Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat astăzi că va lua în considerare suspendarea unui acord militar intercoreean încheiat în 2018, în cazul în care Coreea de Nord va încălca din nou teritoriul Coreei de Sud, informează AFP, conform Agerpres.
Yoon le-a cerut astăzi consilierilor săi pentru securitate "să ia în considerare suspendarea acordului militar din 19 septembrie în cazul în care Coreea de Nord va comite noi provocări încălcând teritoriul nostru", a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei sud-coreene, Kim Eun-hye, pentru presă.
Acordul, încheiat în 2018 în timpul unui summit la Phenian, era menit să reducă tensiunile militare de-a lungul frontierei intercoreene puternic securizate, prin înfiinţarea de "zone tampon" maritime.
La acea dată, cele două părţi au convenit să "înceteze diversele exerciţii militare vizând cealaltă parte de-a lungul liniei de demarcaţie militară" care separă cele două Corei, însă Phenianul a încălcat acordul de mai multe ori anul trecut.
Yoon a cerut de asemenea "să fie produse la scară mare până la sfârşitul anului drone de mici dimensiuni dificil de detectat" şi să fie înfiinţată o unitate de drone polivalente pentru a dota ţara sa cu o "capacitate de contra-ofensivă zdrobitoare".
Abandonarea acordului din 2018 "ar spori riscul de tensiuni militare crescute şi al unei confruntări reale în zonele de frontieră", a declarat, pentru AFP, Hong Min de la Institutul Coreean pentru Unificare Naţională, care recunoaşte că acest acord a contribuit totuşi la "prevenirea unei confruntări militare majore".
"Istoria va fi total diferită dacă Yoon va pune capăt politic şi oficial acordului", a adăugat el.
În 2022, Coreea de Nord a efectuat de mai multe ori tiruri de artilerie în "zonele-tampon" maritime create prin respectivul acord.
Săptămâna trecută, Coreea de Nord a lansat cinci drone spre frontiera intercoreeană, atingând spaţiul aerian al Seulului.
Aceste încălcări i-au determinat pe parlamentarii sud-coreeni de la putere să-şi înmulţească apelurile în favoarea abandonării acordului din 2018.
După incursiunea de drone nord-coreene, primul incident de acest tip în ultimii cinci ani, ministrul sud-coreean al apărării a prezentat scuze, armata sud-coreeană nereuşind să doboare nici măcar o dronă, în pofida loviturilor de avertizare şi desfăşurării de avioane de vânătoare.