DUPĂ CE ANAF I-A BLOCAT CONTURILE TVR reduce salariile şi pregăteşte noi disponibilizări colective

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 29 iulie 2015

TVR reduce salariile şi pregăteşte noi disponibilizări colective

SRTv: "Activitatea televiziunii ar putea fi blocată în scurt timp"

Popescu, Meridian: "Am strâns 800 de semnături să demitem conducerea TVR"

Actualizare 18:00 MediaSind: Greva generală, singura soluţie pentru recâştigarea demnităţii salariatului TVR

Comitetul Executiv al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind transmite că a luat act cu îngrijorare de hotărârea Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune SRTV din data de 28 iulie 2015, de a micşora timpul de muncă şi salariile angajaţilor din această instituţie de presă cu 20%.

MediaSind transmite că "decizia conducerii SRTV, menită, de fapt, să salveze mandatul administraţiei Stelian Tănase şi nu instituţia, este o hotărâre abuzivă şi discreţionară, fiind luată fără consultarea partenerilor sociali, o hotărâre discriminatorie întrucât nu se aplică tuturor salariaţilor instituţiei şi, nu în ultimul rând, o hotărâre imorală deoarece, pentru managementul defectuos, sunt obligaţi să plătească angajaţii şi nu cei care au condus instituţia în ultimii ani de zile".

"Este de notorietate faptul că situaţia de criză prin care trece TVR a fost generată de clasa politică care a numit la conducerea Televiziunii Naţionale, pe criterii de clientelism, tot felul de politruci neprofesionişti care au jefuit instituţia, transformând-o într-o anexă a Puterii", precizează Comitetul Executiv.

Potrivit acestuia, în acest ultim ceas, pentru recâştigarea demnităţii şi a drepturilor pierdute, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind consideră că singura cale de urmat o constituie finalizarea etapelor legale ale conflictului colectiv de muncă, prin declanşarea grevei generale pe termen nelimitat. Totodată, se impune delimitarea membrilor de sindicat de acei aşa-zişi lideri care au pactizat cu conducerea şi au afiliat sindicatul reprezentativ la o federaţie din penitenciare, angrenată în diverse manevre politice.

"În cel mai scurt timp, apelând eventual la sprijin internaţional, trebuie începute negocierile cu conducerea Parlamentului pentru dezamorsarea conflictului", mai arată MediaSind.

Astfel, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind solicită Direcţiei Naţionale Anticorupţie să demareze, în regim de urgenţă, anchetarea acuzaţiilor de corupţie şi de management fraudulos aduse conducerilor SRTV în ultimele rapoarte de control ale Curţii de Conturi.

În calitate de membră a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, FRJ MediaSind transmite că va întreprinde pe plan intern şi internaţional toate demersurile necesare pentru ca statul român să respecte angajamentele pe care şi le-a asumat privind susţinerea instituţiilor publice de media şi pentru garantarea libertăţii de exprimare.

(E.D.)

---

Noi disponibilizări colective urmează să aibă loc la televiziunea publică, în timp ce salariile angajaţilor vor fi reduse, a anunţat, ieri, instituţia, într-un comunicat.

Acesta arată că membrii Consiliului de Administraţie (CA) al TVR au adoptat "un plan de măsuri organizatorice şi administrative în vederea atenuării efectelor financiare determinate de blocarea conturilor TVR de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)".

În condiţiile în care, după blocarea conturilor TVR, televiziunea de stat nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat, "ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii TVR în scurt timp", CA al TVR a decis reducerea temporară a activităţii fiecărui angajat, în perioada 1 august - 31 decembrie 2015, ceea ce se va reflecta şi în diminuarea salariilor; iniţierea consultărilor cu sindicatele cu privire la restructurarea şi reducerea de personal, prin concedire colectivă; diminuarea, până la 70-75% a sumei aferente contractelor de prestări servicii, de muncă pe perioadă determinată şi a celor privind cumulul de salarii cu pensii; reducerea cu 20% în medie lunară a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe; neangajarea producţiei unor emisiuni generatoare de costuri mari; reducerea cheltuielilor curente; atragerea de finanţări şi participări în servicii pentru derularea unor proiecte editoriale şi renegocierea unor contracte comerciale.

Aceste măsuri se adaugă celor adoptate săptămâna trecută, potrivit cărora s-a decis închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conţinutul urmând a fi preluat de celelalte canale TVR, precum şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere.

"Pentru ca numerarul existent să fie gestionat judicios, conducerea executivă a TVR a luat deja măsuri de diminuare a cheltuielilor aferente producţiei, prin reducerea drastică a deplasărilor şi a altor activităţi generatoare de costuri, însă, pentru depăşirea situaţiei, acestea nu sunt suficiente", mai precizează comunicatul.

Ion Popescu: "Managerul TVR - între instigator şi jandarm"

În condiţiile prezentate mai sus, sindicaliştii au strâns 800 de semnături pentru demiterea conducerii TVR, după cum ne-a spus Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, care consideră că managementul televiziunii publice nu se ocupă de îmbunătăţirea activităţii instituţiei, ci de "urmărirea oamenilor".

Domnia sa ne-a declarat: "Situaţia este gravă. Managerul instituţiei (n.r. Stelian Tănase, preşedinte-director general al SRTv) nu manifestă niciun fel de interes pentru dezvoltarea unor proiecte care să îmbunătăţească situaţia din televiziune, ci joacă, mai degrabă, un rol de jandarm, ocupându-se să incite şi să instige oamenii. Acest om, care, în loc să discute cu reprezentanţii autorităţilor care decid, atacă atât cât poate de mult, dă dovadă de lipsă de pregătire în lucrul cu oamenii, de deficienţă de creativitate în calitate de manager, de incapacitate în a prezenta soluţii, de lipsă de viziune în comunicarea cu angajaţii".

Printre altele, Ion Popescu nu este de acord cu angajarea unor colaboratori externi, în condiţiile în care există salariaţi interni "foarte bine pregătiţi", care pot să realizeze emisiunile de la TVR.

ANAF a blocat, în data de 20 iulie, conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat. Potrivit TVR, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca nu e buna Conducerea TVR..probabil..nu sunt in masura sa analizez eu dela distanta. Dar l-asi intreba pe d=nul Popescu - pana sa se ajunga in aceasta situatie... existau din partea subalternilor ,fie sefi de departamente sau alti initiatori, propuneri de masuri manageriale si strategii de redresare ??? Deoarece d-nul Popescu nu spune ...decat ca este devina Conducerea ... Pai nu se lucreaza in colectivitate...nu se stia cum incetul cu incetul se agraveaza situatia din TVR. Asa numai sa arat cu degetul....spre unul sau altul e simplu... Pana sa se fi ajuns aici trebuiau d-le Popescu sa se implice mai multi in redresarea institutiei... Credeti ca daca maine schimbati conducerea ...vine "minunea si va salveaza" ???? Iar cele 800 de semnaturi obtinute de dvs . probabil ca sunt cei vizati mai slabi si se vad pe listele de disponibilitati...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb