Modernizarea infrastructurii IT a Autorităţii de Supraveghere Financiară, încheiată după o investiţie de 3,88 milioane de lei şi anunţată pe 11 octombrie, pare că nu a fost de bun augur, căci, la numai trei săptămâni distanţă, serverul instituţiei a cedat, iar aceasta nu a mai avut acces la numerele de înregistrare ale unor documente.
"În data de 30 octombrie, ca urmare a defectării unui echipament de stocare a datelor, mai multe numere de înregistrare alocate unor documente din evidenţele electronice centralizate (registratură) au devenit indisponibile", ne-au transmis reprezentanţii ASF, adăugând:
"Eroarea tehnică a echipamentului a afectat parţial şi procedura de backup, care nu s-a putut efectua. În continuare se derulează analiza cauzelor pentru a preveni pe viitor astfel de situaţii.
În acest moment datele au fost restaurate integral. Menţionăm că nu au fost pierdute niciun fel de documente.
Echipamentul, care face parte din vechea infrastructură IT a ASF, este în curs de reparaţie, defecţiunea fiind la sistemul hardware. În perioada următoare, toate datele vor fi transferate pe noua infrastructură IT a ASF, acest proces fiind unul care se desfăşoară, însă, în timp".
Pe 11 octombrie, ASF s-a lăudat că a finalizat o primă etapă din procesul de modernizare a infrastructurii IT a instituţiei.
Potrivit ASF, principalele obiective ale proiectului au vizat implementarea unei infrastructuri hardware şi software centralizate, precum şi a unei soluţii software care asigură automatizarea şi suportul pentru call-centerul insituţiei, precum şi pentru managementul fluxului de documente la nivelul registraturii.
Înregistrarea documentelor este exact zona unde au fost probleme, deşi, aşa cum susţine şi ASF, unele surse ne-au spus că nu sistemul nou, care a intrat în funcţiune de curând, a picat, ci cel vechi, fiind vorba despre registraturi diferite.
Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, era foarte mândru de noul sistem: "Modernizarea infrastructurii IT a reprezentat o necesitate pentru ASF. O autoritate de supraveghere modernă şi europeană are nevoie de digitalizare. Aceasta reprezintă o condiţie sine-qua-non ca procesele de supraveghere şi de protecţie a consumatorului să se desfăşoare în condiţii optime".
"Digitalizarea" nu s-a derulat însă, în condiţii de profesionalism. Unele surse spun că ASF avea trei sisteme de backup care nu au funcţionat. Acestea spun că "operaţiunea de restaurare a numerelor de înregistrare afectate de incidentul IT", anunţată de ASF, se face prin reintroducerea numerele de pe documentele pe hârtie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2016, 00:02)
Stire veche de câteva zile. Ceva nou?
2. Suspect...
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 07.11.2016, 07:21)
... este faptul ca asta se intampla cand conu Misu e pe faras. Daca ASF si-ar fi aplicat siesi Norma 6/2015 si ar fi avut, printre altele un sistem de backup in timp real, acest lucru ar fi fost practic imposibil. Apropo noul sistem a fost si auditat?
3. E cusuta cu ata alba !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 07.11.2016, 08:34)
Daca aveau backup nu aveau de ce sa piarda date ! Probabil se masluiesc niste documente !
restaurare prin reintroducerea numerelor de pe hartie ! Hartie igienica ? Poate gasesc si informarile de la DC in cazul harinvest sau cine stie ce or mai gasi prin hartii .
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2016, 23:00)
Cu stupoare am aflat ca 36 operatiuni sell -out facute de Harinvest cu BCR ,nu avizul dc pe
anexa A6.
4. Audit informatic
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2016, 09:36)
Stimata Conducere, Dl. Rangu!!! Auditul sistemelor informatice, pe care l-ati impus si la brokerii de asigurari cu 2 calculatoare, l-ati facut, bre??
Ca toata piata financiara munceste pentru ineptiile ASF in loc sa faca business....
Cum stati cu Guvernanta IT?? Dar cu DRP-urile? Nu si-a luat nimeni bionus pe vreun proiect IT?
4.1. Infrastructura IT premiata (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Ionel în data de 07.11.2016, 10:04)
Stati linistiti..... Managementul IT parasutat de Misu vegheaza noua infrastructura hardware si software centralizata .
Si pentru ca jocul de-a investiga?ia se face tot in "Liga Privilegiatilor", un lider de sindicat "priceput la toate" face ancheta interna asupra cauzelor defectarii echipamentelor de stocare a datelor ?i.... surpriza..... a tuturor serverelor de backup. ..... !!!
La finalul anchetei sigur se va gasi un salariat vinovat in locul managementului de top.
5. fără titlu
(mesaj trimis de unu în data de 07.11.2016, 12:42)
pai daca noul sistem merge atunci de ce-l mai folosesc pe cel vechi?