DUPĂ CUM A CERUT BĂSESCU, Subiectul "Rompetrol" pare închis

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iunie 2012

Subiectul "Rompetrol" pare închis

Ministerul Finanţelor va transfera către OPSPI acţiunile deţinute la Rompetrol Rafinare

Procedurile legale în litigiul statului cu Rompetrol sunt suspendate pentru negocieri între părţi

Ministerul Economiei a discutat cu KazMunaiGaz "dinamizarea" negocierilor privind recuperarea creanţelor statului faţă de RRC

Solicitarea de închidere a subiectului "Rompetrol", transmisă de preşedintele Traian Băsescu, în toamna trecută, într-o adunare publică, pare să fi fost ascultată.

Guvernul a decis, ieri, transferul către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) al acţiunile deţinute de Ministerul Finanţelor la "Rompetrol Rafinare" (simbol RRC).

Ministerul Finanţelor deţine, din iulie 2011, 44,69% din capitalul companiei, în urma conversiei în acţiuni a 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.

Statul nu a fost de acord cu aceas­tă operaţiune iniţiată de KazMunai Gaz, acţionarul majoritar al RRC, şi se judecă în instanţă pentru anularea sa.

Luna trecută, "Fitch" a îmbunătăţit perspectiva ratingului "The Rompetrol Group", precizând că a luat în calcul faptul că procedurile legale au fost suspendate în mai 2012, conferind şase luni pentru negocieri între guvern şi The Rompetrol Group.

Tot în luna mai, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a primit o delegaţie din Kazahstan condusă de preşedintele KazMunaiGaz, Lyazzat Kiinov. Printre temele de discuţie s-a numărat şi "dinamizarea" negocierilor privind recuperarea creanţelor bugetare ale statului faţă de Rompetrol Rafinare Constanţa.

La aproximativ o lună distanţă, Guvernul a decis ca OPSPI să preia participaţia la RRC, statul recunoscând, implicit, această deţinere.

Să însemne trecerea la OPSPI o posibilă vânzare a pachetului deţinut de stat, poate chiar către kazahi, în condiţiile în care " procedurile legale au fost suspendate" (n.r. potrivit Fitch), iar la Ministerul Economiei s-a discutat "dinamizarea" negocierilor?

Nota de fundamentare a actului normativ adoptat, ieri, de Guvern, precizează că Ministerul Economiei, în cadrul căruia funcţionează OPSPI, a fost de acord să preia acţiunile la Rompetrol Rafinare, companie deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan.

"Luarea deciziilor de vot la nivelul Ministerul Finanţelor a întâmpinat, uneori, dificultăţi, datorită faptului că ministerul nu are atribuţii specifice în domeniul de activitate al societăţii", potrivit notei.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.

Ministerul Finanţelor a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare SA în iulie 2011, după ce KazMunaiGaz a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.

Nota de fundamentare arată că "instituţiile şi persoanele desemnate de Guvern în acest scop vor continua negocierile cu reprezentanţii societăţii, ai grupului Rompetrol şi ai KazMunaiGaz pentru identificarea unei modalităţi de soluţionare a diferendului" legat de conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăs­cumpărate.

La o întâlnire publică, din septembire 2011, Traian Băsescu a declarat: "Rompetrol - un alt proiect care stă blocat. Îl tergiversăm, deşi ne este clar că ordonanţa prin care s-a făcut este prost scrisă. Bine, prost scrisă, închide odată subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb