DUPĂ CE COMPANIA SUEDEZĂ ŞI-A DESCHIS BIROU ÎN BUCUREŞTI SAAB îşi doreşte colaborări cu firmele româneşti din domeniul apărării

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Companii / 12 februarie 2018

Magnus Lewis-Olsson, preşedintele pe Europa al SAAB, Krasimira Stoyanova, Şef pe Europa Centrală şi de Est SAAB, şi Răzvan Antoni, Country manager România, SAAB (de la stânga la dreapta).

Magnus Lewis-Olsson, preşedintele pe Europa al SAAB, Krasimira Stoyanova, Şef pe Europa Centrală şi de Est SAAB, şi Răzvan Antoni, Country manager România, SAAB (de la stânga la dreapta).

Compania suedeză SAAB, cu activităţi în industria de apărare şi securitate, a inaugurat, joi, biroul din România şi a anunţat că îşi doreşte colaborări cu industria locală.

"În România, ne interesează domeniul naval şi civil", a declarat Mag­nus Lewis-Olsson, preşedintele pe Europa al SAAB. Domnia sa a precizat că, pe segmentul civil, compania vizează contracte pentru managementul traficului aerian sau siguranţa publică, iar, pe domeniul naval, de la rachete până la submarine sau construcţia de nave. "La început, probabil ne vom concentra pe dotarea navelor cu rachete", a spus Magnus Lewis-Olsson.

Conform acestuia, SAAB nu este cea mai mare companie din lume, dar are cel mai larg portofoliu din lume, format din sute de produse în toate domeniile: "Avem, în portofoliu, de la submarine până la echipamente de camuflaj, radare. Sperăm să găsim piaţă în România".

Răzvan Antoni, Country manager România al companiei, a declarat că SAAB urmează să discute cu firme româneşti cu care deja lucrează sau a lucrat sau cu firme noi, în vederea unor colaborări.

"SAAB îşi doreşte colaborări cu firmele româneşti", a spus domnia sa. Întrebat dacă sunt vizate şi companiile din domeniul apărării, prezente la Bursa de Valori Bucureşti - care au mers foarte bine anul trecut, cum ar fi Turbomecanica, Aerostar, IAR Braşov, domnia sa a spus: "Da, cu siguranţă. Orice firmă româneasă care activează în domeniul tehnologiei, în domeniul apărării, este un posibil partener pentru SAAB în România".

Krasimira Stoyanova, Şef pe Europa Centrală şi de Est al SAAB, a spus că se lucrează la memorandumuri de înţelegere, atât cu societăţi de stat, cât şi cu companii private din România: "Proiectele pe care le vizăm sunt foarte complexe şi cer integrare. Cooperarea cu industria românească este în mod clar un obiectiv pentru SAAB. Vom face un anunţ oficial, după ce finalizăm discuţiile. Pregătim un consorţiu care implică mult industria românească".

Compania are în vedere să facă off­set. "Suntem cunoscuţi pentru înţelegerile de offset pe care le-am făcut în trecut", a declarat Krasimira Stoyanova, adăugând: "Legislaţia Offsetului s-a dezvoltat mult. Din perspectiva europeană, legislaţia a suferit modificări, dar noi, în general, lucrăm în cooperare cu industria locală. Oriunde mergem, avem un parterner local.

Domnia sa a mai spus că, deşi SAAB nu activează într-un domeniu convenţional, se bucură să vadă că România stă foarte bine din punct de vedere economic: "Este extraordinar să vedem că economia creşte, iar asta ajută întotdeauna sectorul apărării. Dar nu suntem într-un business bazat pe consum, aşa că nu simţim imediat în vânzări această creştere economică. Nu putem decât să ne bucurăm pentru România (...). Fiindcă provin din această regiune, aş recomanda tuturor să investească aici, pentru că avem ce oferi Europei, din punct de vedere al economiei, al potenţialului forţei de muncă. Aş recomanda Europa de Est pentru investiţii drept o piaţă în creştere. Desigur, depinde şi de tipul afacerilor". SAAB are operaţiuni în peste 30 de ţări, dar vinde în peste 100 de state din lume, a mai precizat Magnus Lewis-Olsson.

Acesta a mai vorbit şi despre posibilitatea angajării de salariaţi ro­mâni: "Acum, că deschidem biroul din România, nu înseamnă că vom avea mii de angajaţi. Începem de jos. Sperăm să avem succes şi că se vor înmulţi operaţiunile, şi locurile de muncă. Vom angaja localnici. Aşa s-a întâmplat şi în alte ţări.

Pentru noi, zona Europei Centrale şi de Est este foarte importantă. Avem birouri în Croaţia, Bulgaria, Cehia Ungaria, Slovacia.

Unul dintre cele mai importante produse ale noastre este avionul de luptă multirol Gripen, pentru care avem contracte în Ungaria şi Cehia, sperăm că vom avea şi în alte ţări".

În 2012, SAAB s-a aflat în cursa pentru achiziţia de avioane de vânătoare multirol pentru Forţele Aeriene Române, cu modelul JAS 39 Gripen, însă câştigătorul contracutului a fost F -16, al Lockheed Martin.

Grupul SAAB a fost interesat de modernizarea fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria, contract de peste 180 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb