DUPĂ CE LASZLO BORBELY A DEMISIONAT DIN FUNCŢIA DE MINISTRU, Premierul Ungureanu - interimar la Ministerul Mediului

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 6 aprilie 2012

Borbely - susţinut şi de putere şi de opoziţie

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a preluat mandatul de interimar la conducerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în cursul zilei de ieri, după ce Laszlo Borbely a demisionat din funcţia de ministru.

Borbely şi-a depus mandatul după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penală a fostului ministru, pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

Ministrul demisionar a declarat că a aflat din presă de comunicatul DNA, subliniind că refuză cu tărie orice fel de acuzaţie pe care o consideră nefondată şi că speră să îşi poată dovedi nevinovăţia. Laszlo Borbely a mai spus că imediat după ce a aflat de solicitarea DNA s-a decis să demisioneze, din demnitate.

După ce a renunţat la funcţia de ministru, reprezentantul UDMR a chemat toţi şefii instituţiilor din subordinea ministerului resort, pentru a-şi lua rămas bun de la aceştia.

Laszlo Borbely a avut, ieri, înainte să demisioneze, o discuţie de aproximativ două ore cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit unor surse politice. De asemenea, ministrul demisionar s-a întâlnit şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Acesta din urmă a semnat decretele prin care se ia act de demisia lui Borbely de la şefia Minis-terului Mediului şi prin care funcţia este preluată, interimar, de premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Cele mai mari şanse pentru preluarea portofoliului de la Mediu le are fostul ministru al mediului din perioada 2007 - 2008, Attila Korodi, fiind vehiculat şi numele lui Karoly Borbely.

Procurorul general al României a înaintat, miercuri, ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu, sesizarea procurorilor anticorupţie privindu-l pe Laszlo Borbely.

Daniel Buda, Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a declarat, ieri, citat de Mediafax, că solicitarea privind începerea urmăririi penale a lui Borbely, va fi discutată în prima şedinţă a Comisiei, care va avea loc marţi şi la care acesta a fost invitat să participe.

Potrivit unor surse judiciare, Laszlo Borbely nu a trecut în declaraţia de avere un apartament din Bucureşti, achiziţionat împreună cu soţia sa, dar trecut pe numele cuscrei sale Maria Vincze, precum şi vânzarea unei case din Târgu Mureş, cu tot cu teren, în valoare de 30.000 de euro, către Anton Molnar, om de afaceri.

Mihai Răzvan Ungureanu: Borbely va fi în continuare un amic bun, un bun coleg de activitate politică, unul dintre membrii de vază ai UDMR

Şeful Executivului a spus că îl cunoaşte de mult timp pe Laszlo Borbely şi că, în continuare, contează pe activitatea acestuia ca parlamentar: "Domnul ministru Borbely, pe care îl cunosc de foarte mult timp, a fost şi este un amic bun. (...) Domnul ministru Borbely a fost şi sunt convins că va fi în continuare un amic bun, un bun coleg de activitate politică, unul dintre membrii de vază ai UDMR. Eu, de partea Executivului, contez pe colaborarea domniei sale".

Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că l-a apreciat pe Borbely foarte mult, subliniind că, deocamdată, nu a avut ocazia să fie în acelaşi Cabinet decât de două luni.

Victor Ponta, USL: Probabil, Borbely este vinovat că nu a eliberat o anumită autorizaţie de mediu, cea cu aurul

Liderul USL Victor Ponta opinează că, probabil, Borbely este vinovat că nu a eliberat o anumită autorizaţie de mediu, "cea cu aurul": "Intuiesc că este vorba despre o răfuială internă, probabil i s-a arătat pisica sau probabil că este vinovat că nu a eliberat o autorizaţie de mediu. Ştiţi care. Cea cu aurul, nu?".

Kelemen Hunor, UDMR: Laszlo Borbely a dovedit că este un om de caracter

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor consideră că Laszlo Borbely a dovedit, în urma demisiei din funcţia de ministru, că este un om "de caracter", care nu se ţine de funcţie şi pentru care onoarea este mai importantă decât funcţia din Executiv, adăugând că el are în continuare încredere în Borbely.

Hunor a precizat că UDMR va găsi "foarte repede" un înlocuitor pentru Borbely la Ministerul Mediului: "Probabil la începutul săptămânii viitoare vom nominaliza un nou ministru al Mediului şi mergem mai departe".

Preşedintele UDMR a declarat, comentând situaţia în care se află Lazslo Borbely, că este vorba despre un caz mai vechi, adus în atenţia opiniei publice şi anul trecut, când nu s-a declanşat urmărirea penală, revenirea în actualitate înaintea alegerilor nefiind întâmplătoare.

Kelemen Hunor este pe deplin convins că Laszlo Borbely a excelat în funcţia de ministru, iar Uniunea se bazează în continuare pe munca sa, deoarece încrederea în fostul ministru al mediului este incontestabilă.

Kerekes Karoly, UDMR: Laszlo Borbely este un politician foarte ambiţios

Kerekes Karoly a declarat că Laszlo Borbely este un politician foarte ambiţios, care şi-a construit imaginea cu grijă şi că, el personal, exclude posibilitatea ca acuzaţiile care i se aduc să fie adevărate. Potrivit acestuia, "există o presiune" legată de caz, "probabil pentru că Borbely s-a pronunţat împotriva reorganizării administrative": "Vedeţi, domnul Borbely nu o dată a afirmat că nu suntem de acord cu reorganizarea administrativă. Probabil acest lucru a supărat".

Kerekes a afirmat că UDMR va numi un alt ministru, întrucât postul de ministrul al Mediului aparţine Uniunii.

Mircea Toader, PDL: Demisia lui Borbely este un act de voinţă personală

Liderul deputaţilor PDL Mircea Toader este de părere că demisia lui Borbely este un act de voinţă personală, stabilit cu premierul, care nu va afecta relaţiile din coaliţie, UDMR urmând să nominalizeze pe altcineva la acest minister: "Este şi un act de corectitudine declaraţia domnului Borbely ca justiţia să-şi facă datoria. Probabil că după discuţia cu premierul, domnul Borbely a considerat că poate să pună o problemă Guvernului, şi şi-a depus demisia".

Sever Voinescu, PDL: Borbely a reacţionat cu maturitate şi foarte aproape de standardele politice europene

Purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu opinează că Laszlo Borbely a "reacţionat cu maturitate şi foarte aproape de standardele politice europene" la situaţia "foarte neplăcută" prin care trece şi a arătat că în niciun caz coaliţia nu este ameninţată.

Potrivit lui Sever Voinescu, "coaliţia merge înainte, justiţia îşi face treaba".

Voinescu a mai spus că unul din punctele cele mai importante de acţiune politică în coaliţie a fost "tocmai asigurarea unei depline independenţe şi transparenţe a actului de justiţie". El a precizat că portofoliul Ministerului Mediului revine UDMR.

Ladislau Ritli, UDMR: Autorităţile trebuie să lămurească această problemă

Ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli nu crede că acuzaţiile aduse fostului ministru al mediului sunt reale, spunând că autorităţile trebuie să lămurească această problemă. Ritli a catalogat acest eveniment drept "neplăcut şi nefericit": "Eu consider că trebuie lămurită această problemă. Sunt autorităţi, organe care vor lămuri această problemă, dar în ceea ce mă priveşte, eu, personal, cred că este o temă falsă. Eu nu cred că acuzaţiile care îi sunt aduse sunt reale".

Varujan Vosganian, PNL: Motivele pentru care Borbely este cercetat sunt într-o zonă destul de ambiguă

Vicepreşedintele PNL Varujan Vos-ganian a declarat că regretă gestul ministrului Laszlo Borbely de a demisiona şi că, din punctul său de vedere, motivele pentru care este cercetat de DNA sunt într-o zonă care i se pare destul de ambiguă.

Varujan Vosganian a ţinut să precizeze că liberalii nu au discutat în partid despre demisia lui Borbely şi nu au nicio poziţie faţă de acest subiect.

El a arătat că este prieten de foarte mulţi ani cu Laszlo Borbely, care, în opinia sa, este "unul ditnre oamenii cu cea mai aşezată şi profesionistă carieră în domeniul Executivului": "De aceea nu m-aş grăbi în niciun fel să emit vreo opinie, regret gestul pe care l-a făcut, regret faptul că un om ca Laszlo Borbely este pus într-o asemenea situaţie, într-un moment în care Guvernul nostru ascunde sub sertare ordonanţe de urgenţă care fac ca bugetul să piardă peste 100 de milioane de lei, când România pierde sute de milioane de euro din contracte care s-au făcut fără consultarea Consiliului Concurenţei".

Vicepreşedintele PNL a subliniat că este alături de Laszlo Borbely în această situaţie, care nu ştirbeşte cu nimic prietenia pe care o are cu el.

Sulfina Barbu, PDL: Legătura între un eventual refuz de a aviza un proiect de mediu şi cercetările DNA este "o simplă speculaţie"

Fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu, membru PDL, consideră că legătura între un eventual refuz al lui Laszlo Borbely de a aviza un proiect de mediu şi cercetările DNA în cazul acestuia este "o simplă speculaţie": "Am convingerea că sunt simple speculaţii. Eu, cunoscând foarte bine procedurile de avizare în domeniul protecţiei mediului - şi anume, până nu finalizează Comisia de analiză tehnică toate analizele pentru emiterea avizului de mediu, ministrul nu se poate pronunţa, pentru că nu ministrul avizează, nu ministrul semnează, ci, pe baza analizei făcută de această comisie, ministrul Mediului propune Guvernului emiterea avizului de mediu în domeniul protecţiei mediului - cred că este o simplă speculaţie ideea care dicta o legătură între cercetările făcute de DNA în cazul domnului Borbely şi un eventual refuz al acestuia de a aviza un proiect de mediu".

În opinia sa, cazul Borbely nu va afecta relaţiile din coaliţie.

Sulfina Barbu a mai spus că PDL nu va obstrucţiona justiţia şi că partenerul de coaliţie UDMR a susţinut şi susţine toate reformele din Justiţie. În opinia Sulfinei Barbu, UDMR are dreptul să vină cu o altă propunere pentru conducerea Ministerului Mediului, postul revenind Uniunii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb