DUPĂ EŞECUL DE LA BVB Nici AGEA SIBEX nu a întrunit cvorumul pentru discuţiile despre proiectul CCP

Diana Enache
Piaţa de Capital / 29 iunie 2013

Nici AGEA SIBEX nu a întrunit cvorumul pentru discuţiile despre proiectul CCP

UPDATE ORA 14.20

AGEA Sibex nu s-a ţinut nici astăzi, la a doua convocare, la şedinţă fiind prezenţi acţionari cu deţineri cumulate de 37%, potrivit unor surse din piaţă. Cvorumul necesar era de 50%.

Astfel, nici acţionarii Sibex nu au discutat subiectele legate de proiectul înfiinţării Contrapărţii Centrale, după ce, vineri, AGEA BVB avusese aceeaşi soartă.

Acţionarii bursei sibiene aprobaseră, într-o adunare anterioară, apelarea la serviciile unei CCP străine, în cazul în care discuţiile cu BVB pentru o Contraparte locală eşuează.

---

AGA nu s-a ţinut la prima convocare, din lipsă de cvorum

Adunarea Generală a Acţionarilor Sibex, în care urma să se discute problema Contrapărţii Centrale (CCP), nu a avut loc, vineri, la prima convocare, din lipsă de cvorum.

Acţionarii prezenţi la vot au reprezentat 32% din capitalul social al Bursei, cvorumul necesar fiind de 75%.

Problema proiectului CCP, instituţie responsabilă de decontarea tranzacţiilor cu derivate cerută la nivel european, ce necesită un capital minim de 7,5 milioane euro urmează să fie discutată astăzi, la Sibiu, dacă AGEA va întruni cvorumul necesar de 50%.

La Bursa de Valori Bucureşti, AGEA convocată ieri nu s-a ţinut din lipsă de cvorum, aşa că şansele ca bursa bucureşteană să participe la o CCP locală sunt aproape nule în acest moment.

Acţionarii Sibex trebuie să supună votului propunerile conducerii de a renunţa la piaţa spot, care găzduieşte numai doi emitenţi (Sibex însuşi şi Prodplast Imobiliare).

Propunerile Sibex de desfiinţare a activităţii de depozitar, de reducere a capitalului Depozitarului Sibex cu 22,72 milioane lei şi de distribuire a banilor către acţionari, au fost făcute pentru a putea utiliza suma ca aport la constituirea unei contrapărţi centrale locale.

Tentativa precedentă pentru demararea proiectului CCP, care presupunea ca acţionarii Sibex să vină cu bani de acasă, a eşuat, din cauză că AGEA nu a întrunit cvorumul necesar.

Bursa sibiană deţine aproximativ 70% din Depozitarul Sibex, ceea ce presupune că i-ar putea reveni aproximativ 3,64 milioane euro din reducerea capitalului social.

Acţionarii urmează să decidă aprobarea efectuării de către Grupul Sibex a unui aport în numerar de maxim 6,25 milioane de euro pentru constituirea Contrapărţii Centrale, împreună cu grupul BVB.

SIF2 Moldova a cerut sprijinul tuturor acţionarilor Sibex pentru ca, alături de Consiliul de Administraţie (CA), să asigure, prin participarea la vot, adoptarea deciziilor corespunzătoare punctelor de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Sibex.

"Scopul principal al acţionarilor Sibex este de a găsi fondurile necesare participării la constituirea Contrapărţii Centrale (CCP), împreună cu societăţile din grupul BVB, prin mobilizarea, în principal, a resurselor interne de care dispun companiile care alcătuiesc Sibex", potrivit raportului.

Potrivit documentului citat, SIF Moldova susţine demersurile acţionarilor şi ale CA Sibex privind adoptarea şi implementarea măsurilor necesare participării bursei sibiene la constituirea Contrapărţii Centrale împreună cu grupul BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb