, chiar înainte de a avertiza că Europa nu este un bazar, "Nu am să uit această frază a lui Bronis³aw Geremek, pe care l-am întâlnit acum douăzeci de ani în momentul extinderii europene: «Europa nu poate evalua cât de mult ne datorează.» Pentru generaţia sa, ataşată Europei Luminilor, Europa occidentală a trădat lăsând să se construiască ziduri şi să se divizeze continentul. Dacă ascultăm astăzi (discursul) anumitor lideri europeni, aceştia trădează de două ori. Ei decid să abandoneze principiile, să întoarcă spatele Europei, să aibă o abordare cinică a Uniunii care nu serveşte decât la cheltuirea creditelor fără să respecte valorile".

De fapt, mai sus în interviul său Emmanuel Macron fusese cât se poate de clar "Când privim planeta astăzi, ce vedem? O creştere a democraţiilor iliberale şi a extremelor în Europa, reemegrenţa regimurilor autoritare care pun în cauză vitalitatea democratică şi Statele Unite ale Americii care se retrag din lume."

Ori, acum un an de zile, cel ce punea în circulaţie cu o semnificaţie pozitivă conceptul de democraţie iliberală, Viktor Orban prezicea, la tabăra de vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos), că "oaia rătăcită devine turmă". Oaia rătăcită nu era doar Ungaria, ci iliberalismul. De fapt, atunci când Orban făcea această afirmaţie, deja ţările grupului de la Vişegrad erau în diferite proporţii dominate de iliberalismul inspirat dinspre Moscova şi Istanbul. Între timp, acestui concert i s-a mai adăugat Croaţia şi Bulgaria. Iar România nu este foarte departe.

Ca să demonstreze această alunecare continuă spre iliberalism, Curtea constituţională - în compoziţia sa actuală, probabil cea mai manifest iliberală din istoria controlului constituţionalităţii de la noi, dacă facem abstracţie de perioadele de dictatură - a decis pe 22 iunie, nici mai mult, nici mai puţin, să impună cenzura. Nu orice fel de cenzură, ci cenzura Preşedintelui curţii asupra poziţiilor divergente ale colegilor săi care astfel nu vor mai putea fi publicate în Monitorul oficial. Pornind de aici, orice alt abuz împotriva libertăţilor poate fi justificat! Această atitudine ultra-conservatoare, deja evidenţiată într-o serie de decizii ostile apărării şi consolidării drepturilor omului şi a respectării libertăţilor cetăţeneşti, nu este un accident, ci o atitudine deliberat iliberală. Cui foloseşte?

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Discursul general, despre liberalism și iliberalism și evoluția acestora în Europa este corect (politic și logic) și descrie o realitate îngrijorătoare. Particularizarea acestui discurs, însă, la cazul asa-zisei cenzuri a opiniilor divergente ale membrilor CCR la interpretarea adoptată de majoritatea acestora de către președintele CCR este exagerată.

    Prin ordinul președintelui CCR se împiedică publicarea acelor opinii care, în loc să se întemeieze în analize juridice de text, se întemeiază în opinii și ideologii politice, sau chiar în interese personale. Ceea ce este absolut normal și mai este și prevăzut în statutul magistraților. Este tot atât iliberalism aici pe cât este, de exemplu, limitarea dreptului la exprimarea publică a teroriștilor, neo-naziștilor, celor ce neagă holocaustul sau limitarea libertății de asociere prin interzicerea constituțională ca Președintele României să fie membru al unui partid politic.  

    Dreptul la hrana, educatie, sanatate.

    In Siria apa se controleaza cu pusca -documentar National Georpapic ieri-. 

    In Europa de Est cu contract legal de ex. Borsec listat la bursa, cumparat de straini, delistat. 

    Cativa politicieni vroiau sa introduca taxa pe fantana de pe pamantul tau.

    Cost teren Europa Vest cca 50 000 Euro/ ha, Europa Est cca 2 000/euro, nu stiu cat costa in India si alte parti ale globului. 

    Țările din Grupul Vișegrad își cunosc interesele și nu acceptă să fie coloniile nimănui. :)

    România nici măcar nu e hotărâtă cui să-i fie mai colonie. :D 

    Tot în colonia România drepturile omului sunt un lux, iar sistemul judiciar și practicile procurorilor comandați sunt cele specifice regimurilor staliniste.

    Numai ghinioane ai cu propaganda asta, Pârvulescule. 

    În Irlanda, părerile divergente ale judecătorilor în cazuri de drept constituțional sunt interzise (deci nici nu sunt publicate). Irlanda este deja o dictatură, după logica lui Pârvulescu.

     

    În instanța numită Curtea Europeană de Justiției nu este permisă publicarea părerilor divergente. Ce înseamnă asta? Că întregul sistem european este de fapt al pumnului iliberal în gură? Poate are și Pârvulescu dreptate. 

     

    Pârvulescule, reacția CCR de a filtra opiniile divergente are legătură cu presiunea la care a fost supusă de către militanți ca tine care nu respectă legea. Erau pline publicațiile de articole care discreditau activitatea CCR, într-o propagandă mincinoasă, de tip comunist. 

     

    Erau atât de penibile încât până și dna Mungiu Pippidi a scris un articol prin care s-a dezis de tâmpiții rezistenți din Piață care puneau presiune pe CCR. 

    Tu, însă, Pârvulescule, nu te-ai dezis niciodată de niște presiuni asupra justiției. 

    CCR a devenit o arma de neanihilat in mina laba porcilor care jefuiesc resursele si bugetul tarii. Este ceva de groaza ce a facut CCR in ultimul an. Si sunt doar citeva nume acolo care fac cele de nefacut: Dorneanu, Morar, Pivniceru, care slugi au fost, slugi au ramas, departe de a fi judecatori. Urmarea deciziilor CCR este ca Procuratura este complet anihilata in lupata contra porcilor care jefuiesc neamul. Pur si simplu aceasta nu mai face nimic. Doreste neamul sfint al tarii asa ceva? Categoric nu! Neamul doreste distrugerea porcilor care jefuiesc tara.

    Asa ca, romani, distrugeti aceasta napirca care este CCR, pina nu este prea tirziu!

    1. Analfabet nesimtit

      Ți-am mai spus că mesajele tale sunt leit Vadim Tudor: pătimașe, necunoscătoare și insultătoare fără temei (insulta ca mecanism subiectiv de eliberare a presiunii psihice este scuzată doar când are un motiv obiectiv).

       

      Pentru că nu ai citit niciodată vreo decizie a CCR (nici Vadim Tudor nu prea citea prostii tehnice, științifice că nu-l ducea capul la așa ceva), îți dau ție și lui Pârvulescu un singur paragraf. Iar Pârvulescu trebuie să se decidă când vrea în Europa pentru legiferarea căsătoriilor și adopțiilor gay, și când nu vrea în Europa care îi cere un cod penal neabuziv. 

       

      "Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, reţinând cele expuse în Raportul Comisiei de la Veneţia, a adoptat, în data de 28 iunie 2013, la cea de-a 27-a întâlnire, Rezoluţia nr. 1950(2013), în care: «îndeamnă majorităţile aflate la putere din statele membre să se abţină de a abuza de sistemul de justiţie penală pentru persecutarea oponenţilor politici; invită organismele legislative ale acelor state ale căror reglementări penale includ încă dispoziţii generale referitoare la "abuzul în serviciu" să ia în considerare abrogarea sau reformularea unor astfel de dispoziţii, în scopul de a limita domeniul lor de aplicare, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia;" 

       

      Se poate continua cu citarea deciziei CCR. Ar demonta minciunile securiștilor din presă, de pe ziare.com sau hoțnews. Dar nu are rost. Creierele slabe tot nu vor pricepe. 

      in mina porcilor.

      Prolog 

      Toti aceia care jefuiesc bugetul de stat si bogatiile tarii sunt niste porci. La fel si alesii nostri care asista pasivi la jaful inimaginabil facut in Romania, parca n-ar fi prima lor treaba sa asigura un climat de normalitate, ordine si decenta in societatea romaneasca. Si porcii trebuie tratati de opinia publica direct, in fata, dupa cum merita si sunt, adica ca niste porci; altfel nu ne mai facem bine in vecii vecilor si vom ramine mereu cum suntem, adica la coada Europei si saracii ei. 

