Încrederea şefilor "Transgaz" în evoluţia viitoare a acţiunilor la Bursă trebuie să fi fost mare la finalul lui 2007 când, pentru a subscrie în cadrul ofertei publice iniţiale, aceştia au împrumutat milioane de euro de la bănci. Criza economică a stricat, însă, toate socotelile şi directorii companiei naţionale de transport al gazelor naturale (simbol TGN) au început să-şi vândă din participaţii, la preţuri mult mai mici decât cele din ofertă (n.r. de 191,92 lei/acţiune).
Astfel, la finalul lunii iunie, directorul economic al companiei, Radu Costică Moldovan, a vândut un pachet de 1.371 acţiuni ale societăţii, în valoare de aproximativ 47.000 de euro, cu 25% sub nivelul la care a cumpărat în oferta în urmă cu un an şi jumătate.
Acesta a investit atunci în ofertă 12 milioane de euro, dar din cauza gradului mare de suprasubscriere, a primit numai 5.481 de acţiuni, în valoare de 300.000 de euro.
Şi fostul director general al companiei, Florin Muntean, a vândut, în cursul zilei de miercuri, un pachet de 1.030 de acţiuni TGN, la preţul de 145,03 pe acţiune. Acesta şi-a cumpărat însă acţiunile în martie 2008, după încheierea ofertei, la preţul de 214,5 lei/acţiune, raportând astfel o pierdere de 32,4%.
Printre directorii companiei care au participat în 2007 la oferta publică derulată de "Transgaz" se mai numără şi Ioan Rusu, actualul director general al companiei, care a investit circa 5,5 milioane de euro, Marin Dumitru, şeful Direcţiei Buget, Finanţe şi Contabilitate, care a subscris acţiuni în valoare de 3,82 milioane de lei şi Constantin Zidaru, membru în Consiliul de Administraţie, care a subscris de circa 156.000 de euro.
Şefii "Transgaz" declarau la vremea ofertei că au împrumutat bani de la bănci pentru a putea subscrie, având certitudinea că o mare parte din bani îi vor returna rapid, după stabilirea gradului de suprasubscriere şi distribuirea acţiunilor.
În ciuda scăderilor titlurilor TGN, Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", consideră că acestea au rezistat foarte bine crizei, raportând printre cele mai mici pierderi comparativ cu restul acţiunilor cotate la Bursă.
"Interesul pentru Transgaz a fost enorm în 2007 şi au fost multe entităţi care au subcris integral oferta atunci", ne-a spus domnul Grigoraş, fiind de părere că investitorii care mizau pe creşteri rapide şi-au cam pierdut răbdarea, explicând în acest fel şi comportamentul directoriilor care au intrat la vânzare.
"În cazul companiei Transgaz nu se pune problema unor riscuri mari, pentru că este o companiei de stat", a conchis Nicu Grigoraş.
Oferta publică a "Transgaz", cea mai de succes din istoria Bursei de Valori de la Bucureşti, a strâns 1,8 miliarde euro din 12.064 de subscrieri, mai mult cu 2.000 de subscrieri faţă de estimările iniţiale.
Numărul total de acţiuni subscrise s-a ridicat la 32,87 milioane, gradul de subscriere fiind de 28,33 ori, compania stabilind preţul din ofertă la echivalentul în lei a 57 de euro.
În cazul investitorilor mari, cererea de subscriere a depăşit oferta de 38,95 ori, valoarea ordinelor ajungând la 1,5 miliarde euro, în timp ce investitorii mici au subscris oferta de 12,4 ori, valoarea subscrierilor fiind limitată la 0,14 milioane de euro.