DTZ: Tranzacţiile cu proprietăţi comerciale au fost de 400 milioane euro

Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 8 august 2014

Volumul tranzacţiilor în proprietăţi comerciale din România, în prima jumătate a anului 2014, a fost de aproximativ 400 milioane de euro, ceea ce reprezintă o triplare a volumului înregistrat în primul semestru din 2013, conform celui mai recent studiu publicat de DTZ referitor la evoluţia investiţiilor în proprietăţi comerciale în Europa în T2 2014, citat de Agerpres.

"Sectorul office a contribuit cu peste 50% din totalul volumului de investiţii, cele mai semnificative tranzacţii fiind răscumpărarea de către Global Worth a unor participaţii în clădirile BOB, BOC şi Upground din zona Pipera şi tranzacţionarea intra-grup a clădirii de birouri Charles de Gaulle Plaza, tranzacţii care, din păcate, încă nu transmit semnale privind creşterea gradului de lichiditate în piaţă. În condiţiile în care marile fonduri de investiţii au o prezenţă destul de limitată în România, o bună parte dintre achiziţiile de anul acesta au fost realizate cu capitaluri de origine locală, investitori cu o atitudine preponderent speculativă, vizând în general oportunităţi, active la preţuri reduse", spune Marius Grigorică, director la DTZ Echinox.

Printre astfel de achiziţii se numără Moldova Mall Iaşi, cumpărat de Gheorghe Iaciu, achiziţia unei părţi din Mario Plaza de Romconsulting, fosta fabrică de bere Griviţa de către Kiseleff Development, o clădire de birouri din zona Floreasca-Ştefan cel Mare, cumpărată de Dorinel Umbrărescu.

În T2 2014 volumul investiţiilor la nivel european a ajuns la 36,6 miliarde euro, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Revenirea pieţelor europene s-a accelerat în T2, odată cu cea mai mare creştere a volumului investiţiilor înregistrată în Franţa (7,2 miliarde euro, +71% de la trimestru la trimestru), în Benelux (3,1 miliarde euro, însemnând o creştere de 61%) şi pe pieţele secundare - Italia, Irlanda şi Spania - (3,1 miliarde euro reprezentând o creştere de 19%). Prin contrast, activitatea în Marea Britanie a fost în linii mari, neschimbată, cu o creştere de doar 3% de 2,8 miliarde euro. Tranzacţiile înregistrate în Germania nu au depăşit 6 miliarde euro, după un prim trimestru intens (9,4 miliarde euro)", spune Magali Marton, Head of CEMEA Research al DTZ.

Din nou s-au înregistrat tranzacţii de peste 500 milioane euro în T2 2014, totalizând 6,7 miliarde euro ca valoare, în creştere de la 4,4 miliarde euro în T1. Aceste mega tranzacţii s-au realizat în Franţa şi Marea Britanie, dar şi în Spania, prin vânzarea portofoliului de centre comerciale Klepierre-Carrefour. Aceste tranzacţii au contribuit la creşterea valorii medii a tranzacţiilor până la 36 milioane euro, peste media de 28 milioane euro, înregistrată în T1.

La nivel european, în T2 2014, cele mai multe dintre tranzacţii au vizat clădiri de birouri, acestea atrăgând investiţii de 15,8 miliarde euro (43%), o creştere marginală faţă de cifrele înregistrate în T1. Cea mai mare creştere a activităţii investiţionale s-a remarcat în sectorul de retail, cu un volum total al investiţiilor de 11 miliarde euro, în creştere de la 8,7 miliarde euro în T1 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb