Drepturile TV pot bloca sportul

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 8 mai 2015

Drepturile TV pot bloca sportul

Banii din drepturile TV sunt pe cale să schimbe definitiv lumea sportului în general şi a fotbalului în mod special. Sumele sunt imense şi cum toată lumea vrea o felie cât mai mare din acest "tort" scandalurile sunt inevitabile. Campionatul care are în componenţă două dintre cele mai valoroase echipe de fotbal ale lumii (Barcelona şi Real Madrid) a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată începând cu data de 16 mai. Anunţul a fost făcut de Federaţia Spaniolă de Fotbal, care este nemulţumită de o decizie a Guvernului privind drepturile de televizare, conform cărei federaţia va încasa doar 4,55% din totalul banilor. Partidele din prima ligă spaniolă sunt transmise de posturile TV Canal Plus, Gol Television şi Cuarto, primele două sunt posturi pay-per-view, ultimul fiind liber la retransmisie. Contractul este pe o perioadă de patru ani, având o valoare de 650.000.000 milioane de euro pe sezon. Dacă forul de la Madrid va rămâne pe poziţie şi nu se va găsi înţelegere la Guvern vor fi afectate ultimele două etape din Primera Division şi finala Cupei Spaniei. Practic nu vor fi cunoscute premiantele sezonului fotbalistic spaniol 2014-2015, ceea ce poate avea efecte inclusiv în reprezentarea acestei ţări în ediţia viitoare a cupelor europene. În Primera Division, spre deosebire de campionatele din Anglia, Spania, Italia, Germania, Franţa, cluburile au voie să-şi negocieze individual drepturile TV. Acest lucru creează o adevărată prăpastie între cele două cluburi mari (Barcelona şi Real Madrid încasează 37% din întreaga sumă) şi restul competitoarelor.

De altfel, la începutul anului cluburile spaniole (18 din 20) au anunţat că sunt dispuse să intre în grevă deoarece consideră inechitabil modul în care se distribuie banii, Barcelona şi Real Madrid primesc indiferent de locul ocupat în clasament câte 140.000.000 de euro, iar restul de bani se împart la celelalte echipe. Astfel, s-a ajuns la situaţia ca echipa campioană din sezonul trecut, Atletico Madrid, să încaseze cu 100.000.000 de euro mai puţin decât fiecare dintre cele două echipe pomenite mai sus.

Lovitura anului în materie de drepturi Tv s-a dat în Anglia. Sky Sports şi BT Sport au plătit 5,1 miliarde de lire sterline (7 miliarde de euro) pentru meciurile din perioada 2016-2019. Astfel, campioana din Premier League va încasa 210.000.000 de euro, iar echipa de pe ultima poziţie 135.000.000 euro. Conform contractului, Sky Sports va difuza 126 de partide pe sezon iar BT Sport 42, fiecare meci transmis costând aproximativ 13.500.000 de euro. În acest moment Premier League este cel mai bine vândut campionat de fotbal din lume, distanţa faţă de principalele urmăritoare (campionatele din Spania, Germania şi Italia) fiind una extrem de mare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb