DUPĂ IMPLEMENTAREA DE MĂSURI ANTICRIZĂ Banca Comercială Carpatica îşi permite continuarea creditării şi investiţia în titluri de stat

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 august 2009

Nicolaie Hoanţă: Optimişti, dar realişti, aşteptăm ca semestrul al doilea să constituie o provocare importantă în condiţiile în care semnale de revenire a economiei nu numai că refuză să apară, ci din contră, se pare, că vom avea o contracţie puternică a economiei.

Nicolaie Hoanţă: Optimişti, dar realişti, aşteptăm ca semestrul al doilea să constituie o provocare importantă în condiţiile în care semnale de revenire a economiei nu numai că refuză să apară, ci din contră, se pare, că vom avea o contracţie puternică a economiei.

În următorii ani, Banca Comercială Carpatica nu va avea ca prioritate cota de piaţă, ci consolidarea întregii afaceri, ne-a declarat Nicolaie Hoanţă, directorul general al băncii, în cadrul unui interviu. Domnia sa ne-a precizat că, anul trecut, instituţia şi-a consolidat sursele şi lichidităţile, ceea ce îi permite, acum, continuarea în ritm optim a creditării, cât şi alocarea unei părţi semnificative din surse în investiţii în titluri de stat

(Interviu cu domnul Nicolaie Hoanţă, directorul general al Băncii Comerciale Carpatica)

Reporter: Cum apreciaţi rezultatele obţinute în primul semestru al anului de Banca Comercială Carpatica?

Nicolaie Hoanţă: Conform indicatorilor financiari comunicaţi în data de 10 august 2009, Banca Comercială Carpatica a depăşit 1% din activele sistemului bancar. Rezultatele bune obţinute în semestrul I 2009, în condiţiile în care criza economico-financiară (Marea Criză Financiară Mondială) s-a manifestat din plin în economia românească, pot fi puse pe seama mai multor factori: - în primul rând sunt o rezultantă a măsurilor energice luate încă din 2008 şi care au vizat toate laturile activităţii băncii; -în al doilea rând, ele au venit pe fondul creşterii activelor bancare (cota de piaţă a băncii este în creştere) şi a diversificării plasamentelor. Trebuie adăugat că aceste rezultate bune sunt acompaniate de un volum de provizioane în creştere cu 21%, faţă de perioada similară din 2008, care sunt menite să asigure o bună protecţie la şocurile posibile ce pot apărea din zona economiei reale.

Reporter: Care au fost factorii care au influenţat negativ activitatea băncii, în prima jumătate a anului?

Nicolaie Hoanţă: Ca toate instituţiile financiar bancare din România şi din lume, şi BCC a fost afectată de criza economico-financiară. Principalii factori care au influenţat negativ activitatea au fost: scăderea dramatică a economiei şi înrăutăţirea condiţiilor în care operează agenţii economici; imposibilitatea statului român de a face faţă stopării declinului economic, ca să nu vorbim de a-i mai cere sprijinirea mediului de afaceri; scăderea semnificativă a populaţiei active şi a nivelului de venituri ale acesteia.

Reporter: Cum vedeţi evoluţia Băncii în a doua parte a anului, ţinând cont şi de previziunile unei scăderi economice de 8.5% în acest an?

Nicolaie Hoanţă: Optimişti, dar realişti, aşteptăm ca semestrul II să constituie o provocare importantă în condiţiile în care semnale de revenire a economiei nu numai că refuză să apară, ci din contră, se pare că vom avea o contracţie puternică a economiei. Suntem pregătiţi să facem faţă acestei provocări pe baza programelor interne de raţionalizare şi eficientizare a proceselor şi costurilor şi a planurilor de plasare a surselor importante de care dispune banca în active sigure şi cu randamente adecvate.

Reporter: Banca şi-a propus să crească prin forţele proprii şi a exclus varianta vânzării către un investitor străin cel puţin pentru moment. Cât timp credeţi că va rezista banca în climatul economic curent? Care sunt principalele atuuri pe care vă bazaţi?

Nicolaie Hoanţă: Suntem un brand românesc de importanţă majoră pentru România, nu numai ca parte constitutivă a sectorului de bănci româneşti (aparţinând investitorilor români), ci şi prin prisma aportului posibil şi necesar la revenirea din criza actuală a economiei, dar şi pentru sprijinirea edificării în ţara noastră a unui sector economic autohton puternic, lecţie care sper să fie învăţată de toţi cei responsabili în această ţară de gestionarea economică, financiară şi socială a intereselor naţionale. Problemele majore sunt în altă parte şi s-au exportat şi se încearcă exportarea lor pe căi oculte, inclusiv în România. De aceea, România trebuie să-şi apere cu demnitate şi ferm interesele prezente şi viitoare. În următorii ani, nu vom avea ca prioritate cota de piaţă, ci consolidarea întregii afaceri. În 2008, ne-am consolidat sursele şi lichidităţile, ceea ce ne permite atât continuarea în ritm optim a creditării, cât şi alocarea unei părţi semnificative din surse în investiţii în titluri de stat.

Banca va continua să sprijine mediul de afaceri din România prin acordarea de credite, în special IMM-urilor. Creditarea în continuare este la dispoziţia agenţilor economici, oricare ar fi profilul lor. Semnarea acordurilor cu MADR şi Banca Europeană de Investiţii oferă Băncii Comerciale Carpatica posibilitatea de a pune la dispoziţia IMM-urilor din România produse la niveluri de costuri competitive.

Reporter: V-aţi propus să angajaţi 80 de oameni în centrală, în acest an. În ce stadiu se află angajările în centrală? Aţi revizuit acest plan?

Nicolaie Hoanţă: Comparativ cu 31 decembrie 2008, am crescut numărul de salariaţi din cadrul Centralei BCC cu 58 de persoane, urmând ca până la finele anului să atingem nivelul propus în funcţie de nevoile interne ale structurilor şi ţinând cont de proiectele ce se implementează în acest an.

Reporter: Aţi declarat că aţi pus accentul pe raţionalizarea costurilor? La ce costuri aţi făcut referire şi care sunt economiile lunare rezultate?

Nicolaie Hoanţă: Raţionalizarea este şi trebuie să fie cuvântul de ordine oriunde în actuala fază de derulare a Marii Crize Financiare Mondiale. Raţionalizarea proceselor şi costurilor nu numai că aduc o îmbunătăţire în planul eficienţei, dar ele pregătesc terenul abordării pe un palier superior calitativ a managementului la toate nivelurile, ceea ce, în ultimă instanţă, înseamnă tot eficienţă. Vă putem spune că, în urma abordărilor la care s-a făcut referire mai sus, cheltuielile operaţionale ale băncii, la 30 iunie 2009, au fost mai mici cu 3,2% decât cele înregistrate în perioada similară a anului precedent.

Reporter: Luaţi în calcul impunerea unui concediu fără plată angajaţilor pentru a mai reduce din cheltuieli?

Nicolaie Hoanţă: Nu, deşi această măsură observ că se extinde tot mai mult atât în domeniul privat, inclusiv la bănci, cât şi în cel public. Rămâne însă să vedem cum vor evolua mişcările în economie şi în zona deciziilor strategice ale factorilor guvernamentali, politicilor şi impactul lor real şi vom avea abordări care să servească intereselor noastre actuale şi viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb