Peste 80 la sută din cei 206 salariaţi ai Combinatului de îngrăşăminte chimice Amurco Bacău, parte a grupului InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, vor fi disponibilizaţi colectiv la sfârşitul acestei luni, după ce instanţa a declarat falimentul societăţii.
Patronatul societăţii Amurco SA Bacău a decis trimiterea în şomaj a majorităţii salariaţilor, după ce instanţa a pronunţat falimentul combinatului, a cărui activitate este întreruptă încă de acum un an, transmite Mediafax.
Anunţate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău şi Agenţia Judeţeană de Şomaj încă din octombrie 2014, disponibilizările colective au fost amânate până în această lună, când 165 din cei 206 salariaţi au primit preavize de încetare a raporturilor de muncă.
Practic, angajaţii disponibilizaţi vor intra în şomaj în ultima săptămână din februarie, urmând a se înscrie la masa credală, în speranţa obţinerii celor trei salarii compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă.
"Nu ştiu ce şanse avem să mai primim aceşti bani, în condiţiile în care noi nu ne-am primit nici salariile pe luna decembrie (n.r. - a anului trecut). Până la declararea falimentului, salariile erau asigurate din vânzările de instalaţii vechi, pe care le-am tăiat de aici, din combinat. Acum nu mai aprobă Asociaţia Creditorilor să continuăm această activitate, motiv pentru care am fost trimişi în şomaj", a declarat, miercuri, preşedintele Sindicatului Chimfert, din cadrul societăţii Amurco Bacău, Gheorghe David.
Tribunalul Bacău a emis, în luna iulie a anului trecut, o ordonanţă preşedinţială, prin care a decis deschiderea procedurii de insolvenţă pentru societatea Amurco SRL Bacău, unul din cele şase combinate de îngrăşăminte chimice ale grupului InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae. Intrarea în insolvenţă a avut loc la cinci luni de la oprirea activităţii combinatului băcăuan.
În decembrie 2014, aceeaşi instanţă a declarat falimentul combinatului, comunicarea deciziei făcându-se la sfârşitul lunii ianuarie.
Combinatul băcăuan de îngrăşăminte chimice şi-a oprit activitatea pe 27 februarie 2014, după un an în care a funcţionat sporadic. În consecinţă, aproape 300 de salariaţi ai societăţii au fost disponibilizaţi colectiv începând cu iunie 2014.