DUPĂ ATACURILE DIN IRAK Preţul aurului a trecut de 1.600 de dolari/uncie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 ianuarie 2020

Preţul aurului a trecut de 1.600 de dolari/uncie

Maxim istoric pe piaţa noastră: 218,2474 lei/gramul de aur

Cotaţia aurului a trecut ieri, pe piaţa externă, pragul de 1.600 de dolari uncia, pentru prima oară în mai bine de şase ani, după atacurile lansate de Iran asupra unor ţinte americane din Irak, ca răspuns la atacul SUA care l-a ucis săptămâna trecută pe comandantul iranian Qassem Soleimani.

Pe piaţa spot, cotaţia aurului a cres­cut cu 2,4%, la 1.611,42 dolari uncia, cel mai ridicat nivel de după 2013, însă în jurul orei 08:08 (ora din New York), metalul galben era cotat la 1.574 dolari/uncie, cu 0,02% mai puţin faţă de ziua anterioară. Pe piaţa futures din SUA, preţul aurului cu livrare în februarie 2020 a crescut cu 0,1% la ora 07.58, ajungând la 1,576 dolari uncia. Declinul de pe piaţa spot, respectiv câştigul limitat de pe piaţa futures au venit după ce ministrul de Externe din Iran a declarat că ţara sa nu urmăreşte escaladarea conflictului sau un război cu SUA, deşi se va apăra împotriva oricărei agresiuni.

Oricum, cotaţia metalului preţios a început în forţă anul curent, în condiţiile în care investitorii îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu caută plasamente sigure.

Jeffrey Halley, senior analist la Oanda, site specializat în curs valutar, a declarat: "Escaladarea conflictului SUA-Iran m-a surprins. Sunt foarte surprins că Iranul a ales un astfel de mod deschis de a răspunde. Aproape că invită SUA să dezlănţuie un răspuns de tip «şoc şi groază». Mă aştept ca aurul, argintul şi petrolul să continue să se aprecieze".

Analiştii băncii americane Citigroup Inc. susţin că este posibil ca uncia de aur să treacă dincolo de pragul de 1.625 de dolari în acest trimestru, în condiţiile în care investitorii caută refugii care să îi protejeze de scăderile de pe pieţele acţiunilor, iar tensiunile geopolitice ridicate din Orientul Mijlociu vor susţine preţul aurului. De asemenea, într-un raport publicat la începutul acestei săptămâni, analiştii băncii de investiţii Goldman Sachs Group Inc. au estimat că metalul galben ar putea să se dovedească o investiţie mai sigură decât petrolul, pe fondul amplificării tensiunilor geopolitice.

Precizăm că, pe piaţa noastră, preţul gramului de aur a urcat cu 3,12 lei (1,45%) ieri, până la 218,2474 lei gramul, potrivit Băncii Naţionale a Româ­niei (BNR). Cotaţia este una record.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb