• Andreea Paul Vass: Există motive de îngrijorare privind anunţul "Moody's"
Restricţiile anunţate de Austria pentru creditarea subsidiarelor bancare din estul Europei ar putea fi urmate de alte ţări, precum Grecia, Franţa şi Italia, care vor susţine orientarea către împrumuturi în monedă locală, cea mai rapidă schimbare fiind aşteptată în Ungaria, Romania şi Bulgaria, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară "Moody's".
Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, ne-a declarat că sunt motive de îngrijorare privind anunţul "Moody's", deoarece există o presiune semnificativă pe care băncile mamă o pun asupra subsidiarelor, pentru acoperirea deficitului de la nivel central.
De asemenea, presiunea este alimentată şi de recentul anunţ al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care arată că zona euro se va confrunta cu o recesiune anul viitor, ne-a mai precizat domnia sa.
Andreea Paul Vass a adăugat că CDS-urile (Credit Default Swap) ţării noastre s-au dublat în ultimele patru luni, fiind o incidenţă economică a turbulenţelor de pe pieţele financiare şi nu a măsurilor luate de Guvern. Astfel, Guvernul recomandă în continuare la prudenţă şi siguranţă, potrivit consilierului primului minis-tru.
Andreea Paul Vass ne-a mai declarat că avem un sistem bancar solid şi eterogen, iar domnia sa speră ca oprirea finanţărilor băncilor mamă către subsidiarele locale să nu destabilizeze întregul sistem.
Situaţia dificilă din Europa creşte riscul ca şi alte state, precum Italia, Germania, Franţa, Belgia sau Grecia, să adopte decizii similare, cu impact asupra creşterii economice din regiune, se arată într-un raport al "Moody's".
Reglementările introduse la Viena ar putea să schimbe modelele de afaceri ale subsidiarelor băncilor aus-triece în această parte a Europei, cele mai expuse fiind Ungaria, România şi Bulgaria. Mai multe subsidiare ale "Erste Bank", "UniCredit Bank Austria" şi "Raiffeisen Bank International" au raporturi între credite şi depozite de peste 110%, iar pentru portofoliile de împrumuturi în valută depind în principal de finanţări de la băncile-mamă. Întrucât finanţarea locală în valută este nedezvoltată, "Moo-dy's" consideră că aceste bănci vor limita, probabil, împru-muturile în valută şi vor acorda o atenţie mai mare celor în monedă locală.
• "Moody's": Băncile din Ungaria, România şi Bulgaria şi-ar putea schimba modelele de afaceri
"Ne aşteptăm ca băncile din Ungaria, România şi Bulgaria să necesite cea mai rapidă schimbare a modelelor de afaceri, întrucât au o dependenţă mai mare de finanţare în valută de la grupurile-mamă. Moody's anticipează că noile reglementări ar putea creşte competiţia pentru depozitele în monedă locală în aceste ţări, reducând marjele nete din dobânzi prin costuri de finanţare mai ridicate", potrivit analiştilor agenţiei de rating.
Banca Naţională a Austriei a emis săptămâna trecută o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.
Astfel, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%, ceea ce echivalează cu posibilitatea de a finanţa cu un euro o sucursală dacă aceasta atrage 10 euro din piaţa locală.
Întrucât recomandările băncii centrale se aplică numai afacerilor noi, ajustarea modelelor de afaceri la subsidiare va dura între doi şi cinci ani, estimează Moody's, acesta fiind şi intervalul după care se va simţi un impact pozitiv asupra ratingului de ţară al Austriei.
"Având în vedere că Erste Bank, UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank sunt printre cei mai mari jucători din estul Europei, limitarea creşterii creditării va avea implicaţii negative pentru băncile din regiune şi sporesc incertitudinile pentru operaţiunile de pe această piaţă. (...) Având în vedere climatul macroeconomic dificil şi condiţiile de finanţare din Europa, considerăm că există un risc în creştere ca autorităţile de reglementare din alte ţări să introducă măsuri similare pentru a-şi proteja stabilitatea propriilor sisteme bancare. Acest risc este generat de Italia, Germania, Franţa, Belgia sau Grecia, ţări care au operaţiuni importante în regiune. Dacă un astfel de scenariu se va concretiza, ar exista o limitare a avansului creditării şi profitabilităţii, care va afecta creşterea economică şi va avea un impact negativ puternic asupra calificativelor băncilor din regiune", se arată într-un raport Moody's.
Instrucţiunile de la Banca Aus-triei limitează capacitatea subsidiarelor de a se dezvolta pe pieţele din Europa Centrală şi de Sud-Est şi vor constrânge contribuţia acestora la creştere economică, conducând probabil la o profitabilitate mai scăzută.
Noua abordare a băncii centrale de la Viena trebuie să reducă riscurile pentru Austria, eventual chiar cu costul încetinirii creşterii economice din regiune. Pe termen lung impactul asupra sistemelor financiare din regiune va fi pozitiv prin stabilizarea bazei de finanţare, însă limitarea creditării ar putea lovi ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est într-o fază critică de vulnerabilitate a economiei europene, notează Moody's.