Demarate încă din anul 2013, lucrările de restaurare a Cetăţii Feldioarei se apropie de final. Până la această oră, procentul de execuţie a proiectului este de aproape 80%, pe anumite porţiuni lucrându-se deja la partea de finisaje. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, a subliniat faptul că în acest an de la bugetul judeţului au fost alocate aproximativ 4 milioane de lei în vederea finalizării proiectului. "Proiectul are o valoare de 15,3 milioane de lei, însă se va face o economie de aproximativ 5 milioane de lei, iar valoarea totală a acestor lucrări va ajunge la numai 10,5 milioane de lei", a precizat Adrian Gabor.
• Până pe 3 septembrie lucrările vor fi finalizate
Întreaga Cetate ar urma să fie reclădită până în data de 3 septembrie, când este termenul final asumat prin contract pentru finalizarea proiectului. După ce vor fi finalizate lucrările, Cetatea va fi inclusă în circuitul turistic al bisericilor şi cetăţilor transilvănene. "Acest obiectiv istoric este foarte important pentru Consiliul Judeţean, dar şi pentru comuna Feldioara. Primăria a fost partenerul Consiliului Judeţean Braşov, a contribuit cu fonduri, iar primarul Sorin Taus s-a zbătut foarte mult ca să realizeze restaurarea Cetăţii şi să o redea circuitului turistic. A insistat foarte mult şi a obţinut finanţările necesare", a subliniat celălalt vicepreşedinte al CJ Braşov, Mariana Câju.
Turnul de Vest, cel de Nord şi Turnul de la poartă sunt aproape finalizate, mai fiind de construit turnul de Est, unde va fi amenajată şi o belvedere, ţinând cont că de pe latura respectivă se poate vedea întreaga Ţară a Bârsei. De asemenea, a fost descoperită şi vechea fântână, iar în interiorul cetăţii ar urma să fie amenajat şi conturul vechii capele.
• S-au descoperit obiecte din neolitic şi din perioada dacilor
Totodată, primarul comunei Feldioara, Sorin Taus, a precizat că odată finalizat acest proiect de restaurare, într-unul dintre turnuri ar urma să fie deschis un muzeu, având în vedere că în zonă a fost efectuată şi o descărcare arheologică şi au fost descoperite o serie de obiecte, unele chiar din perioada dacilor sau din neolitic, ceea ce va da o importanţă şi mai deosebită monumentului.
Primarul Feldioarei a precizat: "Dorim ca toate piesele istorice care aparţin comunei să facă obiectul unui muzeu. Aşadar, pentru realizarea acestuia am hotărât ca turnul cel mai bine consolidat să fie muzeu, unde vor fi expuse piese care sunt deţinute de Muzeul de Istorie din Braşov şi Muzeu de Etnografie din Braşov. Cei ce doresc să ne viziteze localitatea, pe lângă Cetatea medievală reabilitată, mai pot vizita Biserica Evanghelică Feldioara (1241), Biserica Evanghelică Rotbav, Monumentul Studenţilor Saşi (limita Sud-Vestică a Feldioarei), Monumentul şi Cimitirul Prizonierilor Ruşi, amplasat pe Dealul Furcilor - zona nordică a Feldioarei şi zona lacurilor, preferată de pescari din întreaga ţară".
Acesta speră că şi Biserica Evanghelică va lua decizia să dea în administrare autorităţilor locale cele două biserici fortificate, astfel ca Primăria împreună cu CJ Braşov să poată accesa o finanţare nerambursabilă în vederea restaurării acestora, având în vedere că turnul de la Rotbav s-a prăbuşit la începutul acestui an, din cauza degradării accentuate a monumentului.