      Procesul democratic a deschis drumuri nebanuit de luminoase cetatenilor scumpei noatre patrii. Si singuri, in grupuri sau in haita, in tara sau strainatate, fiecare cetatean si-a pus caliatile in valoare, cautind calea prosperitatii. Calea cea mai usoara pentru indeplinirea acestei dorinte a fost alcatuirea de haite pentu jefuirea bogatiilor tarii si a bugetului de stat. Si s-a format clasa avuta. Membrii ei incet, incet, contribuind unde trebuie cu bani strinsi din jaful tarii si al cetatenilor, au ajuns la conducerea tarii, pe toate treptele, de la nivel local de la nivel central, jefuind si mai abitir tara. E greu ca aceasta situatie sa treaca neobservata, si asa incet , incet, sub presiuna celor nedreptatiti, a nefirescului situatiei si a bunului simt, actiunea Justitiei a inceput sa se faca simtita, punindu-i, chiar daca pe alese si cu grave carente, pe cei pacatosi de-a stinga Tatalui, pentru a fi trimisi in Iad. Ei asta era prea de tot pentru conducatorii, avutii si porcii neamului. Chiar daca milenii de civilizatie au facut o obisnuita ca pacatosii sa fie trimisi in Iad, ti-ai gasit ca avutii, conducatorii si porcii neamului sa inteleaga si sa accepte faptul ca locul lor este in Iad. Nu, asa ceva nu este pentru ei, locul lor este de-a dreapta Tatalui, acu si pururea si-n vecii vecilor. Amin. Da, categoric asa este!, isi spuneau in in gusa porcii neamului. Dar cum facem? Nimic mai simplu au cuvintat specialistii porcilor, gen Nicolicea, Serban, Iordache... in frunte cu marii manevranti Hrebenciuc, Blaga, Vanghelie :))... dezincriminam toate faptele penale care ar putea faca Justitia sa ne puna de-a stinga Tatalui, adica sa ne trimita-n Iad, adica sa ne bage la puscarie. Si ce barbarie-i pe acolo, si-n Iad, si- puscarie! Cum sa te duci acolo, cind oamenii ne-au ales, cind noi avem puterea! 

      Zis si facut. Porcii neamului, aruncind la cos milenii de civilizatie si de triumf al bunului simt aupra nesimtirii, au trecut la treaba: 

      -Au trecut in calendar „martea neagra”. In ziua respectiva se urmarea modificarea a zeci de prevederi a CP si CPP, printre altele redefinirea conflictului de interese. Tare nasol cu conflictul asta de interese! Dar n-a fost sa fie. Ponta nu era pregatit pentru o asemenea miscare. 

      -CCR a decis ca interceptarile facute de SRI in timpul cercetarilor penale sunt nelegale. Prin aceasta decizie CCR a dat Justitiei o lovitura mortala. Este cunoscut cit de incurcate sunt itele afacerilor facute de porcii jegosi care-si zic ca au „gulerele albe”. Cine sa mai descurce aceste ite?  

      -Si asa din actiune in actiune s-a ajuns la vestita OUG 13, „data noaptea, ca hotii”, prin care se urmarea declararea prin lege a aberatiei cum ca nici mai mult nici mai putin „infractorii sunt oameni cinstiti”. 

      Si CCR este partenerul porcilor in punerea in practica a tuturor acestor porcarii. 

      Nu mai detaliez. Odiseea Justitiei este bine cunoscuta. 

      Intre timp, la conducerea PSD a ajuns Dragnea, un om bine pregatit, gata sa transeze Justitia la piciorele porcilor.  

      Epilog 

      Toti aceia care jefuiesc bugetul de stat si bogatiile tarii sunt niste porci. La fel si alesii nostri care asista pasivi la jaful inimaginabil facut in Romania, parca n-ar fi prima lor treaba sa asigura un climat de normalitate, ordine si decenta in societatea romaneasca. Si porcii trebuie tratati de opinia publica direct, in fata, dupa cum merita si sunt, adica ca niste porci; altfel nu ne mai facem bine in vecii vecilor si vom ramine mereu cum suntem, adica la coada Europei si saracii ei.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb