Dumitraşcu: "Complexul Oltenia riscă insolvenţa dacă nu luăm măsuri urgente"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 decembrie 2014

Dumitraşcu: "Complexul Oltenia riscă insolvenţa dacă nu luăm măsuri urgente"

Problemele: preţul mic al energiei, cererea scăzută şi activele excedentare

Producătorul de energie pe bază de lignit, Complexul Energetic Oltenia, riscă insolvenţa în contextul actual de piaţă, dacă autorităţile nu iau măsuri urgente, a declarat, ieri, într-o conferinţă de profil, Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie.

Domnia sa a explicat: "Prin 2007-2008, costurile de producţie ale centralelor care intră în componenţa actualului Complex (n.r. Turceni, Rovinari şi Craiova) erau undeva la 200-220 de lei/MWh. Acum, Complexul vinde energie cu 170 de lei/MWh şi şi-a restructurat o parte din costuri. Numai că, la acest preţ, nu o mai poate duce mult pe o piaţă unde cererea a scăzut foarte mult, la fel şi preţurile, sub presiunea producţiei eoliene".

Oficialul a ţinut să precizeze că societatea a luat naştere în urma unei fuziuni a centralelor Turceni, Rovinari şi Craiova cu SNLO (compania producătoare de lignit). "Numai că fuziunea nu a fost făcută pe principii sănătoase, ci pe principiul că partea viabilă, profitabilă va hrăni zona cu probleme, respectiv producţia de cărbune. De aceea trebuie să găsim soluţii pentru ca societatea Complexul Oltenia să poată să mai activeze în piaţă, întrucât deţine grupuri vitale pentru sistemul energetic. Trebuie modificate reglementări şi reguli de funcţionare", a continuat Gabriel Dumitraşcu.

Şeful Direcţiei privatizare a spus că, în continuare, autorităţile trebuie să găsească o soluţie de a externaliza activele excedentare ale Complexului.

Ziarul BURSA a relatat, recent, că societatea negociază, în această perioadă, modificarea garanţiilor pentru credite în valoare totală de aproximativ 400 milioane de euro, după cum ne-a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Oltenia.

Domnia sa ne-a explicat că majoritatea creditelor a fost contractată, în anii trecuţi, pentru realizarea investiţiilor de mediu şi pentru retehnologizări. Garanţiile oferite au fost contracte de vânzare a energiei pe termen lung, care au expirat. "Acum eu încerc să conving băncile să accepte alt tip de contracte ca garanţie, întrucât electricitatea pe termen lung se vinde greu pe pieţele OPCOM, iar grosul tranzacţiilor s-a mutat pe piaţa spot PZU, unde tranzacţiile sunt zilnice", a subliniat domnul Ciurel.

Directorul general al Complexului Oltenia ne-a precizat că proiectele de investiţii au fost finanţate în perioada 2007-2008, pe un anumit plan de afaceri pe termen lung, unde prognoza pentru perioada 2015-2017 era vânzarea energiei la o medie de preţ de 280 de lei/MWh.

Comisia Europeană (CE) a deschis un caz de infringement împotriva României în legătură cu extinderea carierelor de lignit din judeţul Gorj, pentru încălcarea unei directive a Uniunii Europene privind evaluarea efectelor aspura mediului înconjurător a proiectelor private sau publice. Cazul se află în prima fază a procedurii de infringement, Comisia Europeană cerând României să ofere observaţiile pe care le are de făcut în legătură cu aplicarea directivei 92/2011 a UE în proiectul de extindere a carierelor de lignit din Gorj, după cum relatează Mediafax.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb