DUPĂ CREAREA POSIBILITĂŢII DE A SISTA CONTRIBUŢIA LA PILONUL II, ANALIŞTII ESTIMEAZĂ: "Puţini vor opta doar pentru sistemul public de pensii"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2019

"Puţini vor opta doar pentru sistemul public de pensii"

Adrian Codirlaşu, CFA România: "Se dă posibilitatea contributorilor de a alege să cotizeze numai pentru Pilonul I, pentru că Guvernul are nevoie de bani pentru a finanţa deficitul bugetar"

Aurelian Dochia, analist economic: "Probabil că cei care vor trece doar la pensia de stat nu au încredere în sistemul pensiilor private"

Puţine persoane vor decide să rămâ­nă numai la sistemul public de pensii, Pilon I, sunt de părere analiştii consultaţi de Ziarul BURSA, în condiţiile în care cei care au contribuit cel puţin cinci ani la sistemul de pensii obligatorii administrat privat, Pilon II, au posibilitatea să ceară încetarea plăţii la acest sistem, potrivit normei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ce a intrat în vigoare în data de 12 martie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Totodată, analiştii sunt de părere că guvernanţii doresc ca banii care se strâng în prezent la sistemul de pensii obligatorii administrat privat să fie direcţionaţi către cel public, pentru finanţarea deficitului bugetar aflat în creştere.

Adrian Codirlaşu: "În Statele Unite sunt oameni care se reangajează la 65 - 70 ani, pentru că pensia de stat este prea mică"

Adrian Codirlaşu, preşedinte CFA România, ne-a declarat: "Personal, consider că foarte puţine persoane vor opta pentru a-şi vira contribuţiile de la Pilonul II la Pilonul I. În momentul actual, pensia de stat este undeva la 40 - 45% din salariu, dar având în vedere tendinţele demografice, cu foarte mulţi oameni care pleacă din România şi cu puţine naşteri, probabil că actualul sistem al pensiilor de stat nu-şi va putea păstra caracteristicile din prezent. Pilonul I ţine şi de solidaritate socială şi este normal ca într-o economie să existe şi acest sistem. Dar, dacă ne uităm la ţările dezvoltate, pensia publică este extrem de mică. Mai ales în Statele Unite sunt oameni care se reangajează la 65 - 70 ani, pentru că pensia dată de stat este prea mică şi nu le ajunge pentru cheltuielile zilnice şi cele medicale, care cresc odată cu vârsta. Din acest motiv, un sistem privat de pensii este foarte folositor atât pentru contributor, cât şi pentru economie".

Preşedintele CFA România a adăugat: "Pentru viitor, văd mult mai ris­cant sistemul public de pensii, Pilonul I, decât Pilonul II, al pensiilor private. Mai ales că la Pilonul I sunt doar nişte puncte, care până când se materializează sunt virtuale, pe când la Pilonul II sunt bani reali la care contributorul, sau moştenitorii săi, vor avea acces. Dar în cazul pensiei de stat, dacă un asigurat decedează, moştenitorii nu au acces la contribuţiile sale.

Adrian Codirlaşu a subliniat că, în prezent, o persoană cotizează la Pilonul I aproximativ 40 de ani, contribuţiile lunare situându-se la circa 23% din salariu.

"La pensionare, durata aşteptată de viaţă este undeva la 10 - 15 ani. Prin urmare, fără a lua în considerare "time value of money" (n.r. valoarea în timp a banilor), adică fără dobânzile pe care ar putea să le primească cineva dacă ar depune contribuţiile la bancă, ceea ce ar înrăutăţi rezultatele, în medie, o persoană recuperează cam jumătate din cât a cotizat. Pe când, în cazul contribuţiilor la fondurile Pilonul II, unde sunt bani proprietate privată, persoana primeşte întreaga sumă înapoi, plus randamentul obţinut", a spus preşedinele CFA România, care a adăugat: "În prezent, contribuţia la Pilonul II este de 3,75%, dar conform legi ar fi trebuit să se ajungă la 6%, iar acum se dă şi posibilitatea contributorilor de a opta doar pentru Pilonul I, pentru că Guvernul are nevoie de bani. Deficitul bugetar este în creştere şi este nevoie de venituri suplimentare pentru a-l finanţa".

Aurelian Dochia: " La un moment dat chiar s-a încercat ca Pilonul II să fie desfiinţat iar banii strânşi acolo să fie transferaţi către sistemul public, ceea ce ar fi fost un mare avantaj pentru buget"

La rândul său, analistul economic Aurelian Dochia ne-a transmis că, probabil, cei care vor opta doar pentru pensia de stat, nu au încredere în sistemul pensiilor private.

Analistul a spus: "Din punctul meu de vedere, avantajul pensiilor private este cel al diversificării. Atunci când o persoană are nişte economii sau face nişte investiţii, este bine să le realizeze în mai multe direcţii, pentru a diminua riscurile. Aceasta este raţiunea principală pentru care este bine ca cineva să contribuie şi la sistemul Pilon II, care să-i asigure un supliment la pensie".

În opinia lui Aurelian Dochia, o persoană care optează doar pentru sistemul public de pensii se expune unui anumit risc, pentru că este vorba despre evenimente care vor avea loc peste câteva zeci de ani şi nu se cunoaşte care va fi configuraţia politică de atunci sau dacă va exista o situaţie economică care să permită un sistem de pensii ce are potenţialul de a asigura venituri confortabile.

"Personal, cred că iniţial nu vor fi multe persoane care să opteze doar pentru Pilonul I, dar s-ar putea ca, pe măsură ce trece timpul, numărul aces­tora să mai crească şi să fie mai puţini cei care vor contribui şi la Pilonul II", a spus analisul economic, care a conchis: "De câţiva ani, de la nivel politic, au fost intervenţii împotriva sistemului Pilonului II de pensii, iar la un moment dat chiar s-a încercat ca acesta să fie total desfiinţat şi banii strânşi acolo să fie transferaţi către sistemul public, ceea ce evident ar fi fost un mare avantaj pentru buget".

Cu toate că se poate opta pentru oprirea contribuţiilor la sistemul de pensii obligatorii administrat privat, activul acumulat până în prezent la Pilonul II nu va putea fi retras sau mutat la Pilonul I, astfel că un contributor la Pilonul II care va opta să rămână doar la Pilonul I va rămâne şi la Pilonul II cu ce a acumulat până la retragere, urmând să primească bani şi din această sursă la momentul pensionării.

Cererea de încetare a plăţilor contribuţiilor la acest sistem se face către administratorii fondurilor, iar solicitarea îşi va face efectul începând cu contribuţiile aferente lunii în care a fost depusă.

Potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), în prezent, la sistemul de pensii Pilon II contribuie circa 7,2 milioane de persoane, cei şapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii având sub gestiune, la finalul anului 2018, aproximativ 10,2 miliarde de euro (bani plasaţi în titluri de stat, depozite bancare, obligaţiuni şi acţiuni) din care peste 1,5 miliarde de euro reprezintă câştig net obţinut din investiţii.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Aurelian Dochia "Din punctul meu de vedere, avantajul pensiilor private este cel al diversificării."

    Din punctul meu de vedere administratorii n-au investit profesionist pt ca au ignorat riscul valutar. Toti banii sunt investiti doar in lei si 20% doar pe BVB. 

    1. TOT NU A-TI INTELES, CA PILONUL 1 , DE FAPT , ''' NU E PILONUL 1 ??? '''' NU E DECAT 1 SIMPLU CONT CURENT , UNDE ZI DE ZI , SE VARSA BANII CONTRIBUABILILOR , DUPA CARE DISPAR IN FONDUL STATULUI , UNDE L-I SE PIERDE URMA !!! CINE VRETI SA '''''' ADMINISTREZE ''''' , ACOLO , BANII ???

      Cum cine? Dragnea cu Dancila și cu Olguta Vasilescu :)))

      Probabil vor mai fi rulați și securiștii, se mai taie salariiile șise vor finaliza telegondolele firmelor Securității. Nu vă pierdeți speranța.

      Noua Republică, Forța Civică, PDL, ARD, toate forțele dreptei vor continua să ia noi și noi forme special pentru voi, deștepții. :))))))))) 

    Sigur, asi fi dorit o analiza bine argumentat pro sau contra din partea unor analisti cu nume, precum cei citati in articol. Singura concluzie care mi se pare a fi pertinenta este cea a dl Dochia, respectiv DIVERSIFICAREA. Pana la urma, nu vreau sa intru aici in detaliu, spatiul est eprea mic, totul se rezuma la analiza proprie a fiecaruia cu ce il avantajeaza mai bine, iar la cum sunt legile acum, este clar ca a cotiza la ambele sisteme este cel mai avantajos. Un risc ar fi existat daca cotizarea la pilonul 2 ar fi micsorat punctajul lunar/anual, dar cum inteleg ca nu are nicio influenta este clar ca daca "sugi la doua tate" este mai bine decat la una. La un moment dat este clar ca la pilonul 2 se vor termina lichiditatile pe cand la pilonul 1 greu de crezut ca un stat nu va mai plati pensiile !

    Adrian Codîrlașu probabil e un teenager cu zero experiență de viață.

    Este irelevantă creșterea numărului de pensionari. 

    Ceea ce contează este cât au contribuit aceste generații. 

    În ultimii 30 de ani s-a practicat joaca de-a plata contribuțiilor, la negru sau la gri. Probabil mare parte din valul care urmează să fie pensionat va îndeplini condițiile de pensionare, cumulând zeci de ani de contribuții corespunzătoare salariului minim. 

    Prin urmare, Adrian Codîrlașu ne mai poate spune în ce fel ar constitui această uriașă masă de trișori o presiune asupra bugetului? La ce contribuții au plătit vor primi pensii pe măsură.

    Din contră, cele 4-5 milioane de români care s-au stabilit în afara României este foarte probabil să revină în țară cu pensii de vest, adică vor contribui din plin la economia reală din România, plusând în zona consumului și serviciilor. 

    1. Nu înțeleg cum de ești sigur ca se vor întoarce 4-5 milioane de romani, ca eu nu aud pe mai niciunul ca ar dori asta.

    Eu nu trec la Pilonul I. Că vreau ca să mai primesc nişte bani la pensie. Cu Pilonul I nu ştiu dacă mai primesc, pentru că migrează prea mulţi tineri.

    1. Tinerii sunt precum păsările călătoare, migrează. Așa-i când n-ai avut șansa să înveți la școală. Nimic.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb