După exact cinci ani, euro a coborât sub 3,2 lei

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iunie 2007

După exact cinci ani, euro a coborât sub 3,2 lei

Fluxurile de capital speculativ au întărit leul

Datorită intrărilor mari de valută, leul a reuşit ieri să doboare euro până la un curs de 3,1999 lei, nivel nemaiîntâlnit din urmă cu exact cinci ani. În data de 21 iunie 2002 euro a spart definitiv bariera de 3,2 lei, până la 3,2092 lei, şi a urcat continuu pentru câţiva ani. La cinci ani diferenţă, lucrurile se întorc pe dos, astfel încât leul este cel care câştigă bătălia.

Florin Cîţu, economist şef "ING Bank", ne-a declarat că scăderea euro sub 3,2 lei reprezintă doar spargerea unui prag psihologic, dar încă nu se pot cuantifica efectele economice. Domnul Cîţu pune depăşirea acestui prag pe seama interesului investitorilor străini pentru economiile din regiune.

La rîndul său, Ionuţ Dumitru, economist şef "Raiffeisen Bank", ne-a spus că mai important decât depăşirea acestui prag este evoluţia din ultima perioadă a leului, datorată în special fluxurilor speculative. Vineri, odată cu anunţarea nivelului inflaţiei în SUA, s-au spulberat aşteptările investitorilor de creştere a dobânzii din cea mai mare economie, deoarece inflaţia nu este la un nivel care să ducă la această creştere. În aceste condiţii, spune domnul Dumitru, capitalul speculativ s-a reorientat către economiile emergente, printre care se numără şi ţara noastră. De altfel, evoluţia leului se încadrează în cea a valutelor din regiune. În cazul în care nivelul inflaţiei SUA ar fi fost mai mare, ar fi crescut aşteptările modificării în sens pozitiv a ratei dobânzii, iar excesul de lichiditate ar fi fost atras de către economia americană, afirmă domnul Dumitru.

ANEIR: La sfârşitul anului, un euro va fi sub 3 lei

Trecerea acestui prag psihologic îi înspâimântă pe exportatori, care sperau într-o revenire a euro care să le dea o mână de ajutor. Mihai Iones­cu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a declarat că nici guvernanţii şi nici Banca Naţională a României nu se aşteptau la o asemenea evoluţie a monedei naţionale. Domnia sa a adus ca dovadă în acest sens faptul că bugetul pe acest an a fost construit pe un nivel mediu al euro de 3,55 lei.

Nivelul exporturilor pe primele şase luni ale acestui an a fost de aproximativ 15 miliarde euro, comparativ cu 25 de miliarde înregistrate în întreg anul 2006. Pe de altă parte, domnul Ionescu a estimat că pentru fiecare procent cu care euro se depreciază, exportatorii pierd 25 de milioane de euro lunar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb