DUPĂ CE A SCĂZUT SUB ACEST PRAG Cotaţia ţiţeiului revine la 40 de dolari/baril

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 4 august 2016

Analiştii cred că preţul materiei prime va urca spre 60 de dolari în 2017

Preţul futures al petrolului a revenit ieri, pe piaţa americană, la peste 40 de dolari barilul, după ce în ziua precedentă coborâse la 39,51 dolari, avansul fiind determinat de faptul că guvernul SUA a raportat o scădere a stocurilor de benzină.

Potrivit administraţiei americane, stocurile comerciale de petrol brut au urcat cu 1,4 milioane de barili săptămâna trecută, la 522,5 milioane de barili, însă cele de benzină s-au redus cu 3,3 milioane de barili. Analiştii preconizau scăderea stocurilor de benzină cu numai 200.000 de barili, respectiv a celor de petrol brut cu 1,4 milioane de barili.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a urcat cu 1,7% ieri, la ora 10.46, la New York Mercantile Exchange, atingând 40,16 dolari/baril, după ce, marţi, încheiase ziua cu un nivel mai mic de 40 de dolari pentru prima oară din aprilie până în prezent.

La ICE Futures Europe, preţul petrolului Brent cu livrare în octombrie a crescut cu 1,4%, la 42,38 dolari/baril.

În mai puţin de două luni, cotaţia ţiţeiului a pierdut mai bine de 20%, în condiţiile în care rafinăriile au o supraproducţie de benzină, dar nu reuşesc să elimine excesul de ţiţei brut de pe piaţă, potrivit unei analize Bloomberg care, însă, anticipează că preţul petrolului se va redresa în 2017. Conform studiului realizat pe un eşantion de 20 de analişti, preţul global al petrolului va fi, în medie, de 57 de dolari/baril în 2017.

Michael Hsueh, strateg la "Deutsche Bank" AG, este de părere că ascensiunea preţului va fi înceată, iar reducerea supraofertei se va face într-un interval lung de timp. Astfel, "preţurile vor creşte gradual", spune Michael Hsueh, adăugând că preţul petrolului West Texas Intermediate va fi, în medie, de 49,50 dolari/baril în ultimul trimestru din 2016, iar în 2017 va depăşi în mod cert 50 de dolari/baril.

Analistul a adăugat: "Observăm o piaţă care încă se află într-un proces foarte încet de reechilibrare. Nu credem că vom asista la un deficit sustenabil mai devreme de trimestrul al doilea din 2017". Hsueh consideră că preţul mediu al petrolului va fi de 53 de dolari/baril anul viitor.

Lewis Davies, strateg la "BNP Paribas", afirmă, la rândul său: "Scăderea recentă a preţului are sens, dat fiind că încă avem stocuri mari de petrol. Dacă ne gândim la o echilibrare viitoare, oferta şi cererea ajunge la paritate".

Simon Flowers, analist-şef la "Wood Mackenzie" Ltd., este de părere că, în condiţiile în care societăţile petroliere îşi reduc cheltuielile de capital cu un trilion de dolari până în 2020, "avem o bombă cu ceas" care va sălta preţurile. "Aceste reduceri ar putea chiar genera o cerere mai mare decât oferta la finele lui 2016", spune Hans Van Cleef, economist la "ABN Amro". Van Cleef susţine că lipsa investiţiilor va avea "un impact major" asupra producţiei globale, astfel că petrolul Brent ar putea ajunge la 70 de dolari barilul în 2017.

Preţul petrolului Brent a urcat de la 27 de dolari/baril în ianuarie (nivelul minim al ultimilor 12 ani), la un maxim al lui 2016 de aproape 53 de dolari/baril în iunie, susţinut de o iniţiativă a OPEC şi a producătorilor din afara cartelului de a îngheţa producţia. Iniţiativa, însă, a eşuat, ceea ce a dus din nou preţul ţiţeiului pe scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb